Da li si pred par godina dobio dopis MUP-a da po zimi moraš vozit sa upaljenim svjetlima po danu? Kuda bi mi došli kada bi se kod svakog donošenja zakona obavještavalo ljude, zato postoje NN i odredba zakona da nepoznavanje zakona ne oslobađa od istog.
Problem je šta ljudi ne žele plaćat i prave se grbavi, iako znaju da bi trebali plaćat ali ne žele doć u poreznu i mirovinsko jer njih sada nitko ništa ne pita i misle da će se na neku foru izvuć.
Pitaj nekoga tko je otvorio obrt da li plaća doprinose, da li mu je država poslala dopise, uplatnice, objašnjenja... Najlakše je proć u APPRRR sa 50kn biljega po rješenje i stavit prst u uho.
Ja kada sam otvarao OPG sam bio u 2 porezne uprave, kod 2 knjigovođe i u mirovinskom.
U Hrvatskoj ima oko 150 000 OPG-ova, kada je 2011. mijenjan zakon nigdje se nije zaposlila niti jedna osoba koja bi ga provodila, a od toga sigurno ima 70 000 OPG-ova koji su obveznici plaćanja doprinosa a tu su još i članovi OPG-a...
Vodi se briga o tim prihodima samo što to ide polako, zastare neće tako skoro kao što se ljudi nadaju a samo si višestruko povećavaju troškove zbog kamata. Ono što je najgore, unatrag par godina porezna bez problema sjeda na imovinu, s druge strane je dobro što se da dogovorit otplata na rate.
Još jedna stvar, kolega kontrolira doprinose obrtima, i utvrdi preplatu, čovjek je uplatio 1600kn više nego što je trebao. Dva puta je slao dopis čovjeku da ga obavijesti da ode u poreznu i traži novce. Čovjek niti jednom nije htio preuzet pošiljku. A tako je bilo sa X osoba ( iako mu to nije posao žao mu je ljudi i da ti novci ostanu državi), ljudi ne žele preuzet pošiljke iz porezne i mirovinskog ( kada imaju obrt, OPG). Porezna obavještava kada si dužan ali ne kada imaš preplate, ljudi znaju imat više tisuća kuna preplate, što su opet krivi knjigovođe.