• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Romanovske ovce

Ranko

Dobro znana faca
Tu od
28 Lip 2008
Poruka
1,240
Kakava je procedura oko izvoza, koliko kosta po grlu?
 

MEDOLINA

Član
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
130
Moraš imati važeću uvoznu dozvolu,prijevoz obavlja samo certificirani prijevoznik(ne auto prikolice i tamići) a kod nas vet. ispunjavaju izvozni certifikat u kojem su svi mogući podatci.U svakom slučaju ako je sve ok vrlo je jednostavno.
 

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
Drago mi je da ste izvezli ovce. Meni su rekli na selekcijskoj službi da su ovce za rasplod izvezene prvi puta na legalan način. Inače bilo je izvoza ovaca ali ne z reprodukciju iako služe za reprodukciju,
Izvoz nije tako jednostavan prvi puta,,ima dosta posla..vađenje rodovnika.., jspitivanje na brucelozu i kju groznicu,,,pisanje cmr , računa , najava dolaska..slanje dokumentacije na špediciju u HR i na špediciju BiH, od tamo iz BiH se nose papiri veterinarskom inspektoru,,,pa pregled papira,,njihov odgovor i dogovor prijelaza granice. Ako ste izvoznik morate imati hr porezni broj i morate biti upisanu u carini kao izvoznik. Također i uvoznik mora sve to imti, U koliko nema traži si uvoznika sa potrebnim papirima pa na računu mora pisati ime uvoznika i vlasnika...U koliko samo jedna stavka nedostaje čekate satima da Vas puste dok nisu papiri apsolutno točni...eto..u kratko...a ima još dosta toga ako npr. prodajete naparene ovce...
 

MEDOLINA

Član
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
130
Pozdrav gospođo @ ovčica. Ja sam pokušao @Ranku da dam onako jednostavniju verziju odgovora a naj važnije je to što se može relativno jednostavno odraditi izvoz u B i H.Nikad se nisam opterećivao jesam li prvi ili drugi jer ljudi koji su zainteresirani za Rom. ovce trebaju još oko 300 komada.U svakom slučaju Vaša farma i ovce su za svaku pohvalu!
 

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Poštovani, na proljeće bi nabavila ovce koje bi imale cca 1ha ogradenog prostora i živjele bi u hrv.zagorju. Jel ima netko u blizini tko prodaje ovce? Koliko komada ide na spomenutu površinu?
 

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
ima dosta uzgajivača rom. trebate ih kontaktirati..pogledati njihove ovce..pa izabrati što vam se sviđa...lako ih je pronaći..ovdje, n njuškalu i dr
Ako ste početnik u uzgoju rom. ovce maximalno za početak dosta vam je 10 ž + 1 m
 

tonka

Član
Tu od
19 Sij 2011
Poruka
148
Da.totalni sam početnik. Neznam ništa o njima. Pročitala sam cijei post o njima. Atr je jedno a praksa drugo!!
 

uskok1711

Novi član
Tu od
1 Sij 2015
Poruka
7
Svim kolegama i ljubitelima ove pasmine ovaca želim sretnu i jos uspjesniju 2015godinu!
 

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
Hvala @ uskok
Također svim ljubiteljima romanovske ovce sretnu i uspješnu Novu godinu od srca želim!
 

bozo112

Član
Tu od
28 Lis 2014
Poruka
66
Pozdrav svima,zanima me koliko otprilike košta malo janje romanovske ovce koje treba još hraniti na dudu?
 

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220
Zašto bi uzimao janje koke češ hraniti na dudu? Da li isključivo zbog cijene ili?

Meni se jučer prvi put ojanjile trojke,mljeka ima sada ćemo vidjeti kako će ih othraniti,s tim da je jedno janje manje od druga dva. Za 6 mjeseci i 6 dana od prošlog janjenja tako da sam sretan. :cool2:
 

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
Čestitam..a biti će trojčeka puno...
Niste napisali koliko je stara ovca koja ima trojčeke..koje je to janjenje?
Ukoliko je ovca prvo ili drugo janjenje, tj. mlada morate barem jednom janjetu ponuditi dudu već trečeg dana ...ostaviti ga sa majkom ali prhranjivati. Majku treba dobro hraniti ..treba biti odvojena barem 10 dana iz stada..ali uz svu hranu donositi joj travu..zbog mliječnosti.
Dobro bi bilo da joj dadete i malo soje i suncokreta (sojina i suncokretova sačma)
Sretno...pozdrav
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220
To joj je bilo treće janjenje.. Nekoliko godina imamo romanovske ovce,ali u broju 4 + ovan,malo za sebe i koju prodamo.
Dudu sam kupio isti dan te ovo treće manje hranim na dudu.
Pošto sam ograničen prostorom, ne mogu da je odvojim od stada,ali do sada nisam imao problema.
Hrane imaju u izobilju, ali zanima me kad kažeš za soju,nemam sojine sačme ali imam svoje soje koju pržim i meljem u šrot za druge životinje,u kom obliku bih ju mogao pripremiti za ishranu ovaca?
 

Najnoviji postovi

Na vrh