• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

REŠETKASTA ILI PUNA DASKA???????

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422
pardon četverobrazni Lemken vario opal 7 pozabil napisati e Markec za ks tu si u pravu pa i ti vlečeš dve brazde sa 80 i više ks

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
jasno...za normalan rad z plugom 3 X 16 taktor min. 110 ks i to šestak! Kod nas bi išel i SDF cca.102 ks,npr Hurli XT 105 ili Same Silver 105...dal sem njih za primjer jer mi se EXTRA SVIDAJU!
Al u teškoj zemlji treba cak i 130 pa i vise...

Marko koji je ovo plug kaj imaš za "Klasa"?

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
da ja razbijem temu

rešetkasta daska :!:

ja imam plug sa rešetkastom daskom, i zemlja se totalno rasipa iza pluga, massey ide bilo gdje u bilo kakvoj zemlji sa tri brazde na 14 cola, brazda je ravna, potižu se brzine veče od 10km/h kod oranja

nakon oranja ja idem samo jedan trag sjetvospremačem i to je to ide sjetva, a po viđenom na svojem polju mogao bi kukuruze sijat i u brazdu, sam da je još malko ravnije

nadalje ja imam i plug sa punom daskom fužinar batuje 2x14 cola, isto tako dobro ore ali je malo veći otpor

znači podosta igra otpor, a s tim i brzina oranja koja u konačnici donosi onak fino salitu brazdu

kod oranja sa rašetkastom daskom osim što samo oranje donosi uštede donosi mi uštede i u daljnjim postupcima obrade
više tanjurače niti ne kopčim nikad

nadalje što se tiče kakti svih razvikanih kreditima opterčenih plugova (fala bogu da nema marke bentley, maibach i rolls roys, jer bi brže svi pomahnitali za kupovinom istih), oni niti jedni nemaju daske koje su prilagođene našim tlima

jedina firma koja to ima je voglel i noot, oni jedini imaju daske napravljene za naša tla, i tu se možda stvaraju razlike u oranju

što se tiće okretanja brazde, ovisno o štelanju brazda se kod rešetkastog super zaklopi, a što se tiče štopanja to je jednako kod svih plugova ionako se zaštopa prije daske

moje slike supokazale puno toga u korist rešetkaste daske

p.s,
za marka, vogel ima laganu, srednje tešku i tešku izvedbu istih plugova (jer predpostavljam da češ iči spominjat takvo nešto)

u ovom postu niti sam se držo nekih znanstvenih činjenica, niti koga reklamirao, niti pisao nešto na nekim predpostavkama

post je napisan iz iskustva u kojem oranje s rešetkastom daskom donosi podosta velike uštede a kvaliteta oranja i postupci nakon oranja su na zavidnoj razini

pošto je mario pitao konkretno evo dobio je moj primjer, a ima još ljudi koji imaju plugove sa rešetkastom daskom i ne razumijem zašto onda ne pišu ili kad pišu onda drobe naklapanja ono rekla kazala, umjesto da se veli činjenično stanje

prosječna potrošnja goriva na mom masseyu na ral oranja sa vogel i noot 950ls, rešetkasta daska, trobrazni na 14 cola je oko 6 litara goriva

ono što bih ja možda pitao tj što bi mene zanimalo, a to je, učinak lemeša sa promjenjivim vrhom, koje su njegove mane i prednosti jer to namjeravam kupiti, a sa takvim nečim nisam nikad orao

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
jozek kaže:
pardon četverobrazni Lemken vario opal 7 pozabil napisati e Markec za ks tu si u pravu pa i ti vlečeš dve brazde sa 80 i više ks
Znam ti ja tog čovjeka.Pre njemu sam pred 7god kupio plug 8) ..Glupo mi je opterečivat traktor od 80-ak ks s nekim trobraznim plugom,s 2brazde orem gdje oču i kak oču...

Belec:plug je švicarac ALTHAUS 2×16..prava zvijer od pluga :D
d3ce7eec.jpg
72eb1d90.jpg

Prijatelju bogec,nisam htio spominjat vogela kao primjer,jer nisam baš upoznat onak kak treba s rešetkom kod njega..Nedavno je kupljen kod mene novi vogel 2brazde od 12-16cola rešetka novi s cijenom od 4500euriča,okretač naravno.S čovjekom sam si jako dobar tak da ču sigurno ič glet kak ore,naravno da budem rekao na forumu...Vogel ima univerzalne plužne daske koje stvaraju minimalan otpor prema traktoru...

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193
Imam doma plugove s punim daskama Rabe i Kuhn, a znao sam posuđivati od prijatelja V&N sa rešetkom. Reštkastoj daski dajem prednost, osjetno lakše se vuće zbog manje dodirne površine, ušteda goriva pri oranju. Onda bolje usitni zemlju, ušteda pri tanjuranju, i kad se potroši mjenja se samo donje pero, jer ona gornja se nikad valjda nemogu poderat.
Jedini je nedostatak kod extremno laganih tla, ne radi dobro, tamo je bolja puna daska.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
da u pravu si df&torpedo, a tih extremno laganih tala ima mizerna količina
kod mene su inače jako teška tla, ja sam tla popravio sijanjem trava, sirka i ostali kultura koje imaju močan korjen, posebice sirak, koji razbijaju strukturne agregate, a time sam dovode tlo u stanje da možem sijat u oranje, zamalo doslovce. a rešetkasta daska koja ima prefix u mrvljenju to još podupire.

evo pošto je ovo tema o rešetkastim daskama evo postovi iz druge teme da se vidi kako radi rešetkasta daska kad se zađe u mokro tlo nakon kiše, a kako bi tek perfektno izgledalo da je orano u optimalni uvjetima :D deutz in the action

ratarstvo/oranje-oranje-oranje-tema131/stranica2250/

ja kad sam kupovao plugove sam jednu godinu hvatao po polju orače da vidim razne plugove kako oru, i na kraju je odluka pala na vogela (kojeg na forumu ima podosta članova) sa rešetkastom daskom , i striktno sam to tražio, nikakvi predplužnjaci i 100 crtala, čisti plug koji ima super rad

kolko tko želi polušat df&torprdo i mene ok , a tko ne želi opet ok, nije moja zemlja što ju vi posledujete, a samim time ni moji troškovi

H

Hurlimann86

Guest
Malo da se i ja ukljucim u temu.
Imamo vogela 3x14 850sl sa punom daskom.
Plug rasipa brazdu savrseno ali mi se ne svida sto se u malo vecoj masi odma zastopa.
U rasipanju dosta ima veze i duzina daske jer duga daska je za sporo oranje ,a kratka za brzo tako se barem tvrdi mada ja ne vjerujem previse.
Po meni bi resetkasta daska bila puno bolja za nase njive jer je malo teza zemla i bilo bi jos i bolje rasipanje nego sto je sad.

jozek

Član
Tu od
18 Stu 2008
Poruka
422
kad si kupoval plug plug morao si uzeti 950 onda nebi imao probleme s štopanjem

D

David

Guest
Evo iskustva iz prve ruke.
Za rešetkaste plugove: Lakše se vuku,traktor troši manje goriva,daske se mogu mijenjati po segmentima,oranje je brže.
Protiv rešetkastih plugova: zemlja mora biti "podobna"niti previše suha niti premokra,slabije okreće brazdu jer su daske kraće od punih,štopaju se između rešetaka ako je trava velika ili se zaara kukuruzovina.
Zemlju usitnjava jednako i jedan i drugi ukoliko imaju predplužnjake jer u biti predplužnjaci sitne zemlju a ne daske i rešetkasti plugovi nisu za jake zemlje,crljenica,glinena zemlja i slično! :lol:

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
David kaže:
Evo iskustva iz prve ruke.
Za rešetkaste plugove: Lakše se vuku,traktor troši manje goriva,daske se mogu mijenjati po segmentima,oranje je brže.
Protiv rešetkastih plugova: zemlja mora biti "podobna"niti previše suha niti premokra,slabije okreće brazdu jer su daske kraće od punih,štopaju se između rešetaka ako je trava velika ili se zaara kukuruzovina.
Zemlju usitnjava jednako i jedan i drugi ukoliko imaju predplužnjake jer u biti predplužnjaci sitne zemlju a ne daske i rešetkasti plugovi nisu za jake zemlje,crljenica,glinena zemlja i slično! :lol:[/quote]

:o :shock: Da li jos ima tko takva iskustva da se bolje štopa? Te da mora biti određene vlažnosti?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Za svaki plug postoji optimalna vlažnost tla , tamo na linku za pera ljepo piše da se vlaga istitne iz tla i podmazuje tj,smanjuje otpor ..sve m ise cini da si ti odlucio da bude rešetkasta ..razloge mogu samo nagađati .a ti najbolje znaš koji su .
Pazi samo da od rešetkaste ne dobiješ snobovsku ;)

Kaj ne postoji mogucnost da dobiješ plug na probu itd. Traži ,imaš pravo na to ..pa ne kupuješ kruh

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
ja sam kupil rešetkaste daske iz razloga što sam pročital da otpor može biti do 20% manji ,da li je to tako mogli bi provjeriti oni koji imaju traktore sa programiranjem proklizavanja,dakle isti traktor,ista zemlja ,različiti plugovi i mislim da bi se to odmah vidlo što i kako.Što se tiče mrvljenja zemlje tu pomaže samo brzina kretanja,tj da je plug zlatni a mala brzina ništa od drobljenja

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Otpor može biti 20% manji ..to bi trebao biti podatak za pero a ne kompletni plug .
ako tu brojiku malo tumbam ispada da tko do sad vuče 3 sad bi mogao 4 brazde odjednom ...
računica je jasna i isplativa ,no da li to tako u praksi ?

K

KRESO

Guest
mislim da bi realnija brojka bila 5-10% manjeg otpora , inaće tko bi pravio pune daske kad su ove toliko bolje ,

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
I na kraju koju uzeti??????

Mislim da bude rešetka, dal grijesim :blackeye :scratch :scratch

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
zezni sve i uzmi okretač i sa jedne strane nek bude rešetka a sa druge puna daska :mrgreen: :D

code

Dobro znana faca
Tu od
30 Ožu 2008
Poruka
2,133
Po mojem mišljenju rešetkasta ili puna daska nemoze biti neke ogromne razlike u manjem otporu.-mozda se varam.

Ali posto je na resetkastoj daski manja povrsina naljeganja mislim da otpor pri okretanju zemlje ostaje gotovo isti.

Jer postoji odredena sila koja je potrebna za prevrniti temlju,tako da ako ju prevrces sa obicnom ili tom daskom sila je gotovo ista.

-moje mišljenje.

Najnoviji postovi

Na vrh