• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjet za kupnju rabljenog traktora

• Temu pokrenuo agroenogastro
  • Datum prvog posta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,901
Ide,ide samo da piše po forumu, tak ide..
Vjerujem da onaj ko nekad kupi taj traktor od @ZJ bude moral biti spreman platiti malo više ali bu kupil dobar, neiskorišten, sačuvan i održavan traktor.
Isto tak bu moral biti spreman to platiti više.

Do nema dugo baš i nisam tak razmišljal ali prije par mjeseci stari je odlučil da više vozil nebu i da nek s autom radim kaj hoču. Meni on ne treba jer na dvoru imam više registriranih nego članova kučanstva pa sam bil na vagi da bi ga i prodal. To je čul jedan prijatelj pa se ponadal da bi ja to njemu dal u bescjenje jer je rega bila na izdisaju, auto star, meni ne treba.....
Onda sam si ja malo progruntal i došel do zaključka da kad skinem akumulator star par mjeseci, napravim carski rez i prodam ga u staro gvožđe dobil sam isto.
U biti ja sam njemu poklonil nekaj kaj je moj stari čuval i ja pral i održaval godinama.....

Znam da nije isto uspoređivati traktor ili auto, ali isto tak znam da kupiš izraubani kramp za malo novaca koji je možda i popravljen pa za prvu ruku nebu neznam kaj trebalo delati na njemu, a onda kad treba popravljati više nemaš kaj popravljati jer su se i kučišta poderala od silnog popravljanja.
A ako kupiš kramp koji je prisložen i kad ga rastaviš pa uložiš 2, 3, 5, 10 soma eura i opet nemaš ništ.....

E da, i da završim tu priču s tim autičem.
Plan je bil otpeljati ga u šumu i ubiti Boga u njemu i otpeljati ga u smeče, ali. Znam da moj stari to nebi preživel pa sam autič registriral, neko se bu s njim vozil.
Dok je starog nek je on na dvoru.
Baš neki dan točim vodu za brisače u ostale krampe i gledam. Ja sam od starog dobil garažiran auto sa 120 hiljada, pun rezervar benzina, puna posuda za brisače.... to ni novo tak ne isporučuju.
Evo jedna slika motornog prostora tog starca.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,298
Ako vam ne treba cijeli auto, kupite Pola 😀
I boja izgleda odlično, stvarno je bil dobro garažiran..
Moj tata pak ima Kia Rio.. 2001 ju je novu kupil, redovito održavan, servisiran a 70 000 je jedva uspel napraviti..
Ve da ga ide prodavat, 500e more dobit..
1,3 benzinac, garažiran uvijek, pokrit plahtom da nije prašan dok duže stoji..

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,827
Nekak mi se čini da bu Polo uskoro dobil pogon 4x4. Ako treba napraviti kakve preinake i dodatke na struji ima zainteresiranih (arat za gašenje , veći, obavezan). :ppozdrav:

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
501
Vjerujem da onaj ko nekad kupi taj traktor od @ZJ bude moral biti spreman platiti malo više ali bu kupil dobar, neiskorišten, sačuvan i održavan traktor.
Isto tak bu moral biti spreman to platiti više.

Do nema dugo baš i nisam tak razmišljal ali prije par mjeseci stari je odlučil da više vozil nebu i da nek s autom radim kaj hoču. Meni on ne treba jer na dvoru imam više registriranih nego članova kučanstva pa sam bil na vagi da bi ga i prodal. To je čul jedan prijatelj pa se ponadal da bi ja to njemu dal u bescjenje jer je rega bila na izdisaju, auto star, meni ne treba.....
Onda sam si ja malo progruntal i došel do zaključka da kad skinem akumulator star par mjeseci, napravim carski rez i prodam ga u staro gvožđe dobil sam isto.
U biti ja sam njemu poklonil nekaj kaj je moj stari čuval i ja pral i održaval godinama.....

Znam da nije isto uspoređivati traktor ili auto, ali isto tak znam da kupiš izraubani kramp za malo novaca koji je možda i popravljen pa za prvu ruku nebu neznam kaj trebalo delati na njemu, a onda kad treba popravljati više nemaš kaj popravljati jer su se i kučišta poderala od silnog popravljanja.
A ako kupiš kramp koji je prisložen i kad ga rastaviš pa uložiš 2, 3, 5, 10 soma eura i opet nemaš ništ.....

E da, i da završim tu priču s tim autičem.
Plan je bil otpeljati ga u šumu i ubiti Boga u njemu i otpeljati ga u smeče, ali. Znam da moj stari to nebi preživel pa sam autič registriral, neko se bu s njim vozil.
Dok je starog nek je on na dvoru.
Baš neki dan točim vodu za brisače u ostale krampe i gledam. Ja sam od starog dobil garažiran auto sa 120 hiljada, pun rezervar benzina, puna posuda za brisače.... to ni novo tak ne isporučuju.
Evo jedna slika motornog prostora tog starca.

Apoteka

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
612
Ne znam kaj hoćeš. Starije? Novije?
Meni se sviđa Fendt 200 serije (207, 208), sa starim zračnim Deutz motorom. Ili neki stariji Steyr 9xx serije.
Ne snam imaju li klimu. Meni nije važna i nemam je.
New Hollanda nemam niti imam iskustva, pa ti nemrem savjetovati.
Možda neki Fiat 65-66 ili 70-66, ali ne znam imaju li klimu.
Širina ne bi trebala problem, jer se mogu postaviti uži kotači (osim troška).
U kraju gdje sam na terenu sam vidio nekoliko Fiata 50-66, 55-66, 60-66, ili NH 56-66 (to je valjda isti traktor), neki sa kabinom, neki sa polu-kabinom.
Jednog 50-66 sam mjerio, visina kabine 210, širina, 163, ali kabina je mrvu udobnija nego na fercu.
Također ima i Mf-a 235, oni su sličnih kompaktnih dimenzija, ali svi koje sam vidio su masni po motoru kao i rođaci iz Rakovice. Za razliku od njih, svi Fiati (i stariji i noviji) su skroz suhi.

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
612
Pa meni će cijene starih mehaničkih polovnih traktora. Pogotovo održavanih s poznatim vlasnicima ići još gore. Nažalost scenarij da idu dolje ne vidim.

Novi su skupi, a ne daju koliko koštaju. Dpf, egr, euro norme. Kvaliteta materijala lošija, sve elektronika. I što treba i što ne treba.

Ljudi koji na traktorima (kao i sam) što rade par sto sati godišnje. S dobrom polovnim traktorom su mirni do penzije. A novi će platiti skoro duplo više i za 10 godina će početi problemi, a majstora nema da popravi. I ako se nađe to će biti cijene popravka da moraš kredit dići.
Cijene ne da će rasti, cijene već godinama rastu.
Npr gledajući najmanje i najjeftinije traktore, npr Ursus 335 ili Vladimirac, prije 15tak god ih je bilo i za 1000e (u lošem stanju) do 3000 (u dosta sačuvanom). Sad su krševi došli na preko 2000, a sačuvani na 4000e i više.
Slično je i sa Zetorima, Tomo vinkovićem i sl.

Razlog zašto "starcima" raste cijena je jednostavan, na tržište najprije više ni ne dolaze manji jednostavni traktori, a i ukupna prodaja traktora je nekoliko puta manja nego prije 30 ili 40god.
Krajem 80tih su se prodavale gomile malih IMT-a ili Ursusa, danas nešto tako manje možeš kupiti jedino od Kineza, a i njih se proda simboličan broj. Tako da za 20god nećeš moći naći mali jednostavni traktor star 20god.

Zašto je Tomo vinković sve skuplji? Pa zato jer se ne proizvodi 20god, a Goldonija sličnih dimenzija se proda 10 komada godišnje, i za 20god će biti i dalje skupi za sitne poljoprivrednike.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,768
pa zanimljivo je da nakon dvadestak godina ti mali traktori dostižu praktično svoju cijenu kao kad su bili novi... ;)

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,813
Ali nitko ne računa inflaciju koja je bila kroz sve te godine i općenito poskupljenje proizvoda, bilo auta, traktora i sveg ostalog.
Npr. meni čovjek sad neki dan nudi za traktor(deutz) 4000 € više nego kaj sam dao za njega pred 6.5 god.

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
612
Da, inflaciju također treba računati, ali prije ove divlje inflacije zadnjih god su traktori također neproporcionalno rasli, više nego npr auti.
Zbog korone i svega onog popratnog su bile naglo skočile cijene rabljenih auta, ali su skočile unazad 5 god, prije toga su bili u nekoj konstanti, jer npr stalno pristižu Golfovi stari 5 ili 10god.
A Imt 539 ili Tomo vinković star 10god nema otkud doći, i onda starome ne pada cijena.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,768
A i ne koriste se baš jako, obzirom na stanje u poljoprivredi... :p
Kod mene mali ferguson još služi ljudima da prođu u dućan i dovezu si koje drvo iz šume...a ljudi koji rade zemlju imaju veće mašine (osim mene koji sam uvijek kontra)...

Najnoviji postovi

Na vrh