• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SLIKE - NEZGODE, LOMOVI...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,249
Kolegi je tata kupil Sipa jednorednog godinu dana starog.
Kroz kratko vrijeme tata je umrl, a balavec od 16-tak let je postal gazda pri hiži sa jednim 533, jednim 549, dvobraznim plugima i jednorednim beračem.
Ja sam mu pomogel puno, a on to nije nikad zaboravil, čak ni danas kad je pun dvor železja, među ostalim 2 kombajna....
Ne falim se sa tim samo hoču reči da sam svašta popravljal na njemu, valjke, rakete, getribe, varenje po ispucalim mjestima.... nismo kemijali sa ubrzavanjima i usporavanjima, samo smo podbacil kotač pod njega i nekaj je on tam gore na grlu skemijal da mu se ne namata...

I da, s tim jednorednim je krenulo, njemu, a očito i ljudima kojima je bral je valjal.
Onda je kupil dvorednog Zmaja, pa ga se rešil, pa dvoredni Burgon, pa tri reda, pa smo dodali još jedan red.....veli da više nema matematike baviti se s tim, ovo u zrnu (dok traje) je gospodski posel.

A ja, ja od onda berem ručno u klipu :cry:

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
985
Sigurno je da je bolje brati beračem nego ručno, ali je i sigurno da je SIP mogao biti puno bolje napravljen/usavršen, bilo je tu prostora za poboljšanja. Ali berba klipa jednorednim beračem - financijski gledano - je loš posao za onoga tko se time bavi. Nemreš naplatiti radne sate traktora a kamoli rad berača ili (radi malog učinka), pa još nešto i zaraditi u tom poslu (a zarada je cilj). Zapravo raubaš svoj temeljni kapital u tom poslu i tu onda nema kruha, ako radiš uslugu.

@MUHA: jesi li ikada razmišljao o kukuruzima kratke vegetacije koje bi kombajnirao suhe, krajem ljeta? Uz dobru agrotehniku oni će dati skoro isto zrna a velika je vjerovatnost da će izbjegnuti sušu, ako se posade u normalnim rokovima. Kod nas se kukuruz može slobodno skaldištiti i sa 15% vode ali te treba skladištiti po hladnijem vremenu i potrošiti do proljeća (do velikih vrućina).

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,249
Sigurno je da je bolje brati beračem nego ručno, ali je i sigurno da je SIP mogao biti puno bolje napravljen/usavršen, bilo je tu prostora za poboljšanja. Ali berba klipa jednorednim beračem - financijski gledano - je loš posao za onoga tko se time bavi. Nemreš naplatiti radne sate traktora a kamoli rad berača ili (radi malog učinka), pa još nešto i zaraditi u tom poslu (a zarada je cilj). Zapravo raubaš svoj temeljni kapital u tom poslu i tu onda nema kruha, ako radiš uslugu.
Danas je to tak kak ti pišeš, propast ako bereš sa jednorednim beračem ko god da ga proizvodi.
Prostara za poboljšanje je garant bilo, ja znam čoveka koji je pobošljšaval i mudroval dok su drugi brali i služili peneze za bolje strojeve koje su zahvaljujuči SIP-u zaradili.

@MUHA: jesi li ikada razmišljao o kukuruzima kratke vegetacije koje bi kombajnirao suhe, krajem ljeta? Uz dobru agrotehniku oni će dati skoro isto zrna a velika je vjerovatnost da će izbjegnuti sušu, ako se posade u normalnim rokovima. Kod nas se kukuruz može slobodno skaldištiti i sa 15% vode ali te treba skladištiti po hladnijem vremenu i potrošiti do proljeća (do velikih vrućina).
Ne, meni treba za moje potrebe kukuruza u klipu (zecovi) i kvalitetna kukuruza u zrnu (avijacija, kokoši i piliči)

Najnoviji postovi

Na vrh