Re: Rezidba
Uploaded with
ImageShack.us
Treba mi pomoc-savjet kako i sta da uradim na vocki Cacanska rodna sljiva da bih formirao pravilno krosnju koju sam ove godine posadio.
Pokusacu da opisem sta sam sve uradio na vocki i kako ona trenutno izgleda.
Vocka je vec imala formiranih 5 (pet) bocnih izboja-grana i to prva je grana na visini oko 50 cm,
a sve ostale su iznad gdje je zadnja peta grana na visini od 65 cm a srednja glavna koja ide ravno sa stabljikom je na visini od 120 cm koju sam skratio na tu visinu i to kontra koso od pupa (malo sam proucavao kako da to uradim i nadam se da sam to pravilno uradio), tu gdje sam
odsjekao koso od pupa, pup je vec bio izlistao, malo sam iznad tog pupa oko 5 mm iznad odsjekao. Zatim sam sve pupove od zemlje 50 cm do prve grane otkinuo.
Da li da postavim ''cackalice'' na ove bocne izboje?
Interesuje me da li sam dobro uradio i da li se sta moze jos uraditi.
I sta bi trebalo sljedece uraditi na vocki odn. sta je sljedeci potez, mozda iduce godine?
Inace mi odgovara da mi krosnja vocke bude malo niza ali nije da mora tako i biti.
Ovdje sam malo i skicirao vocku, bocni izboji mi izgledaju lijepo rasporedjeno, niti jedna nije
drugoj iznad a nisu formirane niti u racvi, jedino mi djeluju donji izboji da su neznatno tanji od gornjih bocnih izboja. Gornja grancica je duzine oko 65 cm a najmanja duzina je grancica je oko 40 cm.
Unaprijed sam zahvalan
Hvala i s postovanjem