• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

samogradnja jednobraznog pluga

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Plug možeš postaviti još lijevo, zadnji špic lemeža ravan sa unutrašnjom stranom gume + 5cm, a rupa možeš bušit koliko hoćeš ako ih trebaš za prioravanje.
Ja sam bušio svakih 5cm.
19279407.jpg

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Ako je tako onda tih 5cm je nepoorano.Zadnja ivica lemesa [ranika] je ravno sa unutrasnjom stranom gume. Vise od toga levo nemoze ako ce lepo oranje

ssucur

Dobro znana faca
Tu od
2 Lis 2010
Poruka
1,644
Jest pod uslovom da ne odstupa ni jedan cantimetar sa gumom uz ivicu brazde.:icon_eyes:
Ako je zemlja zaj.... pomjeri se 5cm u desno.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Obicno zadnja trlja o brazdu ali pomeranjem malo traktora u desno to vec moze. Nekoliko rupa izbusi jer se nezna sta ce traktorcek i moci povuci a da se zove oranje.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Nece ni tih 5 cm ostat nepoorano samo ce biti teze za vuc i donji dio daske ce se trositi vise. Cak je tako i bolje jer se ce se tih par cm zemlje trgati i teze ce se stvarati taban pluga, vec se spominjalo to na forumu.
No lako se dovari komad na postojeci raonik.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ako je tako onda tih 5cm je nepoorano.Zadnja ivica lemesa [ranika] je ravno sa unutrasnjom stranom gume. Vise od toga levo nemoze ako ce lepo oranje

A sve to pod uvjetom da nema kosu vucu,,,
a ako ima onda je opet pretpostavka a pretpostavka je opet mejka jel,,,
i na onom videu koji je postavljen vidi se da plug nije dobro podesen jer mora dosta motati volan da bi imao pravac,,,

Savrsenstvo koje on zeli nemoguce je odokativno napraviti niti predvidjeti pa stoga i treba znati pravilno podesiti plug,,,

tih centimetar ili dva (ako ce se bas picajzlirati da lemes reze full sirinu) moguce je podesiti na sarafima za zabrazd - odbrazd ali i na naginjanju pluga lijevo - desno,,,

sve vise od toga je filozofiranje i mlacenje prazne slame,,,

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
A sve to pod uvjetom da nema kosu vucu,,,
a ako ima onda je opet pretpostavka a pretpostavka je opet mejka jel,,,
i na onom videu koji je postavljen vidi se da plug nije dobro podesen jer mora dosta motati volan da bi imao pravac,,,

Savrsenstvo koje on zeli nemoguce je odokativno napraviti niti predvidjeti pa stoga i treba znati pravilno podesiti plug,,,

tih centimetar ili dva (ako ce se bas picajzlirati da lemes reze full sirinu) moguce je podesiti na sarafima za zabrazd - odbrazd ali i na naginjanju pluga lijevo - desno,,,

sve vise od toga je filozofiranje i mlacenje prazne slame,,,

Jučer mi je bio rođendan i "Upalila mi se lampica" te ja koji nisam nikad radio sa plugom shvatio sam što još moram napraviti.

Da bi se kvalitetno oralo plug u prostoru mora imati pomjeranje u svim pravcima!!
Ja sam počeo krivo i sada mi je za ispraviti greške još potrebito napraviti pomicanje "crveno" za lijevo desno centriranje u pravcu zadnje gume.
"Crno" pomicanje ako bude potrebito riješit ću kao i na Geo plugu.
Hvala svima na pomoći ! i nadam se da će ovo moje iskustvo nekome pomoći.

Prilozi

• Plug-vreteno.jpg
    Plug-vreteno.jpg
    81.9 KB · Pregleda: 496

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Sretan ti rođendan! :icon_pidu:

Više rođendana, više upljanih svjećica. :icon_biggrin:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Srecan rodjendan i mnogo godina proziveo u zdravlju i veselju. Slikaj mi traktorcic odpozadi jer ovaj mehanizam sto si pravio za plug levo desno je nepotreban garant. Na polugama imaju vijci koji podizu jednu ili drugu polugu kao i na vecim traktorima i tu se ovaj ugao lakse nasteluje. Siguran sam da tvoj traktorcek to ima. Ako ima ovo iseci i izbaci a umesto toga dobijes drugo resenje za stelovanje kose vuce

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Srecan rodjendan i mnogo godina proziveo u zdravlju i veselju. Slikaj mi traktorcic odpozadi jer ovaj mehanizam sto si pravio za plug levo desno je nepotreban garant. Na polugama imaju vijci koji podizu jednu ili drugu polugu kao i na vecim traktorima i tu se ovaj ugao lakse nasteluje. Siguran sam da tvoj traktorcek to ima. Ako ima ovo iseci i izbaci a umesto toga dobijes drugo resenje za stelovanje kose vuce

Hvala na čestitki,a što se tiče poteznica ili kako se drugačije zovu ,to nije kupljeno sa traktorom.Bila je samo freza 120 cm i ista se kači u dvije točke-bez bočnog pomjeranja,te dvije podiznice isto bez štelanja.

Znači početak je bio poklonjen plug i ostalo snađi se.Poteznicu-štelujuću sa kutnim pomakom na kraju nije lako napraviti -kupiti?? ,odlučio sam ovako!
Evo sad je posao pri kraju i ostalo je samo ako bude potrebno regulirati veću širinu zahvata pluga-a to mi zavisi kad vidim jačinu traktora i ovog pluga.
Ako budem imao viška snage nabavljam 10 colni plug.
Manje od 20 cm ne mogu ići jer tada imam problem 24 cm široke zadnje gume.Savladao sam teoriju oranja samo mi još fali praksa.-zemlja nikako da zasuši-valjda će ova bura nešto napraviti.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Nije problem uraditi poteznicu gornju samo uslikaj da vidim jer original to imaju a lako se napravi. Kod tebe je iseki 1600 koliko se secam.

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Moja verzija topinga-poteznice!

Prilozi

• DSC_0087.jpg
    DSC_0087.jpg
    45.2 KB · Pregleda: 125
Posljednje uređivanje od moderatora:

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Bilo bi pozeljno kod postavljanja slika da se slika okrene da nebi trebali lomit vrat ili okretati ekrane,,,
ono, ako nista drugo sliku je lakse okrenuti,,,:(emo):

Za one koji neznaju precac alt gr+strelice gore-dolje lijevo i desno okrenut ce Vam pogled na ekran,,,

Posljednje uređivanje:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Da znas vala iskrenuo sam vrat gledajuci. Da je koja slika sad na kontra stranu da ga ispravim.Slikacu na sta sam mislio

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Ovo je slika koja prikazuje topling-poteznicu-podizač koji se može štelati!!!.
Za to ne treba okretati sliku.

Slike vaših jednostavnijih rješenja čekam?

Posljednje uređivanje od moderatora:

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Ovaj na drugoj slici je isti ko kod mene OLT-pt2.Ima slika tamo sa jednobrazdnim sto sam postavio samo sam i rekao da sam odsekao parce grede skroz desno sa rupama jer mi netreba.Jako zgodno se usteluje za svaki traktor.Jedina mana je sto vremenom dobije luft na rupama i bolcnima i na samom U profilu se rasiri pa klima. Ali sve se to opet zgodno resi i odradi

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Meni se ovaj sistem sa zupčanikom i letvom čini preskup. Špidla je ipak jeftinija ako baš netko želi kontinuirani pomak.

Najnoviji postovi

Na vrh