• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šljivarstvo

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,916
E. Zbog toga sam i posadio iz drugog rasadnika da se uvjerim. Ali dozrijeva prije gospe tako da vjerujem da je.

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Bas je najvažnije prskati borom u cvitanju, jer bor priko tučka poboljšava oplodnju, a ne priko lista.
Nebi se baš složio sa tom konstatacijom.

Evo jedan citat da ne kopiram čitav tekst:
"Folijarno se bor primjenjuje uglavnom u dva perioda tijekom vegetacije; prije i nakon završetka cvatnje te tijekom rasta i dozrijevanja plodova.
Prvi tretmani se provode 2-3 tjedna prije cvatnje (utječe na uspješnost oplodnje) te 10-15 dana nakon završetka cvatnje (utječe na uspješni razvoj plodova). Važno je napomenuti da se anorganski oblici bora ne smiju primjenjivati u fazi cvatnje jer mogu oštetiti cvjetove i negativno se odraziti na oplodnju".

Preuzeto sa Bor (B) u gnojidbi drvenastih kultura - Tehnologije visokih prinosa

Takođe i sa kolegama smo to konstatovali kojima je to baš struka i vode zaštitu na ozbiljnim voćnjacima. Bor treba sad primjeniti u ovoj fazi, najviše zbog usvajanja kalcija.

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
E. Zbog toga sam i posadio iz drugog rasadnika da se uvjerim. Ali dozrijeva prije gospe tako da vjerujem da je.

Ljepotica počne već oko 20.07 plaviti, dok Najbolja počne negdje oko 01.08 plaviti. Bar u mom kraju.

Ako ti se da napravi par fotografija cjelog stabla, razlikuju se one po rastu. Takođe sad možeš poznati Č. Najbolju po tome što je boja plodova za nijansu svjetlija od npr Stenlija (Ljepotica je iste boje kao i Stenli), takođe plod je više jajast-okrugao, kod Ljepotice ide malo više u špic kao Stenli.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,916
Evo od 31.03 ove godine.

Kad se malo posuši otići ću poslikati plodove i list i sve

IMG-20230330-WA0027.jpg

hajduk

Iskusan lik
Tu od
19 Velj 2018
Poruka
583
I ja sam pitao eminentne stručnjake baš za šljivu. Možda se to odnosi na drvenaste biljke, ali ne za šljivu jer je nju najbolje borom politi kad se obere najesen i u punom cvatu. Inače bor može uzeti i iz zemlje ako se gnoji sa borom. Bit je da bor preko tučka poboljšava oplodnju šljive. Znam iz vlastitog iskustva

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
zoran89@ Ne mogu skontati sa slike.

Edit:
Mada mi izgledaju baš zdravo stabla za Ljepoticu, obično joj negdje ispuca kora.

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Bor u jesen foliarno DA, jer biljka u jesen pred opadanje vraća hranive matrije iz lista. Glavna ulogo bora u cvjetanju je da pobljša klijavost polena. Međutim kad popršćeš u cvjetanju ne može taj proces odmah da se "odradi". Treba biljci malo duže vremena da to "Odradi" (da stvori bolje klijav polen), a on (polen) je u cvjetanju već gotov formiran i nema tu efekta. Sa tučkom nema nikave veze. Tučak je oplođen ili ne oplođen.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,916
zoran89@ Ne mogu skontati sa slike.

Edit:
Mada mi izgledaju baš zdravo stabla za Ljepoticu, obično joj negdje ispuca kora.
Pa kažem ti. Brinem se o njima sve kako treba. Zdrave da ne mogu biti zdravije.

Nikad bolesti ni štetnika vidjela. A bome nikad ni roda...

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
...vidi se. Nego treba naći šta je problem, da ima nekog zadovoljstva od rada.

Ništa, prvo moramo utvrditi da li je 100% Ljepotica ili Ne. Najsigurnije je kad dođe plod.
Kad uhvatim vremena slikaću ja svoje, imam još 2 stabla Č. Najbolje, pa upordi. Takođe će i ona ove jesene van, traktor i lanac će joj presuditi.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,916
Ja ću nagodinu za vrijeme cvatnje samo protiv monilije i u precvijetavanju insekticid + botricid/fungicid.

Na jesen urea + bor. Lud sam više od svega...

Evo našao sam sliku 06.07.2022.. Najveći rod ikad 😂...

I sliku kad sam posadio..

IMG_20220706_163426.jpg 20151119_162538.jpg

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Evo par slika moje Ljepotice od prosle godine

Prilozi

• P1050839.JPG
    P1050839.JPG
    61.9 KB · Pregleda: 12
  • P1050841.JPG
    P1050841.JPG
    79.3 KB · Pregleda: 12
  • P1050845.JPG
    P1050845.JPG
    62.3 KB · Pregleda: 12

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,916
Jeb. Ti milica više....

Očito me zaj....Za šljive...

Uzeo od njega mini ruže dobio čajevke..

Kolega uzeo od njega marasku, a dobio kanalušu neku...

I šta sad čovjeku reći? Izgubio sam 5 godina...

hajduk

Iskusan lik
Tu od
19 Velj 2018
Poruka
583
Kod mene su toliko rodile da ih već 10 dana ja i žena prorjeđujemo ručno

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
Jeb. Ti milica više....

Očito me zaj....Za šljive...

Uzeo od njega mini ruže dobio čajevke..

Kolega uzeo od njega marasku, a dobio kanalušu neku...

I šta sad čovjeku reći? Izgubio sam 5 godina...
Znam tačno kako je. Ja imam običaj reći, "Bolje da ti dam samo novac, a da mi ne pošalješ sadnice", ako nije to to što tražim. Manji je trošak, ovako vrijeme i rad izgubljeno nepovratno.
Evo ja već 4-ti put uzimam novu sortu šljive Nada, prošlo je već 10 godina još nisam uspio. Uvjek dobijem stnli, rodnu....
A za Čač. Najboljom ne znam šta da ti kažem. Ja nisam uspio riješiti taj problem skoro 20 godina od kad su posađene prve. Nisam joj samo dao ptičijeg mlijeka. Ali što prije izvadiš, prije ćeš rešiti problem. Znam da je čovjeku žao, taman fino formirano sve ekstra, ali nema roda.

Nebi da promovišem, ali par puta sam uzimao nešto novo u rasadniku Drijen i do sad sam uvjek dobio to što sam tražio.

hajduk

Iskusan lik
Tu od
19 Velj 2018
Poruka
583
Sada bi tribalo prskati fungicidima jer će ovih dana pasti dosta kiše, što pogoduje bolestima

tatkodvd

Dobro znana faca
Premium
Tu od
2 Pro 2011
Poruka
1,259
....obavezno. Veliki je pritisak bolesti, smjena toplo-mokro. Ja sam usipio danas uletjeti poprskati između dve kiše. Evo prošlo je više od 4 sata da kiša nije oprala, što je sasvim dovoljno.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,916
Računam isto ovih dana fungicid + kristalon prihrana + aminokiseline + neki slavol, alge ili nešto takvo

Najnoviji postovi

Na vrh