Najbolji u uzgoju romanovske je njegic
Gesendet von iPhone mit Tapatalk[/QUMrki.Prvo treba biti čovjek a onda ide sve ostalo!:icon_lol:
Slažem se sa tobom kolega u potpunosti, ljudi pričaju bajke i prodaju maglu i tako dovode ljude u zabludu šta da očekuju od romanovske.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Ocekuj trojePa sta sad da ocekujem od Romanovske ovce da mi jagnji dvoje jagnjadi?
Potencijal je veći nego dvoje po janjenju, ali treba truda da se iskoristi. Posebni režim hrane prije parenja, poseban režim hrane za vrijeme dok nosi i odvojeno držanje u boksu kad se ojanji, naravno sa posebnom pažnjom na hranu. Tada će vjerojatno biti trojke pa i četvorke. Naravno , ovan je posebno važan. Prije par godina sam se raspravljao sa jednim od kolega na forumu o tome. Tek sam shvatio kolika je važnost ovna, kada sam posudio susjedu. Napario mu ovce (križane wirtenberge) večina ojanji dvojke, a jedna četvorke.
Svake godine remont stada 20%, ostavljati žensku janjad od trojki i četvorki.
Mislim da se tako dobije najviše. No tko nije zadovoljan sa sedam do devet janjadi u dvije godine po ovci, morat će uzgajat krmače.:
Slažem se kolega sa vašom računicom. Samo sam htio upozoriti na potencijal koji se može iskoristiti u "savršenoj" organizaciji proizvodnje.
Nekad je bolje imati manje romanovki pa dobiti veći prinos.
Slažem se kolega sa vašom računicom. Samo sam htio upozoriti na potencijal koji se može iskoristiti u "savršenoj" organizaciji proizvodnje.
Nekad je bolje imati manje romanovki pa dobiti veći prinos.
Kolega iz Bijeljine.
I za to ima leka. Kada napravite stado romanovki (30-40 komada) uzmete lepog sharolai ili il de franse ovna i pustite u to stado... Ovca Vam jagnji dosta jagnjadi, a jagnjad kada odrastu budu u proseku za 20% teza nego cista romanovska jagnjad. Hocu samo da kazem da je Romanovska u prednosti u odnosu na druge ovce, samo zato sto ima sposobnonost jagnjenja 3 puta u 2 godine i samo zato sto ojagnji minimum 2 jagnjeta. A uz dobar tov jagnjadi, kada kazem dobar ne podrazumevam samo lucerku ili detelinu, nego mislim i na silazu i granule(18% proteina) jaganjci svakako dostizu lepu tezinu nakon 6-8 meseci. Tov jeste sporiji od krupnijih rasa ovaca, ali nije nedostizan.
Kolega iz Bijeljine.
I za to ima leka. Kada napravite stado romanovki (30-40 komada) uzmete lepog sharolai ili il de franse ovna i pustite u to stado... Ovca Vam jagnji dosta jagnjadi, a jagnjad kada odrastu budu u proseku za 20% teza nego cista romanovska jagnjad. Hocu samo da kazem da je Romanovska u prednosti u odnosu na druge ovce, samo zato sto ima sposobnonost jagnjenja 3 puta u 2 godine i samo zato sto ojagnji minimum 2 jagnjeta. A uz dobar tov jagnjadi, kada kazem dobar ne podrazumevam samo lucerku ili detelinu, nego mislim i na silazu i granule(18% proteina) jaganjci svakako dostizu lepu tezinu nakon 6-8 meseci. Tov jeste sporiji od krupnijih rasa ovaca, ali nije nedostizan.