Pozdrav ekipa,
i ja sam ljubitelj nara, te sam 2009. godine s mora u Sukošanu donio jednu cijepljenu sadnicu nara, mislim da je u pitanju sorta konjski zub.
Posadio sam je ispred kuće, s južne strane, na sunčano mjesto, cca 1 m od zida. Prve dvije zime sam je pokušao zaštiti od smrzavanja zamatanjem u krpe i vreće, no bez uspjeha. Smrzao bi te u proljeće ponovo istjerao odmah iznad cijepa. Treće zime sam odustao od zamatanja, i gle čuda, više uopće nije smrzao.
Sada je to biljka visoka cca 2,5 m i cvjeta već treću godinu. Prve i druge godine cvatnje bilo je svega par cvjetova, čiji bi zametci desetak dana nakon cvatnje otpali. Proljetos sam pronašao na nekom forumu informaciju da nar inaće dosta teško zameće plodove, te da mu se može pomoći prignojavanjem KAN-om ili UREA-om prije cvatnje, te zalijevanjem kristalima željeza otopljenim u vodi, jednom pred cvatnju, te 1 do 2 puta u tijeku cvatnje. Navodno, nar voli tlo bogato mineralima, zbog čega mu i odgovaraju mikrolokacije uz zidove i krupno kamenje (stijene) iz kojih crpi minerale.
Držao sam se tog savjeta, i na mom naru koji je još uvijek u cvatnji ( do sada je bilo oko 60-tak cvjetova), nekoliko zametaka za sada nije otpalo, već je dostiglo veličinu loptice za golf, i nadam se da će se nastaviti normalno razvijati.
Da napomenem, u blizini koliko znam nema drugih narova (najbliži, i to onaj ukrasni je 300-tinjak metara od mene), tako da mislim da opadanje zametaka nije vezano za nemogućnost oplodnje već za nedostatak minerala u tlu.
Javiti ću kako se razvijaju plodovi na mojoj biljci....