Pozdrav!
Imao bih par pitanja koja se vežu za zadnju oraha i isplatljivost sadnje,
pa ako ima dobra duša da mi pomogne, bio bih puno zahvalan.
1. Kupovina zemljišta, tj. neka prosjecna cijena za metar kvadratni ?( okolno područje zg......)
2. Koji su sve poticaji kada se odlucim za sadnju oraha, tj dali su poticaji na samo zemljište, ili na pojedinacne sadnice, dali imam poticaje i nakon prve godine, npr...za održavanje i prodaju ploda?
3. Koji orah preporucate saditi tako da mogu zapravo deblo efikasno prodati nakon što dovoljno naraste, a da istovremeno za to vrijeme imam korist od njegovih plodova ?
4. Koliko sadnica mogu posaditi na 1 hektaru zemljišta, i dali ima selekcije nakon odredenog broja godina, tj. koliko je to odstupanje, ako posadim 100 sadnica, dali ce sve uspjeti ili ce ih nakon cca. 15 godina biti 80 ?
5. Kojim rasporedom sadim sadnice orahe, tj. koliko su razmaknuti jedan od drugoga ?
6. Dali je moguce saditi neku medukulturu, npr. ribizl ili malinu, kupinu....tako da mogu vrlo brzo poceti pokrivati troškove kupljene zemlje te sadnica oraha?
7. Nakon koliko godina ja pocinjem dobivati prve plodove i koliko cu imati plodova u kilogramima u pocetku uroda, a koliko nakon što orah postigne svoju optimalnu nosivost ploda ? (po 1 hektaru, zasadenih sadnica ).
8. Kolika je cijena oraha za kilogram te dali se više prodaje u ljusci ili ocišcen ?
9. Dali i ako ima , koja su ljekovita svojstva oraha i gdje sve orah upotrebljavamo ?
10. Nakon koliko godina je optimalno rezati deblo oraha kako bi deblo prodao, buduci da je to glavna tema mojega seminara, te koliki su ti gabariti debla koje se sjece.
Kolika je cijena po metru kubnom debla i koliko metara kubnih dobijem iz jednog prosjecnog debelog i visokog debla?
Velika hvala!
I