• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Septička jama

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Vrata su napravljena imaju i kip prozor.Ova šarena strana če bit iznutra a vani normalna beltop farba.Umivaonik je isto več namontiran tak da još malo pa likof.:icon_butt:

windows print screen

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Re: Septicka jama

Evo detalj izgradnje naše septičke jame.
Kombinirkom je iskopana rupa približno 2,3x 4m, 2,5m dubine, te je ručno poškarpana da stranice i dno budu čim ravnije.

Onda su rađeni preljevi.
Odštemana je ulazna rupa, te je napravljeno ulazno koljeno.

Imam par pitanja, pošto i sam uskoro namjeravam u izradu septičke.
Ima li neki razlog zašto su otvori izdignuti, a nisu u ravnini gornje AB ploče?
Kolko su ti debeli zidovi i jesu li ti pregradni zidovi iste debljine kao i ostali.
Pod prve komore je ravan ili je rađen pod nekim nagibom?
I ovo sa štemanjem ulazne rupe mi nije jasno, napravili ste zid, a onda ste išli štemati rupu?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683

Ima li neki razlog zašto su otvori izdignuti, a nisu u ravnini gornje AB ploče?
Ima. Jama mora biti zasipana zemljom da se ne prehladi i pregrijava, jer bakterije pocrkaju. Još nije zasipana, jer nije dvorište dovršeno.
Kolko su ti debeli zidovi i jesu li ti pregradni zidovi iste debljine kao i ostali.
15...20cm. Otprilike su i pregradni jednako debeli. Ne zaboravi da je sve armirano.
Pod prve komore je ravan ili je rađen pod nekim nagibom?
Pod je prvi betoniran za cijelu grabu i horizontalan je.
I ovo sa štemanjem ulazne rupe mi nije jasno, napravili ste zid, a onda ste išli štemati rupu?
Podizali smo ulaz, da se poveća kapacitet grabe, jer je bil prenisko postavljen, pa je bil i preveliki pad cjevovoda do nje.

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205

Ima. Jama mora biti zasipana zemljom da se ne prehladi i pregrijava, jer bakterije pocrkaju. Još nije zasipana, jer nije dvorište dovršeno.

Ok.

15...20cm. Otprilike su i pregradni jednako debeli. Ne zaboravi da je sve armirano.

Da, to sam pretpostavio.

Pod je prvi betoniran za cijelu grabu i horizontalan je.

Ovo sam negdje našao da se preporuča u prvoj komori pod izvesti pod nagibom radi boljeg taloženja.

Podizali smo ulaz, da se poveća kapacitet grabe, jer je bil prenisko postavljen, pa je bil i preveliki pad cjevovoda do nje.

Kolko se stavlja pad, 1%?
Veličinu septičke si dimenzionirao odokativno ili prema nekom pravilu za broj ljudi koji ju koriste?
Komore su ti 1/2, 1/4, 1/4 ukupne kubikaže?
Dimenzije prve komore (unutarnje) su 2m dubine, 1,6 x2?
Našao sam isto preporuku da bi odnos širine i dužine trebao biti 1:3.
Koliko je bio trošak materijala za izradu?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
Građeno je prema raspoloživom prostoru, između kukuružnjaka i oraha. Širina je bila prema raspoloživim daskama ("bosankama") za šalovanje.
Nema brige s taloženjem, jer se ulijeva u sredinu (po visini), a preljev je iz sredine (po visini) u suprotnom kutu.
Odnos volumena je 1/2-1/4-1/4, mislim da je dubina 2,5m. Pogledaj po slikama, jer se vidi broj šari od šalovanja. Širina je 2m, a za duljinu bome neznam.

Koliko je koštala? Ne znam. Građena je gotovinom za materijal, susjedskom pomoći, kopano je posuđenom kombinirkom, pa se stvarni računi ni ne znaju. A i bilo je to davno.
Da ju je gradila firma, sigurno bi koštala više, ali bi bar znal koliko košta. Radije ne znam jer manje košta :D:

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Koliko je koštala? Ne znam. Građena je gotovinom za materijal, susjedskom pomoći, kopano je posuđenom kombinirkom, pa se stvarni računi ni ne znaju. A i bilo je to davno.
Da ju je gradila firma, sigurno bi koštala više, ali bi bar znal koliko košta. Radije ne znam jer manje košta :D:

Ma tražim ponude od nekih firmi za uređenje dvorišta, pa kad im spomenem da bih betonirao septičku, svi se isčuđavaju i spominju neke nebulozne cifre, a ja iskreno ne vidim zašto to košta toliko.
Moje neka računica za jamu sličnih dimenzija kao ova tvoja:
- 10m3 betona C25/30 - 500kn/m3 + prijevoz (max 1000kn)
- armatura - max 2000kn
- kombinirka, 2h rada, max 500 kn
- poklopci, cca 500 kn/kom
- cijevi, cca 500kn
- daske za šalung, m3 je oko 300kn, to još moram vidjeti koliko mi treba točno

Znači računam materijal s radom kombinirke 10-12 kkn, e sad da netko nabije cijenu za slaganje šalunga još toliko, to mi se baš ne plaća.

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
<<jel treba građevinska za septičke jame za krave kad se rade

Posljednje uređivanje:

vrsani123

Aktivni član
Tu od
8 Sij 2016
Poruka
647
Jeste vidli kako je samo uredno slozen alat kod Abartha...svaka cast...
Kad jednoc u godni i preslozim po garazi i pocistim opet nemoze bit onak

Sad kad bi uslikao mislili bi da je bomba pala mada se ja snalazim

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
To ti je drek a ne septička jama. Mi imamo 12m3, pa je brzo puna. Preljevi na ovoj nisu dobro izvedeni, preniska je i premalog volumena za fermentaciju. Na ovu treba biti spojen odvod jer bu puna za manje od tjedan dana.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,683
Ima nas 5, a i ta ima preljev, jer bi ju trebalo prazniti svakih mjesec-dva, kaj nije uvijek moguće.
Ak te zanimaju detalji, pošalji mi adresu e-pošte ili broj telefon na PP.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
@ZJ, šta ti to znači - preljev?
Želiš li reći da imaš jedan predio septičke betoniran u kompletu, a drugi bez betoniranog dna?

sosta

Član
Tu od
2 Lip 2014
Poruka
205
Pretpostavljam da misli na ispust iz zadnje komore?

Inače, neka formula koju sam našao kad sam radio svoju septičku je
V= br.korisnika x 0,2 x broj dana između pražnjenja = m3
Ali mislim da to vrijedi samo ako imaš odvojene instalacije (wc od ostalih voda)

Ili neka ovakva tablica iz ovoga priručnika koji je dosta koristan za izgradnju septičke
http://www.constructedwetlands.net/Prirucnik_Malus-Vouk_print.pdf

Moja ima 8m3 (4+2+2) s ispustom u kanalizacijom iz zadnje komore, u upotrebi je nekih godinu i pol u prosjeku 6 korisnika, još uvijek nema mulja za pražnjenje.

Prilozi

• tablica_praznjenja.jpg
    tablica_praznjenja.jpg
    16.9 KB · Pregleda: 40

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Ja to želim kod punice napraviti. Kod mene doma imamo 3 cevi a izljev ide u kanalizaciju. Prazni se možda svakih 3 godina ili slično. Znam da po zakonu nesme ovaj izljev iti u podzemne, ali tam u selu kod punice svi spuštaju to ispod kuće, po njivama itd.
Ako bi išel sa zatvorenim sistemom a potrošnja vode je do 10 kubika vode mjesečno, znači da bi skoro svakih 1.5 meseca moral prazniti :icon_scratch:

Najnoviji postovi

Na vrh