U tom projektu je mnogo novca, uz neke sitnice.
Svi znamo, kako je na selu. Sve može, do momenta kad bi se trebalo potpisat pod neki papir. Kod nas je problem recimo u vezi subvencija kad bi, recimo ratarko sa svim svojim površinama spadne na par hektara za subvencije. Te ovaj se boji da izgubi socialnu pomoč, onaj penziju, a u biti bi svi željeli dobit pare, a ne platit poreza.
Svi ti projekti su u biti i prikriveni pritisci države na poreskom nivoju.
Največi problem je opšti nerazvitak službi u poljoprivredi.
Ne postoji privatni sektor, koji bi ti za malu garanciju pripremio svu papirologiju i bio plačen tek iz odobrenih sredstava. Tako bi i sigurno pazio što ti napravi.
Blizu mene je prije dve, tri godine kompletno područje jedne opštine izgubilo mliječne premije, pošto im lokalni radnik savetodavne službe nije stavio krstič u pravo polje. Tu se radilo o velikim imanjima sa 300 i više tisuča litara mlijeka godišnje. Tako su izgubili 4-5 i više tisuča eura svaki. Kad su se žalili, bilo jima je rečeno kako su sami krivi, jer su sami potpisali uloge. A fora je u tome da nisi mogao sam uložit, jer je bilo obavzno da ti papire naprave na toj službi.
Jedan od problema je i dostupnost papira. Raspis izađe sa kratkim rokom za ulaganje papira, a traži milijon potvrda, koje državna uprava nije u stanju izdat u tom terminu. Tim da moraju bit ti papiri relativno novi, znači otprošle godine ne vrijede više.
Ja bi vam ipak preporučio ulaganje, ako može. A unaprijed se pripremite na polju papirologije: građevinski papiri za objekte, ugovori o najmu zemljišta, papiri u vezi obrazovanja, bezbednost rada, evidence kemijskih tvari, otrova... Probajte i nači koga, ko bi napravio papire i bio spreman na poplatu iz 'dobiti' njegovog rada.