• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rezanje zuba prasadi

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
239
Pozdrav svima ekipa,

evo pošto ja skoro pa nemam nikakvog iskustva sa svinjama, imam jedno pitanjce...

Jučer mi se oprasila jedna krmača, ima 10 predivnih praščića :(party):

Ono što me zanima je, da li je istina da je prasadi potrebno sjeći zube/kljove....

Neki mi govore da je to obavezno, drugi opet govore da nema potrebe...
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Da obavezno se moraju sječi zubi, mi to oduvjek radimo sa tzv. cvikcangama ili sječicama-električarskim. tako da ne grizu krmaču dok sisaju.
 

Drazenn

Član
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
191
Mislim da je to nepotrebno mučenje prasadi.Ja nisam neki veliki svinjogojac ali sam imao krmaču dvije i nikad nisam rezal klehe (zube) prasdi i ništa se nije dogodilo krmači.
 

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
To su i meni govorili kad sam imao prvo leglo. Obavezno treba sijeci zube. Nebudi lijen posjeko sam svim prascicima zube. Drugi put mi se nije dalo tak da nisam sjeko. Nikakve razlike nema. Poslje vise nikad nisam sjeko i nema problema. Dakle netreba sjeci.
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Naši prasići su onda neki krvožedni, i stalno ju grickaju, tako da se ona stalno trza kod odajanja. inače prasiče to neboli, više se oni uplaše , a i da boli to kratko traje, puno manje nego krmaču četiri ili pet tjedana kolko su pod njom.
 

dugan

Član
Tu od
3 Kol 2013
Poruka
266
Mi imm nikad nismo rezali i nikad nisu grizli krmaču, ja mislim da je to bespotrebno
 

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,804
Dok je baka bila živa prije 10 godina smo zadnji puta sjekli kljove prascima, od tad nikad više, apsolutno nema potrebe!
 

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,110
ja prascima ne sječem zube i nema nikakvi problema,ako se dobro ne odsječe onda tu nastaju problemi kada krmaču grizu oštrim ostatcima od zuba
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Nikad nije bilo problema poslje sječenja zubi, oni ponovo odmah počmu rast i oblikovat taj vrh zuba.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,735
Ima problema i kad je praščića na knap sa sisama pa se grizu između sebe. Svi budu podrapani. Ja za sad sječem ali predlani smo imali ranjenike kojima nisu bili sječeni zubi i nisu imali kljove kao divljaci kao što bi neko pomislio
 

Dominik

Član
Tu od
11 Lis 2007
Poruka
520
Vrlo brzo će doči vrijeme kada će bit zabranjeno rezanje zubi i repova. Kastriranje također do starosti od 2 tjedna ili ne uopće tako da je bez predmetno raspravljati o tome. Bavim se svinjogojstvom 10 godina i nikada nisam sjekao ni zube niti repove.
 

drazenhonda

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,701
Baš me zanima šta bi rekli veterinari o sječenju zubi, koji su oštri kao sablje.
 

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,800
Isto kad mi se prva prasila sam pocvikal zube jel se to kao mora da ne grzu prasicu dok cicaju,
drugima nisam jel oprasila se u noči, ujutro nisam stigel prije posla, razlika je bila 2 dana među njima, i nisam primjetil razliku.
samo kaj mi je ove kojima nisam cvikal poslje bilo lakše sajlom zakvačit nije se izmicala, a svi znamo da nije ugodno kad mu očeš stavit pištolj a on se izmakne i pobjegne, pa se ti bori sa krmkom 150 i više kg.
 

Peradarka

Član
Tu od
6 Velj 2014
Poruka
199
nemam iskustva i lani kad mi se krmača prvi put oprasila,mislili smo da nema potrebe sjeći zube,ali je itekako bilo potrebno jer kad su krenuli sisati, boljelo ju da se ustala i usput zgazila nekoliko praščića i nije htjela leći,pa smo na brzinu ipak posjekli kljovice i dalje je sve bilo u redu
sve ovisi kolike kljovice imaju i kakva je krmača,nisu sve iste i ne vrijede uvijek ista pravila ko po šabloni
 

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
239
Ipak sam ih posjekao ^^

Ali sada imam drugi problem, krmača nema mlijeka već 2 dana...

Veterinar joj je bio dao jednu inekciju, i jedan dan je imala mlijeka... ali sada opet nema...

Znate li možda neko riješenje?

Postoji li kakva mliječna zamjenica i gdje bih je mogao kupiti... pribor za dojenje, dude i to...
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,735
Mi smo stavljali kravlje mljeko, šećer i kiselo vrhnje. Nismo vagali nego sve otprilike. Reče veterinar da je samo bitno da mljeko bude slatko. Još smo kupili neke vitamine koje smo stavljali u mljeko ali neznam kakve a bočicu smo bacili. Probaj joj baciti otave ako imaš. Probaj bilo šta samo da uspije. Meni od jedne krmače od 11 komada nije preživio niti jedan, a od druge od 12 kom su živa samo 2 a ta krmača je dobila mljeko nakon 6 ili 7 dana i sad ima 2 sise kao da hrani 10 komada. Stavi mljeko u neku plitku posudu i kad ga nanjuše budu pili oni koji budu htjeli.
 
Na vrh