• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Reprodukcija goveda

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Bogec, po čemu vidiš s kojim ti je bikom osjemenjeno, meni isto uvijek ostane ona dugačka plastična epruveta, al ju bacim, neznam jel na njoj kaj piše???? :?: :scratch :scratch

kad skida rukavicu, skida ju tako da ju izvrne naopačke, i u rukavici ostaje duga cjevčica u kojoj se nalazi ona doza od sjemena, na njoj piše ime bika i podaci, kod mene to uvijek veterinari ostavljaju.
jedan je probao muljat pa je dobio izgon iz dvorišta, kažem probao i na tome mu je ostalo

e pa nekad da bi dobio informaciju moraš i u govna zači :mrgreen: i tamo se krije tajna velike moči

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma kod mene čini mi se da u rukavici nema nikakve cijevčice, koliko bi otprilike trebala biti ta cijevčica dugačka :scratch

Kod mene ti baci posebno neku dugačku cijevčicu (oko 50 cm) i jel bi na toj možda trebalo kaj pisati :scratch

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
Ma kod mene čini mi se da u rukavici nema nikakve cijevčice, koliko bi otprilike trebala biti ta cijevčica dugačka :scratch

Kod mene ti baci posebno neku dugačku cijevčicu (oko 50 cm) i jel bi na toj možda trebalo kaj pisati :scratch

u dugoj cjevčici je mala tanka oko 2 mm debljine i dužine cca 10cm, bijela, ljubičasta il koje več boje, na toj maloj to piše.
ako ti to ne ostave , jer to je smeče nakon osjemenjivanja, može značit samo jedno, naplatili su ti skupo sjeme a osjemenili sa jeftinim upitne kvalitete , pa ne žele da to skužiš i vidiš pa si tu malu cjevčicu uzmu i poslje bace.
nažalost samo to može bit, jer bi inače i musavu rukavicu uzeli sa sobom
na velikoj cjevčici ne piše ništa

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo baš mi se preganja danas jedna krava, pa mi ju zutra rano dojde osjemeniti i baš budem pratil malo to i probal nekaj saznati, budem ga ja pital nek on to meni pokaže, možda se majstor malo uplaši :shock: , jer bude videl da se vodi briga oko toga i da nema zajeba :mrgreen: ;)

V

vla

Guest
Upotrebljava li neko seksirano seme za osemenjavanje, kakva su iskustva i cene.Gde se moze nabaviti i koje su cene.Vredi li to nesto?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
vla kaže:
Upotrebljava li neko seksirano seme za osemenjavanje, kakva su iskustva i cene.Gde se moze nabaviti i koje su cene.Vredi li to nesto?

ja koristim samo za najbolje krave i to kad se dokažu da su jako dobre, jer je to sjeme podosta skupo, inače kod nas ga ima u prodaji , veterinari ga mogu lako nabavit samo se treba ranije reči jer ljudi šparaju na svakom novčiću tako da se to sjeme slabo koristi osim iznimaka, ali to je sjeme i više nego dobro, kao prvo moraju biti dobri bikovi, a sjeme je seksirano po spolu tako da znaš kaj buš dobio.
vrijedi svaku lipu. :D
cijene sama doza dođe skoro 500kn, to govori dovoljno od rečenice

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Evo danas mi je rano veterinar osjemenil jednu kravu i nema muljanja, sve je uredno ostavljeno, dao mi je cijevčicu i vidio sam ime bika i podatke, sve štima!

Ali ja sad imam nekoliko pitanja u vezi simentalskih bikova! :scratch

danas mi je kravu osjemenio sa bikom BOSSAG (svijetlo zelena boja na epruveti) i sad me zanima gdje se mogu pronači pojedini podaci o kvaliteti bika i njegovog sjemena! :?:
recimo več nekoliko krava mi je prvi puta osjemenjeno s bikom VACCO i niti jedna nije ostala bređa i zaključio sam da nekaj ne štima, jedna je prvi puta osjemenjena s BOSSAG-om i ta je ostala bređa, a ove druge dvije su drugi puta osjemenjene s BOSSAG-om i nadam se da budu ostale!
Sad me interesira gdje pronači podatke o bikovima, koji ima kakve kvalitete i karakteristike, elita.... :?: :?: :?: :?: :?:

Ovi su bikovi kod mene korišteni:

najbolje se pokazao:
BOSSAG
WEILOT
HULLI
HERI
NAGAN

a ostali korišteni su:
ŠTIT
BEL
EGO
HORWEL
PAN
ELBA
LIDO

elitni bik je prije nekoliko godina bio RHONE (mliječni tip) i nekoliko krava je bilo osjemenjeno s njime, a sve su bile prave mesnate krave i izlučene se, bik je navodno ukinut i više se ne koristi, kod mene se loše pokazao :!:

Znači vaša mišljenja, naravno ko se razumije, gdje nači kakve podatke o bikovima, vaša iskustva... :?: :?: :?: :?: :?:
najviše zbog toga da znam tražiti određeno sjeme zbog genetike!, Hvala :!: :D

H

Helena

Guest
bogec kaže:
vla kaže:

ja koristim samo za najbolje krave i to kad se dokažu da su jako dobre, jer je to sjeme podosta skupo, inače kod nas ga ima u prodaji , veterinari ga mogu lako nabavit samo se treba ranije reči jer ljudi šparaju na svakom novčiću tako da se to sjeme slabo koristi osim iznimaka, ali to je sjeme i više nego dobro, kao prvo moraju biti dobri bikovi, a sjeme je seksirano po spolu tako da znaš kaj buš dobio.
vrijedi svaku lipu. :D
cijene sama doza dođe skoro 500kn, to govori dovoljno od rečenice
što se tiče sexiranog sjemena treba napomenuti da se u pravilu koristi samo kod prvog sjemenjenja prvotelki ,jer je postotak ostajanja stelnosti u prvom pokušaju 90% i jasno treba prije uraditi selekciju u matičnom stadu ,Fenotip,genotip,da bi ta tehnologija bila isplativa ,. :D

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
@šanana: Horwel ti je jako dobar bik,njegovo sjeme imamo u ambulanti.Krave se jako lako tele,a kasnije telad dobro napreduje.Nisam čuo pritužbi da su krave imale problema sa ostajanjem bređe...

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
Helena kaže:
što se tiče sexiranog sjemena treba napomenuti da se u pravilu koristi samo kod prvog sjemenjenja prvotelki ,jer je postotak ostajanja stelnosti u prvom pokušaju 90% i jasno treba prije uraditi selekciju u matičnom stadu ,Fenotip,genotip,da bi ta tehnologija bila isplativa ,. :D

da kod prvotelki da, kod junica ne, jer se ipak za osjemenjivanje junica baš i nezna kakve je povukla proizvodne osobine.
a i ima još jedna stvar osim što je skupo i od biranih je bikova, podosta je razrijeđeno, tako da je moguče smanjen postotak ostajanja bređih krava jer se je razrijedilo sjeme, zato ja to koristim samo kod najboljih krava, čak ne niti kod večine.

kod holštajna kad se bira sjeme obično ili bilo kakvo drugo treba obratit pozornost čija je selekcija, američka ili nizozemska, jer amerikanci idu na jako velike litraže i nisu im bikovi tj njihove sposobnosti selekcionirane na jačinu tj kvalitetu mlijeka, dok nizozemci imaju jako dobru genetiku za litražu i za kvalitetu mlijeka.

eto vidiš šanana da ima mala cjevčica i da se sve može vidjet :D

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
E da, sve se vidi, ali me još interesira gdje pronači kakve podatke o bikovima?????

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
E da, sve se vidi, ali me još interesira gdje pronači kakve podatke o bikovima?????

ja imam kataloge il ih posudim od veterinara, probaj pogledat reprodukcijski centar križevci i varaždin, ili hrvatski reprodukcijski centar, te ustanove zaguglaj pa tamo ima opisani bikovi

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
jel imaš kataloge doma :?: :?: :?: :?:
to bi mi dušu dalo, ak imaš, interesira me za simentalca, holštajna i smeđe govedo!!!! :D

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
ŠANANA IMT 565 kaže:
jel imaš kataloge doma :?: :?: :?: :?:
to bi mi dušu dalo, ak imaš, interesira me za simentalca, holštajna i smeđe govedo!!!! :D

imam simentalce varaždinske i nešto holštajna, drugo kod veterinara

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
a ništ, budem probal nešto zagooglati, možda kaj uspijem doznati.

nego počelo me to sve višem interesirati, jer vidim neke stvari gdje nam veterinari izgleda kradu novce, a niko nikaj ne poduzima.
Najočitije je to da jedan bik VACCO ne valja, več nekoliko ljudi mi je reklo da kako niti jedna krava koja koj ima je osjemenjivana s tim bikom nije ostala bređa, radi se o 20-tak krava iz mog kraja, veterinari ga prvi puta koriste, a drugi put idu s drugim koda znaju o čem se radi, pa nemože da baš svaka krava ne prihvača to sjeme, malo je to prečudno.
dok sve krave koje su mi osjemenjene s BOSSAG-om su od prve ostale bređe i mislim da vacco nije u redu :!: :!:

e sad pošto pojima nemam o bikovima, moram si nabavit neke kataloge i specifikacije o pojedinim bikovima da se znam organizirat što i kako dalje, jer ovo je očito pljačka, svi se žale na tog bika, a nitko ništ ne poduzima, al ja ču izglda nešto reči vetrinarima, pa nek osjete da je netko počeo vodit malo brige oko toga, kod nas su sve manje više stari ljudi koji imaju krave pa il ne kuže il ja neznam kaj ;)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
vla kaže:
@sanana
Katalog bikova imas na sajtovima Centara za UO: http://www.crsh.hr , http://www.cuo.hr, jer tebe najverovatnije interesuje simentalac.

e hvala do neba, da najviše me interesira simentalac, al uskoro ču trebati i za holštajne, a imam i jednu smeđu kravu, nebi bilo na odmet koja informacija i za takve bikove ;)

V

vla

Guest
Ovi Centri za UO imaju i bikove ostalih rasa, pa mozes izabrati.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
vla kaže:
Ovi Centri za UO imaju i bikove ostalih rasa, pa mozes izabrati.

evo našao sam katalog i sad mi ga skida, za jedno pol sata valjda mi ga skine :mrgreen:
fala još jednom! :)

V

vla

Guest
Ing Bogec, majstore!
Kakvo misljenje imas o Holstajn bikovima iz Nemacke, jer se kod nas moze naci seme bikova German Genetics International-GGI.Po tebi najbolji su holandski bikovi , kod nas ima samo semena Alltech-a ,ali ne top bikova nego srednje klase.

Najnoviji postovi

Na vrh