• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Salata

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
nije previše loša kombinacija samo da je maknuti onaj dušik to gnojivo mi je Ivan nudio i govorio da ga svi uzimaju što se tiče salate tvoja salata očito nije imala previsoku temperaturu dok nema korjenovog vrata ali očito je imala nisku dok je mlitava tako mi to zovemo mislim da ju nikako nemožeš zaljevati sa kantom jer sva legne iz iskustva ti mogu reći da neočekivaš previše od te salate a ja sam svoju učvršćivao sa kalcijem i to onim 15-0-0-26,5 a kao što sam rekao sve odgovore smućkaj i sebi izvuci ono što misliš da je dobro.

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Ma dobro je to, samo ne znam kamo ćeš to posaditi ak bude tak i dalje zima!

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Folija je navučena, sve je spremno za sadnju. Upravo me ova zima nervira...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Eh cabage šta bi ti htio od ovih presadnica one su sasvim u redu korjen dobro razvijen list dobro razvijen ako se dignu poslije zaljevanja onada moli boga da ova zima završi da ih možeš posaditi.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Cabage,mislim da bi salatu i kupusnjače ipak trebao sijati u 104 rupe,puno su kvalitetnije presadnice i ne odu toliko u zrak,jedino zauzimaju duplo više mjesta...

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Ma dobro je to, samo ne znam kamo ćeš to posaditi ak bude tak i dalje zima!

da vas ražalostim kao i sebe,ova zima traje sve do 15.3. idući tjedan bez nekih velikih padalina,ali zato onaj drugi oko 8.3. do 40mm kiše ili snijega čak.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Sadnice jesu izdužene i nježne iz razloga gustoće sklopa (max kontejner od 150 rupa za salatu), slabijeg svjetla i prozračnosti te povećane vlage i topline(grijanje paprike). Malo su svjetle boje što može značiti da ima previše dušika. Ja osobno nikada ne koristim Osmocote gnojiva u supstratu jer po uputama struke nije potrebno, jer supstrati poput Stender-a i Brill-a imaju dovoljno elemenata za prehranu male biljčice za tri tjedana a kasnije upotrebljavam Albatros Univerzal 21+21+21+ svi mikroelementi, za ovo doba godine tjednom aplikacijom(folijarno prskanje 1,5g/1l vode). i sadnice budu prva liga. Za ublažavanje stresa prilikom iznoženja iz plastenika i sadnje na otvorenom polju, dva -tri dana prije poprskam sa Goemar.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
nije previše loša kombinacija ........
.............. kao što sam rekao sve odgovore smućkaj i sebi izvuci ono što misliš da je dobro.
Nemoj "smućkat" sve odgovore; jer ako nešto krene loše, nećeš znati koji je dio bio loš; odaberi jednu od mogućnosti (mislim da niti jedna nije kriva mogućnost, radi se samo o različitom pristupu problemu), pa ćeš znati jel' dobro il' nije.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Imam jebe.. savjet i iskustvo po tom pitanju; salata je već trebala biti presađena, ali zbog uvjeta (niska temp.) ne smije još van, a isto tako ne smije dalje rasti (jer će onda prerasti).

Kada sam radio u Italiji, za ovakav (dosta čest problem, jer nikad ne znaš koliko će hladnoća potrajati) obavili smo prihranu bakrom (bakrenim helatom) + kalij folijarno. Time je bio privremeno zaustavljen rast, i presadnica salate je "čekala" promjenu temperature.

E sada;
ad.1) NE dajem garanciju za navedeni savjet; radi se o vrlo osjetljivom pitanju, i šteta može biti iznimno velika (nedo' bog da spališ sve presadnice salate). Ovo pročitaj bar 3x. Radio jesam, bilo je efekta, nije bilo štete, ali za tvoj slučaj ne mogu dati garanciju.

ad.2) Gnojivo s kojim smo to radili je Coptrel 500-bakreni helat (0,25 lit/100 lit. vode) + Agripotash-kalij (0,5 lit/100 lit. vode). Coptrel je glavni igrač u ovoj priči, i on vrti glavnu ulogu; kalij je samo pratioc u cijelo priči. Inače na etiketi Coptrel-a ne piše ništa o ovakvoj primjeni.

ad.3) Budući da se Coptrel 500 može nabaviti u HRV (Fitopromet) nabavi jednu litru, i primjeni na 3-4 stiropora. Na taj način ćeš moći provjeriti učinak, i onda za slijedeću godinu biti siguran da je to to. Naime, taj problem prerastanja presadnice salate zbog nemogućnosti sadnje je dosta čest (pogotovo u ovo vrijeme), i ako ćeš se baviti presadnicama salate, mislim da će ti ovo gnojivo trebati.

ad.4) Bakar u Coptrelu je bakreni helat, tako da se ne može zamjeniti sa bakrenim oksidom (Nordox) ili nekim drugim bakrenim preparatom.

ad.5) PONOVO PROČITAJ TOČKU 1.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Eh, sve je to meni jasno oko broja rupa u kontejneru. Bio sam kod proizvođaća presadnica koji godišnje radi 80 miliona različitih presadnica i vidio da je u večim kockama puno bolje. E sad, u mojim uvjetima gdje imam oko 1000 kontejnera 170 rupa i još 1000 kontejnera paprike 104 rupe, jednostavno nemam prostora za sve u 104 i ovak mi je pregusto.
Uglavnom, hvala svima za savjete, svakako ću nešto probati napraviti.

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Eh, sve je to meni jasno oko broja rupa u kontejneru. Bio sam kod proizvođaća presadnica koji godišnje radi 80 miliona različitih presadnica i vidio da je u večim kockama puno bolje. E sad, u mojim uvjetima gdje imam oko 1000 kontejnera 170 rupa i još 1000 kontejnera paprike 104 rupe, jednostavno nemam prostora za sve u 104 i ovak mi je pregusto.
Uglavnom, hvala svima za savjete, svakako ću nešto probati napraviti.

Ti si veliki i ozbiljan proizvođač, profesionalac i moj ti je savjet da investiraš u veći objekat koji pruža sve potrebne uvjete za zdrav rast maldih biljaka. Pravi objekat je po meni 80% uspješnosti u proizvodnji zdravog rasada. Zato nećeš pogriješiti ako ideš u investiciju takvog objekta. Zdrav rasad je 50% uspješnosti proizvodnje a ostatak su sve ostale mjere.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Razmišljam o tome, u planu je podno grijanje i profi plastenik sa duplom folijom. No ko i uvijek tako i ovdje ima caka. Trenutno sam podstanar (smiješno jel da) i ovi plastenici sa rasadom će za koju godinu morati na stalno mjesto, tamo negdje gdje ću se i ja ustaliti. Zato sad improviziram jer sve to seliti opet bi bilo jako problematično. Zato sada sve što imam investiram u polje, a kasnije ću u objekte za proizvodnju rasada i objekte za skladištenje.

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Razmišljam o tome, u planu je podno grijanje i profi plastenik sa duplom folijom. No ko i uvijek tako i ovdje ima caka. Trenutno sam podstanar (smiješno jel da) i ovi plastenici sa rasadom će za koju godinu morati na stalno mjesto, tamo negdje gdje ću se i ja ustaliti. Zato sad improviziram jer sve to seliti opet bi bilo jako problematično. Zato sada sve što imam investiram u polje, a kasnije ću u objekte za proizvodnju rasada i objekte za skladištenje.

cabage biti podstanar a stvarati posjed nije nimalo smješno po mome to je pohvalno, polje će kad tad donijeti kuću ali kuća neće nikada donijeti polje a što se tiče vjetrova moj plastenik je na čistini i kad počne oluja nemoguće je bilo šta otvoriti upravo zbog promjene smjera vjetra.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Jesam, 12. ovog mjeseca, no tek sam danas uspio dobiti agril i navuči gore. Sva sreća da je bilo toplo do sada pa nije stradala. Lijepo je srce krenulo, i kupus je krenuo, njega sam sadio 14. o.m.

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Jesi li uspio posaditi salatu? Ja tek prije neki dan, ova bura je za poludit.
Jesi PetullaRZ sadio i vani na folijo ili bez folije,sta jo još pokriješ sa agrilom ili nije više potrebno?I zanima me još nešto. Neki dan sam polagao foliju za salatu ručno :D a mi baš nije uspjelo najbolje, imaš možda koji savjet?

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Jesi PetullaRZ sadio i vani na folijo ili bez folije,sta jo još pokriješ sa agrilom ili nije više potrebno?I zanima me još nešto. Neki dan sam polagao foliju za salatu ručno :D a mi baš nije uspjelo najbolje, imaš možda koji savjet?

Salatu sadimo samo na foliju bilo vani ili u plasteniku. Vani na crnu foliju proljetnu i jesensku proizvodnju, a ljetnu proizvodnju na bijelo-crnu foliju. Ispod su kapaljke kojima se zaljeva jer sistem kišenja izaziva probleme sa bremiom ili bakteriozom. Prvu turu proljetne salate sam pokrio Agroll-om(posađena krajem02 i početkom03.mj)a ostale ture neću pokrivati. Inače sadim do 20.04 na crnu foliju, a kasnije se prelazi na bijelo-crnu (berba do kraja09.mj). Jesenska salata na crnu foliju kreće sa sadnjom, u turama, krajem 08.mj do 20.09.
Foliju postavljamo strojno i mora biti lijepo zategnuta kako salata ne bi, prilikom jačih vjetrova, ostala ispod folije, a ručno je teško i komplicirano i nedovoljno dobro. Prije nego smo napravili polagačicu postavljali smo na način da smo na traktorski valjak(vaneža mora biti povaljana) iza postavili plužice koje su radile brazde lijevo i desno, razvukli foliju te zagrtali, dvojica sa motikama paralelno, foliju u brazde.

Nordycom

Član
Tu od
10 Pro 2010
Poruka
296
Hvala@PetullaRZ

Imam još pitanje. Na salati imam previše mladih skakavaca koji je veselo buše. Za sada nije prestrašno ali bi moglo postat ako uzmem u obzir koliko ih ima. Prvo tretiranje je bilo sa Vertimecom ali bez nekih pretjeranih rezultata. Posljednje špricanje bilo je sa Confidorom koji je pomogo ali su se beštije opet pojavile. Ne bih hito pretjerivat sa tim insekticidima pa me zanima možda neka alternativa. Neke ljepljive ploče ili nešto?

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
Hvala@PetullaRZ

Imam još pitanje. Na salati imam previše mladih skakavaca koji je veselo buše. Za sada nije prestrašno ali bi moglo postat ako uzmem u obzir koliko ih ima. Prvo tretiranje je bilo sa Vertimecom ali bez nekih pretjeranih rezultata. Posljednje špricanje bilo je sa Confidorom koji je pomogo ali su se beštije opet pojavile. Ne bih hito pretjerivat sa tim insekticidima pa me zanima možda neka alternativa. Neke ljepljive ploče ili nešto?

Da sada su se pojavili mali skakavci koji grizu(hrane se) ponajviše salatu, tih problema imam i ja u plasteničkoj salati ali sam u berbi pa neupotrebljavam insekticid. Karate Zeon je sigurno učinkovit protiv mladih skakavaca ali zbog velike karence (21 dan) se ne preporuča u lisnatom povrću. Za alternativu neznam. Ti skakavci mogu kasnije raditi velike štete u rajčici(grizu plodove) pa ih se moraš svakako riješiti (upotreba Karate Zeona u rajčici).
Evo moje salate u plasteniku koja je u berbi a istovremena poslastica za skakavce.

Uploaded with ImageShack.us

Najnoviji postovi

Na vrh