• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Služenje vojnog roka

• Temu pokrenuo zetor4718
  • Datum prvog posta

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Sjećam se da se kod mene u bitnici uvijek netko bunio za nešto. Ako se bunio, za zapovjednike je bio problem. I sad taj momak, mlad i nadobudan, uđe u raspravu s razvodnikom o nečemu i počne tvrditi kako ja većina da se to radi tako, pa ovako, pa onako...
Razvodnik je bio dosta inteligentan, pa ga je odmah spustio na mjesto objasnivši mu grublje da vojska nije demokracija, pa da može većina donositi odluke.
Toga ću se sjećati cijeli život..:D

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
taj kompleks ti se nalazi na poligonu cerovac kraj ka i nije za 5000 ljudi ali 1000 stane bez da se gužvaju i nema igrališta, također iz tog kompleksa vode 2 tunela- jedan izbija u karlovcu a drugi kod izvora pitke vode nekih 10-13 km dalje i danas ti je sve to u očajnom stanju-propada- barem ono što sam ja vidio...ali u nutra bez karte idu samo budale:mrgreen:

ha ako več netko ima volju za vojskom onda mu ja toplo preporučam, plača nije ni toliko loša, benificija je u u običnoj brigadi 4 mj a u BSD-u 6mj, plača u brigadi+2. straže mijesečnu=cca 5000 dok u bsd-u od 7000-13500 kn mijesečno a ovisno o terenu, u običnu brigadu idu svi kojima je bitna samo plača dok u bsd idu rijetki i pravi domoljubi....i da disciplina je na svim segmentima obuke ali ovisno i o samoj obuci...svak kuka kako je njegov naraštaj prošao najgore i9 te fore...ma pustite to u vodu jer postoje 2. vrste instruktora i obuke ovaj zanimljiviji dio se zove drill obuka i instruktori a ovo drugo lađenje jaja, odem na posao pa ču kasnije još napisati koji post ako bude zanimljivo:axe:
hm, ja živim relativno blizu tog poligona ali nisam čuo za tako nešto, a tu baš i nema nekih planina. Znam za aerodrom Željavu, on se nalazi u planini i tamo je ogroman kompleks. Jedan dio je u Hrvatskoj a jedan u BiH i tamo su vozili ljude koji su radili na izgradnji tog kompleksa sa povezom u očima i taj vojni objekat je bio obavijen velom tajne.
Za ovo u Cerovcu ću baš priupitat jednog brigadira u mirovini koji je služio i u bivšoj JNA i sa kojim sam jako dobar da vidim šta mi ima za reći po tom pitanju.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Koja vojska kad pogledaš služi vojni rok u svom gradu svaki dan doma i to još šest mjeseci pa dobro da se to ukinulo pa tu država nema niku korist samo gubitak a pogotovo roditelji treba imati profesionalnu vojsku i to je to ja sam služil vojsku u JNA dva mjeseca u Požegi ostalo u Kraljevu i to je bila disciplina i služenje vojske a ovo tetošenje danas nije dobro za mlade ljude..

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
dobro danas je to izumrlo, recimo ja kako sam upisao faks dok ga zavrsim a planiram ici do kraja po sve titule :D, tako da sada su i ukinuli necu trebat nista sluzit... druga vremena su to danas...

a ovo mi je bio jedan susjed koji je sluzio svoj vojni rok 89 ili malo kasnije ja mislim, kaže da je čuvao tu planinu s tim gradom unutra, a nezna ni on točno ča je unutra je nitko da ni smi ni blizu ulaza samo kako je čuo od onog ko je bio ili kako se govorilo...

moj stari je odluzio 19mjeseci vojnog roka ako se ne varam, sve se to promjenilo u tih nekoliko godina, ja sam htio za pilota da studiram i pilotiram al sam vidio da nikad avion dobia nebi (jer ih nema) pa samo studiram bez vojne akademije.

dok rođaci u italiji, tata i sin lete gotovo svakodnevno u toj njihovoj armiji, jedan je vozač helihoptera, onaj za izvlačenje i borbeni a stari vozi njihove migove te jedanput na godinu spraše do amerike i tamo se natječu s njihovim pilotima

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Jučer je bio dobar antiratni i kultni film sa odličnom plejadom glumaca i antiratnom tematikom 'Rođen 4. srpnja'. Iako sam ga gledao par puta, nisam odolio još jednom..

Z

zetor4718

Guest
po meni je glupo što su ukinuli redovno služenje,nedaj bože u slučaju rata ljudima podjeliš puške a oni je neznaju repetirat,a kamoli da rukuju nekom mehanizacijom...ja osobno ne želim ići u vojsku samo zbog sigurne plaće,to zanimanje me privlači oduvijek i još ktome sam vozač a to mogu raditi i u vojsci.

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
po meni je glupo što su ukinuli redovno služenje,nedaj bože u slučaju rata ljudima podjeliš puške a oni je neznaju repetirat,a kamoli da rukuju nekom mehanizacijom...ja osobno ne želim ići u vojsku samo zbog sigurne plaće,to zanimanje me privlači oduvijek i još ktome sam vozač a to mogu raditi i u vojsci.

Sto nije bolje za cijelu regiju, pa i svijet, da sto manje ljudi zna ratovati?

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
hm, ja živim relativno blizu tog poligona ali nisam čuo za tako nešto, a tu baš i nema nekih planina. Znam za aerodrom Željavu, on se nalazi u planini i tamo je ogroman kompleks. Jedan dio je u Hrvatskoj a jedan u BiH i tamo su vozili ljude koji su radili na izgradnji tog kompleksa sa povezom u očima i taj vojni objekat je bio obavijen velom tajne.
Za ovo u Cerovcu ću baš priupitat jednog brigadira u mirovini koji je služio i u bivšoj JNA i sa kojim sam jako dobar da vidim šta mi ima za reći po tom pitanju.

ma kad dođeš na portu od cerovca ono brdo sa lijeve strane, e u njemu ti se to nalazi samo sa vanjske strane je u mislim još uvijek sve pod minama

zetor to što si vozač u vojsci ti ništa ne znači, ako te stvarno zanima oružje i vojska onda ti toplo preporučam ATVP ili BSD:supz:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
Sto nije bolje za cijelu regiju, pa i svijet, da sto manje ljudi zna ratovati?

ajde se sad zapitaj tko je to onda spasio Hrvatsku...i tko će tebe spašavat kad te dođe kinez sterat sa tvoje zemlje...:axe:
(kinez je primjer, a ne osoba)

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
ajde se sad zapitaj tko je to onda spasio Hrvatsku...i tko će tebe spašavat kad te dođe kinez sterat sa tvoje zemlje...:axe:
(kinez je primjer, a ne osoba)

Onaj koji nauci rukovati oruzjem, mora znati i koliko zla ono nosi. Dobroga nikako, da ne budemo u zabludi. Uostalom, ako smo u nato paktu, tko ce nas napadati? Nato clanice ili netko toliko blesav da se kvaci s njima?
Ako i dodje do sranja, vjeruj mi da ce se naci dovoljno interesenata, imali oni znanja o ratovanju ili ne, da se bave time..
Bez zamjerki, ja sam vise pacifist od onog drugog, oko vojske me zanima samo njena uloga u miru, nikako kao necija demonstracija sile..
Lijepi pozdrav!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
taj kompleks ti se nalazi na poligonu cerovac kraj ka i nije za 5000 ljudi ali 1000 stane bez da se gužvaju i nema igrališta, također iz tog kompleksa vode 2 tunela- jedan izbija u karlovcu a drugi kod izvora pitke vode nekih 10-13 km dalje i danas ti je sve to u očajnom stanju-propada- barem ono što sam ja vidio...ali u nutra bez karte idu samo budale:mrgreen:

Kad se več spominju kojekakvi podzemni vojni kompleksi bivše JNA...
Za ovo ste valjda čuli.
Titov podzemni grad...
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=ZFcbeFjw51Q[/YT]
Vojni objekti JNA na Velebitu...
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=I9A4CmhLkBo[/YT]
Aerodrom Željava u Plješevici...
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=X455wiHCCac&feature=related[/YT]
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=7mPDECLLxzU&feature=related[/YT]

U vezi ovog na poligonu Cerovac ne mogu ništa naći, ima li netko nešto o tome više, nisam čuo za to, a baš me zanima.
Uglavnom, silne milijarde dolara bačene u vjetar...

Posljednje uređivanje:

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Tamo su navodno 7 katova pod zemljom, ko je radio od ljudi, mnogi nisu živi izašli, zbog vojne tajne...

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Tamo su navodno 7 katova pod zemljom, ko je radio od ljudi, mnogi nisu živi izašli, zbog vojne tajne...

Imao sam srecu ili nesrecu raditi u knjiznici dok sam sluzio rok. Taman u vrijeme reformi vojnog sustava. Trebalo je popisati sve knjige starog i novog sustava i uvesti reda u rad knjizmice. Rucno! Pojavila se interesantna cinjenica da su djelatne vojne osobe i najvise casnici posudivali strucnu literaturu, a ne vracali uopce.
Neka pametna natporucnica zaduzena za to se sjetila da bi svu literaturu bivse vojske trebalo doslovce spaliti, a nadomjestiti novom. Govorim o tisucama naslova tvrdo ukoricenih elaborata u kojima je svaki postupak ili orudje opisano do zadnjeg vijka i premjereno raznim grafikonima i tablicama. Covjek doslovce moze sastaviti tenk prema tim knjigama. Ova nova izdanja su bila mekog uveza i siromasnog sadrzaja, cesto nije ni bilo zamjene za vecinu naslova.
Citajuci naslove i listajuci kroz te knjige shvatio sam da je bivsa vojska imala doslovno sve sto treba od orudja i oruzja da u slucaju nuklearnog napada pod zemljom prezivi par godina, izade van i nastavi borbu. Tako da vjerujem da su informacije o podzemnim gradovima i skladistima tocne, samo sto zbog realnog minimuma od takvog napada i manjka financija sve propada.

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Ja sam godinama na terenu na Lastovu svako ljeto a tam je raj nebeski šta se tiče vojnih tunela i skladišta imam nekih malo i slika kad to vidiš boli te duša kak bi se sad to moglo lijepo urediti i u svrhu turizma ko je to radil i koji su novci potrošeni ni sam dragi bog nezna .

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Željava ima nekoliko razina, al sve se manje više svodi na tunele sa 1-2 razine, ostalo su raznorazni, ventilacijski šahtovi, kanalice. Imalo je i lift nekih 40metara do zapovjednog mosta koji se nalazio iznad svih razina. Vele da je ulupana lova dovoljna za gradnju autoputa doslovno od Triglava do Gevgelije....:madmana:. Najgore od svega je da nikad nije završena do kraja jer je situacija u Čehoslovačkoj 1968 požurila useljenje...krajem 80tih je počela pregradnja objekta u sustav korištenja Migova 29ki....uglavnom početkom 92 godine su ostaci JNA sa ogromnom količinom eksploziva digli sve u zrak...
Ima nešto sitno o tunelima i bunkerimana mojem profilu....
http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=20137&page=2

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Prvi glas :shock:
Moram to detaljnije istražiti :!:

Željava ima nekoliko razina, al sve se manje više svodi na tunele sa 1-2 razine, ostalo su raznorazni, ventilacijski šahtovi, kanalice. Imalo je i lift nekih 40metara do zapovjednog mosta koji se nalazio iznad svih razina. Vele da je ulupana lova dovoljna za gradnju autoputa doslovno od Triglava do Gevgelije....:madmana:. Najgore od svega je da nikad nije završena do kraja jer je situacija u Čehoslovačkoj 1968 požurila useljenje...krajem 80tih je počela pregradnja objekta u sustav korištenja Migova 29ki....uglavnom početkom 92 godine su ostaci JNA sa ogromnom količinom eksploziva digli sve u zrak...
I nije preporučljivo zadržavanje unutar kompleksa zbog zaostalih otrova :roll:

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
ma kad dođeš na portu od cerovca ono brdo sa lijeve strane, e u njemu ti se to nalazi samo sa vanjske strane je u mislim još uvijek sve pod minama

zetor to što si vozač u vojsci ti ništa ne znači, ako te stvarno zanima oružje i vojska onda ti toplo preporučam ATVP ili BSD:supz:

eeee i taj mi je pričao kako si svako toliko čuo bummm... sve su bili minirali i da su ljudi dosta stajali po tim minama :((

a di je tocno taj cerovac ?:mrgreen:

Najnoviji postovi

Na vrh