• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjeti pri kupnji vinograda

Bozek

Član
Tu od
31 Pro 2018
Poruka
56
Što savjetujete pri kupnji vinograda te što pitati i na koje probleme paziti

Vidim da ima dosta vinograda za prodaju na Njuskalu po jeftinim cijenama ili je bolje saditi vinograd od nule

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,749
Ako to nisi nikad delal,odustani. Za trsje treba znanje,vrijeme i ljubav za to. Znanje buš stekel,vremena buš našel,ali ak nema ljubavi za 3 lete budu kak one kaj je kolega Plus del slike oko berbe. I onda bu se tražil kupac i pital se buš kaj je ovo meni trebalo. Moj savjet,prvo dobro razmisli

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,112
Paaaa mi smo (ja supruga i stariji zet) danas, sasvim slučajno upoznali "našeg novog - novog susjeda" u goricama. Drugi unutar godinu dana. Mlađi je od moje kćerke, a "nadobudno" nam je izreferirao i prezentirao svoje planove, ali jebiga "sve skoro na tuđem vlasništvu"; trenutno reže sve trsove (75 kom je staro mislim najviše 4 ili 5 godina), jer on ne želi i ne misli to raditi... Zanima ga veli bijeg iz grada, te ogromna dogradnja vikendice na kat i hidro masažna kupaona u vikendici, tako nekako se na brzaka danas, za prvi put i naš prvi kontakt nama referirao.
Sretno nam bilo...
@Bozek , ak nisi do sad NIKAD imal i delal gorice, naj si toga vraga niti sad kupiti, niti vu ludilu. Natipkal sam ti to s dugogodišnjim iskustvom.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,957
Paziti na položaj (da je većinu dana na suncu), da nije prestrmo (ubiješ se noseći nešto po njemu), eventualno da je voda blizu i da nema zlatne žutice u blizini...
ja imam za svoje potrebe oko 400 trsova i to običnog direktora.
nekakve ekonomske računice tu i nema, nadelaš se ko konj za malo kuna...

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,625
Prvenstveno sam mislio na Dalmaciju a ne na zagorske brege,
Bojim se da ta platonska ljubav na daljinu neće ići, jer vinograd u vrijeme intenzivne vegetacije a to je od sredine petog do kraja šestog mjeseca hoće intenzivnu pažnju,a u pravilu cijelo ljeto treba biti posvećen i pratiti razvoj situacije da bi se pravovremeno reagiralo,po sistemu bolje spriječiti nego liječiti.
Ja imam vinograd u dvorištu i opet mi puno puta neke stvari promaknu i u vrijeme jamatve(berbe) vidim svoje propuste i da su neke stvari mogle biti bolje odrađene iako je to sve u okvirima odličnog. Pa evo i koja slika da ne ispadne da te obeshrabrujem jer ako uspiješ sve to odraditi i postići zadovoljavajući rezultat, zadovoljstvo je neprocjenjivo. IMG_20210906_183709.jpg IMG_20210906_184253.jpg IMG_20210906_184746.jpg

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
613
Meni tvoje pitanje nije najjasnije.
Odmah da kažem, nemam vinograd al sam proveo mlade dane u obiteljskom vinogradu (kojeg više nema).
Znači prvo pitanje je koje predznanje o vinogradarstvu i vinarstvu imaš.
Onda što misliš sa grožđem, pa onda imaš li išta od opreme ili ideš od početka. I naravno imaš li objekt di ćeš opremu i strojeve držati. A ako misliš imati više od 200-300 čokota, imaš li još koji par ruku za pomoć....

I naravno, eto i mene zanima di ima jeftinih vinograda (i što uopće znači jeftino u Dalmaciji)?

Bozek

Član
Tu od
31 Pro 2018
Poruka
56
Nemam nikakvog iskustva, ali imam dovoljno vremena, razmišljam o tome da prođem tečaj vinarstva i vinogradarstva, bilo ovdje u Hrvatskoj ili Italiji

Imam nešto poljoprivredne opreme kao što je traktor i puno dodataka i ako ne mogu pronaći odličan vinograd za kupnju, mogao bih ga posaditi ispočetka

Vinograd bi trebao bi biti negdje oko 30-60 minuta vožnje autom od plaže

Godišnje mi treba oko 10.000 litara bijelog vina za sezonski restoran koji nudi švedski stol i sve što možete jesti gdje je vino uključeno u cijenu

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,749
Kolega,pa tebi treba onda 5000 čokoti. To više nije rekreacija,to je ozbiljan posel. Mislim da bu te plaža slabo vidla ak se primiš toga. Vidim da optimizam postoji,ali ipak se malo posavjetuj sa iskusnim vinogradarima. Ipak je od posađenog trsa do vina u podrumu dug i trnovit put. Sretno 👍

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,601
Intenzivna proizvodnja grožđa zahtjeva: Kvalitetnu rezidbu jer na njoj sve počiva, vezanje, zavlačenje, pljevljenje, zalamanje, prskanje u pravom trenutku 8 - 12 puta ovisno o godini i oborinama, berba..

Intenzivno podumarstvo zahtjeva, Inox posuđe, pumpa/e(ne hobi do 1000-2000kn), filter(ne hobi izvedbe od 500 - 1000kn), razumijevanje u vina i enologiju općenito, enološka sretstva, prepoznavanje osnovnih karakteristika, bolesti i čuvanje/konzervacija vina.

Prvi segment je relativno jeftin i zahtjeva konstantnu pažnju u intenzivnoj vegetaciji, ovaj drugi dosta košta i treba pažnju jednom u 2 tjedna minimalno kada je sve spremljeno i konzervirano, do tada, od berbe do mladog vina isto tako treba jako puno pažnje i porvjera da bi sve bilo ok.

10.000L se čini malo puno za uletanje u biznis, ali kako mi se čini tu ima dosta segmenata sa plažicom, nekakvim uslužnim objektom itd. Mislim da tu ne gine zapošljavanje makar jednog čovjeka ako ne i dva koji će voditi brigu o tome, ako ti nećeš konstantno biti prisutan.

Koje sorte su uopće u pitanju? Što se traži od tog vina? Stolno, Kvalitetno, Vrhunsko, Predikatno?

Bozek

Član
Tu od
31 Pro 2018
Poruka
56
Čini se da su roboti budućnost u vinskoj industriji, naravno za one koji to mogu priuštiti

Francuski električni robot za rad u vinogradu, samo 100.000€ sa PDV-om

Kineski električni robot koji može brati grožđe i jagode 24 sata dnevno

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,678
Na 5000 panjeva,toj ti oko hektar vinograda,pisi si slobodno minimalno 350-400 sati cistog ljudskog rada. Dizanje hektara vinograda danas ti je cca 180-200 tkn.+zemljoste. Ja sam u vinogradu otkad sam se rodio a zadnjih 14-15 godina sve i vodim i radim -cca 30-35000 panjeva i ponekad zapnem sa znanjem pa trazi dalje pomoc. Za pocetnika to je ogroman zalogaj. Strasan posao. A vinarstvu necu no pricat. Tu nemam iskustva osim nekog amatersko cca 2000 l godisnje za svoje potrebe. Al i to je muka ponekad. Za pocetak kupi 2-3-4000 kg grozda i probaj vino napravit sam,pa prodat,pa ako uspijes super,razmislja o dalje a ako ujebes ujebo si 15-20-25 tkn. Nisi 200 tkn

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
613
Za ozbiljan vinograd (a 5000 čokota je za mene ozbiljno) treba računati i na: protugradnu zaštitu, zaštitu od ptica i navodnjavanje. Sva tri segmenta su jako važna u Dalmaciji.

Kao što je kolega gore napisao, najprije pokušaj od kupljenog grožđa napraviti neku količinu vina da pomalo ovladaš tehnologijom, pa onda u veće korake.

Bozek

Član
Tu od
31 Pro 2018
Poruka
56
ok, puno dobrih savjeta

nitko nije spomenuo analizu tla položaj vinograda, vidim na slikama iz francuske i italije da su sadili vinograde na ravnom, ali ovdje kod nas su vinogradi u padinama ili bregovima, osim žlahtina na krku koja je u dolini

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
2,067
Ne znam sad koliko je važno za vinograd kakva je vrsta tla, kod nas recimo u Zagorju je ilovača više-manje, pa loza uspjeva, ako ga budeš sadio ispočetka važna je priprema samog tla, prvo duboko oranje, nekakvih cca 60 do 80cm, na koji način ćeš to izvesti ovisi o tebi. Nakon toga je važna gnojidba, kako bi mogao obogatiti tlo u zoni rasprostiranja korijena. Prije same sadnje, kada se tlo dovoljno prosuši, potrebno je obaviti tanjuranje i to sve fino poravnati. Ako se namjerava vinograd podići na brežuljkastom terenu, onda je najpogodnija južna strana, jer ćeš na taj način omogućiti lozi da dobije potrebno sunce. Kako su i kolege napisali u prijašnjim postovima, vinograd traži uvijek nešto novo, puno je tu posla, odricanja, samo mala greška i može ti sve pasti u vodu. Na kraju krajeva kada pogledaš ti si kroz cijelu godinu "rob" svome vinogradu, ali držimo se one stare: "Kad se hoće, sve se može."

Posljednje uređivanje:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,801
Ha , za proizvesti 10000 lit. vina u Dalmaciji , koliko bi bilo potrebno trseva ? Ne bih znao! Ali čim spominješ robot za berbu , a vinograd u mašti. Nič od tega. :rolleyes:

Na osnovu mog vinograda od cca 960 trsi malvazije, tlo ilovača, nadmorska visina cca 300 m nadmorske. Najveći prinos je bio 2400 kg, prosječno po trsu 2,5 kg ,

Za 10000 lit vina potrebno je 7500 trseva (ako bi bio ) prosjek 2 kg po trsu. To bi se odnosilo na malvaziju koja može dati 65 % mošta. Navedeno se odnosi na vinograd u uvjetima kako sam naveo.
E sad pitanje koliko trseva bi trebalo u Dalmaciji za dobiti 10000 lit. vina ?, koja sorta? ko će to raditi?

A i previše sam nadrobio, a znanja ipak nešto i imam po tom pitanju, ali?:unsure:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,350
Moj sogor ima cca 20000 loze/cokota/trsja. Po struci agronom smjer VVV. Mogu te spojiti s njim... Hoces pricati o iskustvu, o podizanju vinograda, berbi, podrumarstvu ili da kupujues od njega grozdje,mošt ili vino u rinfuzi, butelji....sve može 😀 🙂

Bozek

Član
Tu od
31 Pro 2018
Poruka
56
Što mislite o ovome i zašto ga prodaje

Možda su visoke temperature i suša razlog prodaje

Očekuje se da će bijela sorta ugni blanc (poznata i kao trebbiano toscano) izgubiti 76% područja pogodnog za uzgoj, a rizling 66% ............

Najnoviji postovi

Na vrh