Mada nema baš zainteresiranih osoba za ovu temu, ipak da napišem svoje prvo iskustvo o uzgoju slanutka. Možda ipak nekom pomogne. Moram reć da sam malo razočaran kako je sve krenulo, ali vjerujem da će ipak nešto sjemena bit i za pobrat. Za sada, uvidio sam tri problema: neiskustvo, loše sjeme i zečevi.
Kao što sam pisao u prvom postu, pokušavam ga uzgojiti bez primjene kemije. Tako da sam nakon jesenskog zaoravanja stajskog gnoja, u veljači bacio oko 300 litara drvenog pepela. Evo slike
Oko 20. četvrtog krenula je sjetva. Poznanik mi je posudio oltovu dvorednu sijčicu za kukuruz. Ostavio sam sita za sjetvu kukuruza, pa izgleda da je došlo do oštećivanja sjemena te je klijavost bila dosta slaba. Na nekim redovima fali slanutka i po nekoliko metara.Trebalo je staviti sita sa većim rupama, ali znat ću za drugi put.
Kako u jednoj agrariji u Pazinu nisu imali dovoljnu količinu sjemena, još 2,5 kg smo kupili u drugoj agrariji (također u Pazinu). Tek nakon sjetve čitao sam podatke sa kutija i primjetio da ovom slanutku iz 2. agrarije (2,5kg) je istekao rok upotrebe 2016. Tako da od tog sjemena nije niklo ni 10%.
Ono što je niklo dobro se razvijalo, ali napali su ga zečevi i dobro pobrstili. Postavio sam strašila od PVC vrećica i vrećice sa svinjskom masti, ali ni to nije pomoglo.
Prije desetak dana smo izvršili prihranu sa mješavinom EKORAST ratar i humusa kalifornijskih glista (iz vlastite proizvodnje) te ručno okopali.
Nakon toga sam sve oko njive postavio i reflektirajuće trake, pa za sad izgleda da ga zečevi izbjegavaju. Nakon okopavanj, čini mi se, da je dobro krenuo, pa se nadam da će bit šta i za brat.
Evo slika prije par dana