• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Od kabine je rijetko koji kombajn krenul gorjeti, kao i ovaj koji je sad tema rasprave što se vidi sa slika i videa.
Dim u kabini vozač osjeti prije nego ga vidi.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,056
Ovi sistemi koji su na mašinama gdje ja radim su svi na CO2 jer je u igri struja i do 6000v.
Koliko uspio detektovati nigdje u kabini nema dizni ili mlaznica od sistema . U kabini stoje dupli nadzorni uređaji sa mogućnosti ručnog aktiviranja . I u kabini stoje obični ručni aparati .

Kako reče muha obično je najveći problem predugo vrijeme od inicijalnog paljenja pa do detekcije rukovaoca da mu je stroj zapaljen i onda je obično kasno za jedan PP aparat jer do tada je već požar uzeo maha. Dok uz pomoć stabilnih sistema u kombinaciji sa ručnim PP aparatima moć gašenja je daleko daleko veća.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Dosta je toga na youtubu. Da srce boli. Velike temperature, prašina, gorijevni materijal...Kombinacija za katastrofu. Da si tu potpuno siguran, tekom ovog posla, treba pored žetve uvik voziti vatrogasno vozilo. Puno sa posadko naravno. Ako na kakvih večih organizovanih feštama, koje imadu osiguranje vatrogasaca. A ne samo kombajn, i druga vozila se zapale. Traktori, auto. MA i lađe.
Vozijo se ja nekad na posao. Izpred mene gorijo ZX Citroen. Neki čovik me zaustavljao izpred njega. Imaš aparat, me pitao. Nemam. Dal le ko unutra?. Ne, mi kaže. Nemožemo ništa ,mu kažem. Čekajte vatrogasce. I išao sam naprijed.
Nekad se zapalijo na inštalaciji tetakov NH model. Uništilo prilično samo inštalacijo, al drugo neznam kako nekako preživljelo.A ipak bilo veliko štete. Poovlašteni kad je provijerijo štetu, bila je užasna. Malo manje, od vrednosti kompletnog polovnog stroja. A onda tetak upoznao nekog, koj nekako izkemijo za petino početnih zamišljenih troškova.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,461
Nisu problem žičice, već kvaliteta izrade.

Baš žičice su problem, da su žice (onda bi to bio manji problem).
U šest riječi si sam sebi kontraindikatoran. :cool:
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,339
Ma baš. Da čitaš s razumijevanjem, shvatil bi smisao.
"Žičice" se odnosilo na puno žica od odnosno "komplicirano" upravljanje. Za signale ne trebaju debele "žice" već je problem tanka izolacija koju je lako oštetiti trenjem uzrokovanim vibracijama.
Na današnjim se vozilima koriste žice s tankom izolacijom jer su za mali napon, a ne onanve kakve se koriste na NN instslacijama.
Sama izolacija nije zapaljiva, već se zapali nekaj okolo, pa onda izgori i ona.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Ova kaj sam ja doma našel gori, ne gori veselo ali gori.

20201201_094030.jpg
 

Željac 28

Dobro znana faca
Tu od
8 Ožu 2020
Poruka
1,136
Ma kakav je to stroj 250 tisuća eura i izgori za godinu dana.
Daleko je to od stroja.
Sad je najudobniji izgoren.
Da ga neko nije osigurao pa si misli kad ode u vjetar.
I koja usporedba fergić 3000 eura i ovaj 250 tisuća.
S tim da se fergo naradio do tad.
Šteta što nema više te stare tehnologije meni je dobra.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,339
Muha, sve organsko gori na nekoj temperaturi, pa i izolacija, pogotovo natopljena masnoćom. Ali sama izolacija se ne bi smjela zapaliti odnosno uzrokovati požar, već rastopiti i dimiti.
Ali uvijek je puno faktora i uvijek nekaj pojde po zlu.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Meni je sve jasno oko toga ali vidiš i sam da gori, a nije masna.
 

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
523
Sve je to stvar sreće, preglodana žica može šlusirati na tom mjestu godinama prije nego se nešto dogodi, a ako si baksuz može lijepo napraviti pravi kontakt s masom i onda se žica zažari i eto pizdarije. Znam iz svojeg iskustva, imao sam u škednju bikove i svijetlio sam na akomulator, štakor je pregrizao izolaciju i žica se jednostavno u momentu počela žariti, da nisam bio pored, ode sve u tri pm. Lani natočim 60 litara plavca u svog Zmaja, poberem ral kukuruza i zasvijetli mi rezerva. osjećao sam lagani miris nafte, ali to je kao normalni Zmajev miris. Cijela desna strana je bila od nafte, na poklopcu boš pumpe je propustio diftung. Ovu jesen je opet propustla gumica na samoj glavi, prije paljenja trebam obavezno odzračiti pumpu, gore kod motora sam složio start bravu od fergusona, da kad sam već gore da ga odmah i upalim, po pumpi opet slini nafta i to samo kad je hladan, kad se ugrije ni kap. Sad ide pumpa dolje i k bošisti. Da je to novi plastični kombajn, izgorio bi mi pored tolike nafte dok si rekao keksica.
 

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
691
Zalosno za komabajn,nego nesto razmisljam u zadnjih 10-tak godina kako su na scenu dosli ovi kompijuterizirani strojevi cesto se vidi po netu identicne slike i videi izgorjelih strojeva pa mislim kako ni jedan proizvodjac nije jos poceo sa ugradnjom sistema za detekciju pozara ako ne i gasenja,jer takvi sistemi se odavno ugradjuju na velike rudarske masine(dampere i bagere),ipak su to skupi strojevi pa da se to tako olako prihvata,"izgorio pa nista,kupit cemo drugi"
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Ovo je slika jedne asfaltirane prometnice na koju je jedan gospodin poljoprivrednik s svojim fendem od 300 i kusur konja naelektriziranim, sa popaljenim svim mogučim lampama radnim i neradnim, rotirkama.... stvoril nekome priliku za nezgodu i lom.
Ovo je jedan prolaz, a taj dan ih je bilo pet pa si morete misliti kak je ta cesta navečer izgledala.
Nažalost slika koja je slikana noču nije uspjela pa evo slike prvog prohoda.

20201127_153012.jpg
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Da, blato koje je pokupil kad je teret na polje iskipal.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,743
Pa kaj nije nimalo počistil put?
Ni mrve
Kazna je velika za takve nema šale više kući dođe policija po prijavi i pišu odmah
Kak za koga, ovdje kod nas su oni kraljevi jer su naj jači.

Sutra stavim još koju sliku samo da ju malo obradim pa vidiš kak to ide po glavnim cestama
 

Željac 28

Dobro znana faca
Tu od
8 Ožu 2020
Poruka
1,136
Aplikacija ona mup rh snimit crno na bjelo i nema da neće dobit čestitku 🤣🤣🤣
Mislim i sam vozim pazim ili očistim.
Ne razumijem ljude da je teško gume postrugati.
 
Na vrh