• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SJENAŽA (travna silaža)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Na kolikom gasu omotavaš sa Zetorom? O kojem modelu prednjeg utovarivača se radi?

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Jucer izbalirane rolo bale sjenaze...malo prekasno al s obzirom na vremenske uvijete i da nemam svjoju mehanizaciju zadovoljan...e sadna jednoj njivi gdje je obicna livadska trava je bilo podosta suho,na nekih 60% pa me zanima sta ce od toga bit,hoce to fermentirat...opcenito kakva su vam iskustva sa suvljom sjenazom???

tomo001

Član
Tu od
11 Pro 2012
Poruka
447
Jucer izbalirane rolo bale sjenaze...malo prekasno al s obzirom na vremenske uvijete i da nemam svjoju mehanizaciju zadovoljan...e sadna jednoj njivi gdje je obicna livadska trava je bilo podosta suho,na nekih 60% pa me zanima sta ce od toga bit,hoce to fermentirat...opcenito kakva su vam iskustva sa suvljom sjenazom???
Nebi smjelo biti problema sa fermentacijom nego će ti vjerojatno past mljećnost kod krava kad ćeš im tu sjenažu davat.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247

Ja sam prosle jeseni kosio prirodne livade krajem 11. mj i to smo omatali.. Malo je bilo presuho za baliranje i kasnije dok smo poceli hraniti s tim balama to nista nije valjalo.. Nije dobro isfermentiralo i svaka bala se za dan, dva pocela topiti na sredini i pljesniviti..

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Da nevalja ako je suho, ali nevalja ni ako je previše mokro jer sam ja prošle godine napravio jedan otkos lucerne tako mokar da Z3511 nije mogao podignuti balu i te sve bale sam bacio jer su bile crne.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Evo malo uslužnog baliranja,koma bilo,bila poplava a mora se očistit polje kaže gazda gdje smo balirali:
DSC_0724.jpg

DSC_0725.jpg

ZetorProxima90 omotavo sam sa onom folijom pod ler gasom,a inače ako mi se žuri bude na 1500-1700,a kad imam vremena onda na 1200. Utovarivač je Trac Lift 220

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
I evo još malo sjenaže,kod gazde koji ima farmu krava 170komada,jučer sam mu pomagao vozit:
DSC_0001.jpg

DSC_0002.jpg

DSC_0003.jpg

DSC_0004.jpg

Ova prikolica ima 14 tona,sama je teška 4100kg,DF nezna šta je teško prikopći mu i on odvuče :8):
DSC_0005.jpg

DSC_0006.jpg

DSC_0007.jpg

DSC_0008.jpg

Ipak je bio malo problem ižać na silos,popne se ljepo i kad trebam stat i kipak onda je problem krenut.Na kraju je uvjek trebala pomoć.
DSC_0009.jpg

Silosi,dugačka su 60m,visoka 2 ili 2,5m nisam siguran,i široki isto neznam,uglavnom i ovom gdje je kukuruzna silaža sa traktorom i prikolicom se okrenem bez greške.U onaj gdje smo vozili silažu 3 traktora gaze jedan pokraj drugog bez problema,znači negdje cca 12m širok,možda i više.
DSC_0010.jpg

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Rotokosa sa kojom kosi,Krone Easy cut 9140,zahvata 9,10m
DSC_0011.jpg

DSC_0731.jpg

DSC_0732.jpg

DSC_0733.jpg

DSC_0734.jpg

DSC_0735.jpg

DSC_0736.jpg

Df-ovi na okupu :biggrin:
Agrotron 630 TTV i Agrofarm 410
DSC_0737.jpg

DSC_0738.jpg

Lambo r5 130
DSC_0739.jpg

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Dobar posao ste radili :icon_thumright:

Dal je to njegov Jaguar ??
Koliko hektara ste zasilirali sve skupa?

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
eto od mene 14 bala tal.lulja na 0.38 ha i bilo je 10 bala lucerne na 0.40 ha eto slika i ona folija koju je dado par postova prije stavio niš nevalja negdje na sredini role mi se dogodilo isto ko i njemu folija se neče ljepit i sva je naborana i sto ko i napočetku role jedna bala a bar je njemačka a opet niš nevalja a i nakon pete bale mi pukla sajla što vodi od komandi do cilindra podiznog onda smo zmislili jedan šaraf koji smo našarafili i s njim smo radili .

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Jedino ako se s tom folijom nestavlja manje krugova,al kad opet ona se neljepi.
Dali ti omotavač stoji vani na kiši kad je tako hrđava sajla,šogor kad je kupio omotač u sajle je nalio ulje,napravio je več preko 800 bala kod nas a kod bivšega gazde nesto preko 2100 tako da več ima oko 3000 bala i još hvala Bogu ni jedan kvar na njemu,osim šta pucaju štiftovi koji pokreču dolje traku da se bala okreće i kupili smo ga s napuklom trakom gdje ide bala pa je odvežena kod vulkanizera i on ju zakrpo.

Ljepa trava,jako gusta,ljepi redovi.

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Jedino ako se s tom folijom nestavlja manje krugova,al kad opet ona se neljepi.
Dali ti omotavač stoji vani na kiši kad je tako hrđava sajla,šogor kad je kupio omotač u sajle je nalio ulje,napravio je več preko 800 bala kod nas a kod bivšega gazde nesto preko 2100 tako da več ima oko 3000 bala i još hvala Bogu ni jedan kvar na njemu,osim šta pucaju štiftovi koji pokreču dolje traku da se bala okreće i kupili smo ga s napuklom trakom gdje ide bala pa je odvežena kod vulkanizera i on ju zakrpo.

Ljepa trava,jako gusta,ljepi redovi.
Ja sam prvo foliju stavil naopako pa je bilo ovak naborano onda nakon 1 bale sam ju okrenul i bilo je dobro a kasnije opet naboraano vjerovatno je folija kriva,omotač je od kolege a kolega ima sve pod krovom isto ko i ja bil je do prije 3 godine na kiši zato je tak hrđav al je onda napravljena nadsterčnica pa više nije,nova ta sajla kod jurvala dojde 700 kn a popravak 200 kn tak da sutra ide u zelinu na popravak.
Hvala ali je več ljulj prešel u klas tak da nema kvalitete al nema veze bikovi če sve pojest.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Folija je 100% kriva,s njom sam omotavo kolegi i kasnije je doneso Unterlandovu foliju i bilo sve normalno.
El ti se isplati to radit bikovima,el ti nije malo preskupa ta hrana za njih jer se oni nedoje pa im netreba sjenaža??

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
Folija je 100% kriva,s njom sam omotavo kolegi i kasnije je doneso Unterlandovu foliju i bilo sve normalno.
El ti se isplati to radit bikovima,el ti nije malo preskupa ta hrana za njih jer se oni nedoje pa im netreba sjenaža??
Ispalti se uz kukuruznu silažu ovo im je šok trebaš ih vidjet kak jedu sjenažu bolje nego smijesu i silažu pogotovo lucerkinu sjenažu a bome se i na kilaži pozna imal sam 3 mala bika tak su došli slabi imali oko 220 kg dok ostali po 320 ove ja našopal sam sa sjenažom i ubrzo su oni došli do 300 kg.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Lucerka u bilo kojem obliku je zakon za tov! Ljulj tak, tak...bez silaže ništa!

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Ne znam koliko je imalo smisla ovaj ljulj omatati. Pre prestar je. A puno novaca uložiš u tu jednu balu. Ja sam prije 6 dana omatao drugi otkos.
I ne znam koliko ti je bilo pametno ovako parkirati bale, vjerojatno su se sad već slegnule i onda bude muke da uđeš s vilicama pod nju. Ako nemaš prednju vuču na traktoru bit će gadno...
Sad ako imaš KAN-a pognoji sa bar 75 kg po rali (idealno bi bilo pred kišu) i za 22-25 dana kosiš drugi otkos. NE KASNIJE!

Zekson

Dobro znana faca
Tu od
26 Srp 2012
Poruka
515
danas budem prihranio s kanom,a nisam drugo niš mogel napravit posušit se nije mogel jer su najvljivali kišu u petak navečer tak je i bilo nebuju se slegle još su tak imam na traktoru prednju vuču ba ih budem mogel zapiknuti i nisu bile baš vlažne druga stvar da su bile zelene onda bi ih okrenul onak u zrak.

Na vrh