• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Slike krajolika

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,773
Čitam - da je po mraku s Quadom uletio u jarak "na zatvorenom" gradilištu i poginuo. Moja sućut obitelji.

Ovaj me napis podsjetio da smo nedavno išli supruga, ja i kćerke s djecom i jednim tuđim djetetom, prijateljem našeg mlađeg unuka, na izlet, na Grebengrad. Vjerovali ili ne u nekoliko smo navrata u zadnji tren, kako se ono kaže "spašavali žive glave", od nesmotrenih vozača osobnih automobila, a bome i od quada i crossera, koji su divljali u prolazu. Quad je vozio klinac, dijete, kojih desetak do dvanaest godina, ako smo dobro skužili pratio ga je iza otac u SUV-u. Ali to nije bila rekreativna vožnja, niti adrenalinska, to je bilo ludovanje i kockanje sa stradavanjem. (Ne nisam suviše strog, bio sam godinama organizator autocross utrka, znam što trabunjam.)

Nekoliko me godina nije bilo na Grebengradu i nisam se više mogao snalaziti - kamo sam ja to sada došao? Kako mi ljudi drastično mijenjamo naše krajolike?
"Radim" sada nešto, da istovremeno mogu kopati i po starim albumima. Ovu sam fotografiju snimio 1.5.1987., s terase "vikendice" iznad vinograda, pri hodanju na zidine Grebengrada:
IMG_20221031_102355.jpg
Ovdje se vidi dio spomenutog vinograda i oni koji se zabavljaju, loptaju, na čistoj širokoj ledini ispod tog vinograda:
IMG_20221031_102341.jpg
Pogled s vrha zidina na taj tada jako lijepi planinarski kutak je bio na nešto vrlo pitomo, uredno obrađeno, sređeno, privlačno:
IMG_20221031_102444.jpg
Nastavak dosađivanja, s zatečenim stanjem krajolika, u narednom postu.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,773
Šokiralo me viđeno, pogledom sam tražio našu mladenačku livadu, naše igralište, onaj vinograd na padini iznad igrališta, a vidi se samo ovo:
IMG_20221008_111310.jpg
Umjesto vinograda je bujna i zarasla šuma, livada je nekakvo močvarno tlo, s banderama do puta. U daljini se vidi ruševni nekadašnji obiteljski dom, naših starih domara. Ovo je sada pogled u natrag, ispred te ruševne kućice:
IMG_20221008_112401.jpg
Nema tu više oranica, nema naše livade, nema onog vinograda, ali ima "quadova na kao mlazni pogon", nema naših dobrih domara, nema ti tko ponuditi i prodati čaj za unuke, kamoli sir, vrhnje. Vrata planinarskog doma su zatvorena (a toliko smo radnih sati mi stariji proveli u njemu dok se izgrađivao, opremao...), jedan divan krajolik je zauvijek promijenjen. Šteta :cry:
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,773
Ako Vas ne smeta evo malo i krajolika iz dalekog Japana, kakav je, sami prosudite, poslali nam naši:
Šuma u Japanu.jpg
Park šuma,
Šuma2 u Japanu.jpg
Malo su se vozili unajmljenim autom u planine,
Šuma3 u Japanu.jpg
Nekakav stari hram, prepun mira i spokoja, su naši napisali...
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,773
Ulica.jpg
Noć na ulicama,
Ulica1.jpg
Obratite pažnju na cipele,
Ulica2.jpg
Ove su ulice nekakvo oličenje mira i odišu drukčijim ritmom života, nego kod nas Europljana, tako ja to doživljavam na slikama...
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,773
Zalazak sunca, pogled s Dolaške Drage:
IMG_20221103_164226.jpg
Uz obalu peca nekoliko ljudi, mir, samo zvuk mora koje se ljulja oko kamenite obale.
Prolazak, šetnja kroz šumu uz obalu je okončan s ostacima silovitog turizma. Ovdje odbačena ležaljka, tamo pokidani luftić, ondje dvije zgužvane ležaljke za plažu / jastuci... Bože dragi s nama ljudima, kakvi smo mi to ljudi?
 

Najnoviji postovi

Na vrh