• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šljivarstvo

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

...vidio sam u jednoj staroj voćarskoj knjizi peći za zadimljavanje protiv mraza, napravljene od polovica limenih buradi, na 3 nogice, u svakome polutrula bala slame i piljevina. Raspoređene na svakih 25 - 30 m duljine u međurednom prostoru...
...i kad najavljuju jutarnji mraz u ranu zoru ih upališ i... :)

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
...vidio sam u jednoj staroj voćarskoj knjizi peći za zadimljavanje protiv mraza, napravljene od polovica limenih buradi, na 3 nogice, u svakome polutrula bala slame i piljevina. Raspoređene na svakih 25 - 30 m duljine u međurednom prostoru...
...i kad najavljuju jutarnji mraz u ranu zoru ih upališ i... :)

pa to se radilo na veliko,ništa novo,čak su i gume palili. jedino što treba puno tih peći. a zašto ne prskati sa Antifrostom,jer netko probao to,ili orošavanje atomizerom? lijep nasad Kontam.

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
I šta sada?,nitko se nije pripremio orošavanje ili je?,zadimljavanje? idr.
Ujutro Slavonija -3 do -5,daj bože da lažu a da bude blaže!

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
I šta sada?,nitko se nije pripremio orošavanje ili je?,zadimljavanje? idr.
Ujutro Slavonija -3 do -5,daj bože da lažu a da bude blaže!

ja uklonio sve grane iz voćnjaka od obrezivanja jer su pčele došle pa rekoh nebih smio paliti i onako.
kao dijete sam gledao film ali se tada spašavao vinograd čini mi se.u jesen obrezane grane se rasporede po redovima i u proljeće kad su kasni mrazevi pale se, sa super učinkom.
ali tješi me jedna nada a to je da je jutros kod nas bilo sve zaleđeno,i kad se sunce promolilo bilo je leda,ali kad sam došao u voćnjak,oko 08.30 začudio sam se jer su pčele radile i gore je bilo puno toplije.od mraza ni traga.:prayer::prayer:

daevu

Član
Tu od
29 Sij 2012
Poruka
491
to se radilo na veliko,ništa novo,čak su i gume palili. jedino što treba puno tih peći. a zašto ne prskati sa Antifrostom,jer netko probao to,ili orošavanje atomizerom? lijep nasad Kontam.

nemojte se zeznit pa orošavati atomizerom dobićete kontra efekat
za to je potrebno konstantno orošavanje vodom dok god traje minus sa atomizerom je to presporo i nema dovoljna količina vode

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Cijena šljive od 2 kn na veleprodaji baš ne trpi neko spašavanje...
Dane treba nasad još sriktati,orezati, uvesti navodnjavanje itd...

V

vocne sadnice

Guest
Dosta je bitno da bez obzira sto je recimo -2 ne bude slana, ona je pogubnija od minimalne minus temperature. Veoma lep vocnjak,uzgred nadamo se da mu se nista nece desiti.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
@vocne sadnice ne razumije slana? Hvala.
A ja ja jaj
screenshot001mb.jpg

Biljska cesta je već mjesecim među rekorderima u niskim temperaturama. Doduše nisam na onom kraju, ali razlike može biti 2-3 stupnja. Knap knapova :(

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Cijena šljive od 2 kn na veleprodaji baš ne trpi neko spašavanje...
Dane treba nasad još sriktati,orezati, uvesti navodnjavanje itd...

a polako,doće i to na red,uglavnom sve pet,barem za oko. čuj,jel ti se ni Antifrost ne isplati,koja mu je cijena uopće?

V

vocne sadnice

Guest

Slana je kada je temperatura u minusu, pa se npr. na staklu na kolima ujutru pojavi mali sloj leda.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Slana je kada je temperatura u minusu, pa se npr. na staklu na kolima ujutru pojavi mali sloj leda.

E to to, bilo je to i pobralo je sve. Eto od onog cvjetnog voćnjaka ostalo je samo voćnjak :( Sve propalo, kaže susjed da je bilo -6. A to je odveć za puno različitih spašavanja. Da napomenem za usporedbu kakva je to temperatura bila kad je u "akvariju" od izo stakla (debljina 19 mm) u crnoj foliji na kojoj su stiropori i na stiroporima kontenjeri sa rasadom izmrzlo 500 paprika, sve lubenice i 300 rajčica. Nekim čudom je ostalona životu 15 paprika i 20 rajčica. TO je sve bilo u izo staklu bez ikakvog dodira sa zemljom i zrakom, ali đaba ta slana to je zlo. To je mraz pračen niskom temperaturom, to ništa ne može odbraniti. Ne znam dokle orošavanje štiti?

Njoko

Dobro znana faca
Tu od
9 Lis 2010
Poruka
1,635
Koja luda godina!
2 mraza u 7 dana i što će još biti?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

...sve je to za popizdit, prije tjedan dana me mimoišao mraz, jučer me isto obišao, gledam jučer kiwije - bujni i lijepi ko slika...
...a jutros ih ofurilo samo tako...
...srećom, plodići na kajsijama izgledaju zeleno i zdravo, a na trešnjama rade pčele - na smrznutom cvijetu ne bi, eh
...al pričao sam danas s nekim kolegama voćarima, ove u ravnici ofurio je mraz pošteno...

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Ne znam dokle orošavanje štiti?
Ma štitilo bi orošavanje i do -6 C; ali više od niske temperature problem je koliko dugo traje period niske temperature.
Naime, orošavati bi trebalo kada temp. padnu ispod 4 C (pogotovo ako je kultura u cvijetu), nastaviti cijelu noć i prekinuti tek slijedeći dan, kada temp. pređe 4 C.
U čemu je kvaka?
Nastajanjem leda (smrzavanjem vode) oslobađa se toplina (335 kJ/kg. vode), i dok god dolazi "nova" voda ona se smrzava i oslobađa toplinu. Cijelo to vrijeme ne smije se dozvoliti topljenje leda, jer se topljenjem leda oduzima toplina (ponovno ali sada u minusu -335 kJ/kg vode).
E sada tu nastaje problem. Ako je period niske temp. vrlo dug (može trajati i cijelu noć) sloj leda postaje prevelik/pretežak i dolazi do lomova, naročito cvijetnih grančica (pogotovo ako se radi o lošim rasprskivačima).

Tako da i orošavanje treba dobro složiti, i onda će funkcionirati. Inače je to bacanje novaca.
:(

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
vidiš kako je sve potpuno jasno kad to netko zna ovako lijepo objasniti. ajde još obradi saznanja o Antifrostu ako šta znaš o tome? pa jel se ne orošava sa atomizerom?

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
vidiš kako je sve potpuno jasno kad to netko zna ovako lijepo objasniti. ajde još obradi saznanja o Antifrostu ako šta znaš o tome? pa jel se ne orošava sa atomizerom?

..dane, ovim uređajima se orošava nekoliko sati neprekidno...atomizerom je to neizvedivo...

batad

Član
Tu od
10 Lip 2010
Poruka
304
@bobostar
kod mene je -3 bilo oko ponoći i do 8 ujutro. Najniža noćna -8. Ima li riješenja za te ekstreme.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
zašto,ne kužim?
Neka opća tehnička karakteristika sustava za orošavanje (za zaštitu od leda) je da treba davati do 4 mm/sat, a novi sloj vode (kapljice) trebao bi padati svakih 1-1,5 min.
Tehnički bi to bilo 30 aplikacija na sat (pauza između aplikacije od 1 min.) i u svakoj aplikaciji ide oko 0,13 mm vode (fina maglica).
Naravno, ako su temp. niže, onda se intervali aplikacije smanjuju ispod 1 min., a ukupno se dodaje 6-8 mm vode/sat.
(postoje tablice koliko vode treba dodavati u odnosu na vanjsku temperaturu).
Ovo je doista teško izvesti sa atomizerom.
Ako je temp. ispod 0 C, prekid dovoda sviježe vode, duži od 1,5 min. izaziva smrzavanje pupa/cvijeta... i od zaštite nema ništa, pa čak ako i već postoji sloj leda na cvijetu/pupu.

@bobostar
kod mene je -3 bilo oko ponoći i do 8 ujutro. Najniža noćna -8. Ima li riješenja za te ekstreme.
Sjedit' i plakat' :(
Teško da bi bilo koji sustav u takvim uvjetima imao 100% učinak (temp. u minusu su bile duže od 12 sati (ako je u ponoć bilo -3, temp. ispod nule je već vjerovatno pala već oko 21:00, i do slijedećeg jutra.... :().
Međutim primjena bilo kojeg sustava, smanjila bi štetu, iako je sada teško teorizirati u kojem postotku, ali bar 50% cvijetova bi bilo spašeno.
Da si imao sustav orošavanja, na biljci bi bilo bar 8-9 cm leda, a to je puno više nego na donjoj slici:

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh