• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Repica Raoula

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Nemam puno iskustva sa sjetvom rauole, ali ipak bum slobodan iznesti svoje mišljenje. Možda griješim pa bu me netko ispravil.

Kad sam sijal oko 15.08. bila je za zaoravanje oko 15.10. To mi se čini malo prerano za zimsku brazdu. Držim da je bolje sijati između 25. i 30. 08.. Vjerujem da tih 10-15 dana kasnije sjetve donosi mogućnost zaoravanja u drugoj polovici studenog.
Možda griješim u pogledu optimalnih rokova za zimsku brazdu. Tko želi zaoravanje sredinom listopada, oko 15. 08. je optimalan rok sjetve (uvjet je dovoljno vlage za klijanje).

Edit:

Ostalo mi je lanjskog sjemena. Mogu li ga bez problema upotrijebiti ove godine?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ja skinio svoju prosli tjedan. Ovih dana je procistim pa kroz 10-15 dana cu je posijat.
f4f9f452533cefb7fc31811556236fc5.jpg

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Ostalo mi je lanjskog sjemena. Mogu li ga bez problema upotrijebiti ove godine?
Ako si je pravilno uskladištio bez problema možeš. Za svaki slučaj isprobaj klijavost u nekoj posudi, ona izađe za par dana.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala lijepa.
Na tavanu je u kartonskoj kutiji. Bum probal posijati 10-ak zrna u teglicu.

matijavz

Član
Tu od
13 Pro 2015
Poruka
235
Imam ja viska jos oko 100 kg za prodaju ako netko treba...ovogodisnja roba..ostalo u pp

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Koliko je se sije po jutru, dali ju je potrebno povaljati nakon sjetve?

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Kakvo valjanje..nije to pšenica. Može se sijat direktno na zemlju bez unošenja u tlo, znači samo odozgo bez zagrtanja i u dodiru s vlažnom zemljom sva če niknuti. Osobno sam isprobao.. rukom pobacao na manju parcelu odmah nakon vađenja krumpira, a inaće sijem na strnište pšenice, koje jednom prođem tanjuračom, eventualno dvaput, znači ne orem, a na to sijačicom posijem rauolu.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
A odakle vlažna zemlja ako nema dugo kiše?
Ja sam sva strništa izorao, i sad ako ne bude kiše dali se isplati posijati u to? Zemlja je se rasula tako da bi direkt u to mogao ići sa sijačom.

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
strnište zaorano i pređeno jednom tanjuračom,još kad padne kiša jednom prijeći i sjetva iza 15.8.

Draško

Dobro znana faca
Tu od
20 Sij 2012
Poruka
996
Zeko jel bude ovaj tjedan Raoula?

Pardon IVANZ :mur:

Posljednje uređivanje od moderatora:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Bude slijedeci tjedan, takoder sinoc kisa koju nije najavila nitijedna prognoza koju sam pogledao.....

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Blago vama kaj ste dobili kišu. Ja sam jutros oral strnište i jako je suho. Sjetva rauole bude tek kad padne poštena kiša.

Najnoviji postovi

Na vrh