Folija je navučena, sve je spremno za sadnju. Upravo me ova zima nervira...
Imam jebe.. savjet i iskustvo po tom pitanju; salata je već trebala biti presađena, ali zbog uvjeta (niska temp.) ne smije još van, a isto tako ne smije dalje rasti (jer će onda prerasti).
Kada sam radio u Italiji, za ovakav (dosta čest problem, jer nikad ne znaš koliko će hladnoća potrajati) obavili smo prihranu bakrom (bakrenim helatom) + kalij folijarno. Time je bio privremeno zaustavljen rast, i presadnica salate je "čekala" promjenu temperature.
E sada;
ad.1) NE dajem garanciju za navedeni savjet; radi se o vrlo osjetljivom pitanju, i šteta može biti iznimno velika (nedo' bog da spališ sve presadnice salate). Ovo pročitaj bar 3x. Radio jesam, bilo je efekta, nije bilo štete, ali za tvoj slučaj ne mogu dati garanciju.
ad.2) Gnojivo s kojim smo to radili je Coptrel 500-bakreni helat (0,25 lit/100 lit. vode) + Agripotash-kalij (0,5 lit/100 lit. vode). Coptrel je glavni igrač u ovoj priči, i on vrti glavnu ulogu; kalij je samo pratioc u cijelo priči. Inače na etiketi Coptrel-a ne piše ništa o ovakvoj primjeni.
ad.3) Budući da se Coptrel 500 može nabaviti u HRV (Fitopromet) nabavi jednu litru, i primjeni na 3-4 stiropora. Na taj način ćeš moći provjeriti učinak, i onda za slijedeću godinu biti siguran da je to to. Naime, taj problem prerastanja presadnice salate zbog nemogućnosti sadnje je dosta čest (pogotovo u ovo vrijeme), i ako ćeš se baviti presadnicama salate, mislim da će ti ovo gnojivo trebati.
ad.4) Bakar u Coptrelu je bakreni helat, tako da se ne može zamjeniti sa bakrenim oksidom (Nordox) ili nekim drugim bakrenim preparatom.
ad.5) PONOVO PROČITAJ TOČKU 1.