• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,346
Da bilo bi dobro kad bi neko od znalaca rekao čovjeku ja ti to rešim toliko kosta i I to je to. Međutim svi lijepo pišu al nerade ništa tako kak su napisali. Bar ja nevidim.
 

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,511
Pa nemremo čovjeku pomoći kad nema u RH dovoljno dobrog materijala… 😉 Zje se.
Nisam siguran sa slike da li je na osovini kočnica ili samo glavčina sa ležajem?
 

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,915
Da bilo bi dobro kad bi neko od znalaca rekao čovjeku ja ti to rešim toliko kosta i I to je to. Međutim svi lijepo pišu al nerade ništa tako kak su napisali. Bar ja nevidim.
Rade,rade samo to neki ne "kuže"
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742
Onome tko zna, savjet ne treba. Onaj koji ne zna, traži savjet i pomoć. I često ispadne j....a stranka...... Ovo što sam napisao iza toga stojim. A napisao sam detaljno tehnologiju poboljšanja Č. L. 4732 samo zato jer ljudi u prvom redu ne znaju termine, procese toplinske obrade a time i same detalje koje je u ovako uskim granicama temperatura nemoguće postići u kućnim uvjetima..... Ako ovi parametri nisu točni, neka me netko demantira. Dalje, ako se izrađuje osovina istih dimenzija od Č. L. 4732 i S355, osovina od Č. L. 4732 biti će daleko bolja u odnosu na S355. Jasan da jasniji ne mogu biti. Pitanje cijene,, naravno da je osovina od Č. L. 4732 skuplja, jer je niskolegirana i zato ima i bolje mehaničke osobine, u prijašnjim postovima navedene......
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Tandemke su malo zaribane za naprezanje rukavaca. Po asfaltu, sve super (ako ne naletiš na grabu), ali po lošim putevima dosta problematično. U dosta slučajeva se dogodi da jedan rukavac ne prenosi 1/4 opterećenja osovina (obje skupa), nego 1/2 + udarno opterećenje koje nije zanemarivo. To udarno pažljiv vozač može jako ublažiti, ali kad jedan kotač ostane u zraku, drugi mora preuzeti sam teret.

Ako kolega ima ( i napiše) podatke o položaju osovina na sanduku, duljini ruda, primjeru rukavca, udaljenosti sredine gume od firkanta osovine (početka rukavca) i naravno bruto teret koji vozi (uklj. masa prikolice), vjerojatno nas ima nekoliko na forumu koji mu mogu (barem približno) izračunati koliko mora biti minimalno dopušteno naprezanje materijala koji se treba upotrijebiti.
Nakon izračuna (približnog) tog podatka, vjerujem da bi kolega @hrva sigurno stručno predložil materijal koji zadovoljava, a da nije previše predimenzionirano.
Napomenul sam da se radi o približnom izračunu, jer smatram da je detaljni presložen, s obzirom na to da se ionako zbog pretpostavke dinamičkih opterećenja ( nedovoljno precizno poznatih) mora uzeti određena rezerva.
 

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
742

Charlip

Iskusan lik
Tu od
21 Pro 2018
Poruka
1,560
Ako ste ikad vidli dabra dok izađe iz vide sav mokar onda bi znali da je to jedna od najružnijih životinja. Ogromni štakor. Niš mi ga nije žal,jako velike štete rade kod nas,jel ga isto nebi al bome mi ga nije žal.
 

Najnoviji postovi

Na vrh