KRESO kaže:
Čitajuči pljoprivrene časopise,surfajuči po netu ,nailazim na članke,fotke i priloge o reduciranju obrade tla.
Pa me zanima dali ste za ili protiv,dali postoje nekakva iskustva ,pokušaji kod vas.
oranje kao oranje se sve više u svijetu gubi, zbog prvenstvenog razloga a to je erozija i to eolska erozija iliti vjetrom.
svakim oranjem se u SAD gubi po hektaru 24 tone najplodnijeg tla vjetrom, tako da tlo pokušavaju što je moguče više zaštitit od erozije.
zato se primjenjuje reducirana obrada, ili čak nulta obrada tj bez obrade.
obrađuju se djelovi samo gdje ide kultura tj u trake najčešče jednim prohodom ratilima pri čemu se odmah napravi i sjetva.
u SAD več jako velika područja gdje su nekad bila naselja i poljoprivreda su sad pustinje i ostao je matični supstrat iliti stjena :!:
u europi se malo manje koristi ali se sve više razvija jer smanjuje donekle troškove a i zna se koja kultura ima kakve zahtjeve.
da budemo na čisto kod reducirane obrade se isto vrši oranje ali rjeđe, u SAD svake treće ili četvrte godine.
ja isto koristim raduciranu obradu kolko to moja mehanizacija dopušta, nakon graška kad ga pokosim samo prođem sa ukošenim tanjuračama i na to sijem kukuruz i pokazalo se odlično.
da imam veči izbor mehanizacije sigurno bi bila ta metoda puno zastupljenija :!: