da ja razbijem temu
rešetkasta daska :!:
ja imam plug sa rešetkastom daskom, i zemlja se totalno rasipa iza pluga, massey ide bilo gdje u bilo kakvoj zemlji sa tri brazde na 14 cola, brazda je ravna, potižu se brzine veče od 10km/h kod oranja
nakon oranja ja idem samo jedan trag sjetvospremačem i to je to ide sjetva, a po viđenom na svojem polju mogao bi kukuruze sijat i u brazdu, sam da je još malko ravnije
nadalje ja imam i plug sa punom daskom fužinar batuje 2x14 cola, isto tako dobro ore ali je malo veći otpor
znači podosta igra otpor, a s tim i brzina oranja koja u konačnici donosi onak fino salitu brazdu
kod oranja sa rašetkastom daskom osim što samo oranje donosi uštede donosi mi uštede i u daljnjim postupcima obrade
više tanjurače niti ne kopčim nikad
nadalje što se tiče kakti svih razvikanih kreditima opterčenih plugova (fala bogu da nema marke bentley, maibach i rolls roys, jer bi brže svi pomahnitali za kupovinom istih), oni niti jedni nemaju daske koje su prilagođene našim tlima
jedina firma koja to ima je voglel i noot, oni jedini imaju daske napravljene za naša tla, i tu se možda stvaraju razlike u oranju
što se tiće okretanja brazde, ovisno o štelanju brazda se kod rešetkastog super zaklopi, a što se tiče štopanja to je jednako kod svih plugova ionako se zaštopa prije daske
moje slike supokazale puno toga u korist rešetkaste daske
p.s,
za marka, vogel ima laganu, srednje tešku i tešku izvedbu istih plugova (jer predpostavljam da češ iči spominjat takvo nešto)
u ovom postu niti sam se držo nekih znanstvenih činjenica, niti koga reklamirao, niti pisao nešto na nekim predpostavkama
post je napisan iz iskustva u kojem oranje s rešetkastom daskom donosi podosta velike uštede a kvaliteta oranja i postupci nakon oranja su na zavidnoj razini
pošto je mario pitao konkretno evo dobio je moj primjer, a ima još ljudi koji imaju plugove sa rešetkastom daskom i ne razumijem zašto onda ne pišu ili kad pišu onda drobe naklapanja ono rekla kazala, umjesto da se veli činjenično stanje
prosječna potrošnja goriva na mom masseyu na ral oranja sa vogel i noot 950ls, rešetkasta daska, trobrazni na 14 cola je oko 6 litara goriva
ono što bih ja možda pitao tj što bi mene zanimalo, a to je, učinak lemeša sa promjenjivim vrhom, koje su njegove mane i prednosti jer to namjeravam kupiti, a sa takvim nečim nisam nikad orao