• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Služenje vojnog roka

• Temu pokrenuo zetor4718
  • Datum prvog posta

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Znači bio si u vojarni-kasarni Dračice , vojno skladište Gaj u Satnici Đakovačkoj.
Ukucaj na YouTube Rat u Đakovu ima dosta snimaka pa se možda i pronađeš

Da i to je tacno da se ti objekti tako zovu. Opet da ti napomenem da sam svasta tamo prosao ali nisam bio vojno aktivan vec dobar deo vremena u alkoholisanom stanju. Samo jedan primer kad smo promatrani sa silosa i mi smo promatrali desavanja na silosu. Manem ja manem rukom ja mane rukom protivnicki kolega. Dopisivali se rukama cista zahebancija. Kad naidje oficir ja sa uozbiljim, ima li sta novo pita ofivir. Ima, promatraju nas, promatraj i ti njih i ode. Secam se takodje kad je neko iz voza koji je prolazio kraj kasarne bacio bombu na deo kasarne kruga. Tu je ranio jednog strazara kome su amputirane obe ruke i obe noge. Pa greskom jedan nas se igrao sa PVO topom ispali hitac i pogodi nekog obicnog gradjanina na ulici. Takodje kad je jedna nasa patrola sa PVO bovovima isla da proprati neko vozilo (hladnjaca za meso) zaustave ih Vasi gardisti postroje ih i skinu gole, jbg. ja sam bio u toj jedinici ali nisam tad isao upatroli. Ali se secam kad je vasa policijska patrola pratila nasa tri BOV-a i kad je vrletima mraka zaustavio vozilo otvorio gepek na svom policijskom autu. Ja se uplasim i repetiram automatsku pusku, pomislio sam da ne izvadi zolju jer sam bio iza njega. Kad on izvadi 25 konzervi piva iz kartonske gajbice i podeli svima nama.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Da taj na silosu je poslje dobio granatu iz vojarne, ali pogodili su stepenište i izvidnik je tri dana proveo gore,tek po okončanju akcije došli su i popravili stepenište. Eto ti imaš u sječanju sve najbolje iz tih dana.Cafe 13 mislim da je još u funkciji

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Ma to su kreteni gadjali, izivljavali se na jadnom silosu. Ako je bio neko gore i ugrozavao kasarnu to je moglo snajperom da se resi a ne da se rusi silos koji sluzi gradjanima iz Djakova i okoline. Secam se tih stepenista kao one bile neki problem. Kod nas u kasarni je poginulo desetak znam da je neko nastradao iz vojne ustanove iz samog grada. Tamo je bilo par vojnika. Ali krivo mi je sto smo mi omladina iskorisceni za nizasta. Zato su verovatno kad smo bili u zarobljenistvu prema nama bili maksimalno korektni. Secam se kad je jedan vojnik ZNG udario u bioskopu jednog naseg ajde reci kolegu tj. vojnika dobio je batine od ostalih iz ZNG na ocigled svih nas. Takve stvari niko ne pominje vec se uvek sve prica u negativnom smislu. I jos nesto secam se sesnesti na sedamnesi je goreo vozni park mislim da je bio u sastavu silosa. Valjda su tamo bilo puno kamiona tj. slepera koji su vukli zito. Znam da je odsjaj bio takav da se u noci sve videlo kao da je dan. I mislim da su iz kasarne pogodili policijsku stanicu ne da su je pogodili vec su je bili srusili do temelja. Proveli su nas tuda da nam pokazu. I znam samo da je jedan covek doso i rekao pred svima nama. Da smo slucajno pogodili ili srusili katedralu da se nebi ni jedan vojnik ziv vratio kuci. Opet mislim da je to bili izliv emocija, mislim da je mislio da se nebi ni jedan oficir vratio kuci ziv. E da pred napad kad sam se dobrano uplasio bio sam strazar u krugu kasarne kod samih zgrada kad je nadletelo kasarnu dva ili tri aviona poljoprivredne avijacije i kad su nas slikali, video se odsjaj blica iz aviona. E tad i jos jednom kad je poceo sukob za kasarnu se uplasio i vise nikad.
Drago mi je da je trinestica jos aktivna, znam da su par kafica drzali gradjani srpske nacionalnosti i da su bili minirani od strane domacina. Mislim da se jedan od tih kafica zvao Lav ako se ne varam.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Nekadašnji Lav je poslje bio Klub 90 i radio svo vrijeme rata,da bi tamo prije 10tak god. došla braća( neznam im prezime ) vlasnici objekta i htjeli za silne novce prodati objekat.No nitko nije htjeo to da kupi i to sada tamo zjapi kao ruglo.Što se policijske stanice tiče ona nije bila ni pogođena ni uništena.

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Da, dosta sam puta odsedao u Lavu!
Ma pored nekog objekta su nas sproveli. Sad vreme cini svoje da ne mogu bas da se setim kojeg ali mi se u podsvijesti tako cini. Jos bolje ako nije, naravno onda je to bio neki drugi objekat. A reci mi samo kako su prosle kuce oko magacina Gaj? Nama je receno da je dosta tu sruseno. Inace stradale su i kuce oko kasarne?! Na zalost, naravno!
Ima jedna prodavnica gde je bila velika kapija od kasarne. Levo je bio silos a ide i put koji vodi ka Gaju i Nabrdju. E treca kuca sa desne strane od pravca kasarne je bila prodavnica. Ja sam ogromne pare tu ostavljao. Nisu bile samo moje pare vec i drugih vojnika koji nisu smeli da sami izadju. Ja odem kod njega na desetine jadro keksa i krasovih cokolada. Po 7-8 flasa badelovog konjaka nesto za higijenu i ostalih drangulija. Medjutim mene je taj gazda dosta cenio verovatno i zbog toga pa mi nije dao tek tako da napustim prodavnicu vec popijem po sedam osam piva. I tako jednom zaboravim da se vratim uprkos tome sto je taj gazda me molio da se vratim u kasarnu. Uleti vojska po mene odvedu me i izmlate me samo tako. Opet sam posle toga dolazio u tu prodavnicu samo se nisam dugo zadrzavao. Na zalost kad smo bili u Kino taj gazda me obavesti da su ovi moji kreteni mu srusili i kucu i tu prodavnicu.

Posljednje uređivanje:

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Tamo na tom putu prema Gaj-u i Nabrđu na istom mjestu je i danas trgovina,one kuće koje su bile nasuprot vojarne su bile oštečene.No to se danas više ni ne vidi,čak ima i nekih novih objekata.Sama vojarna je skoro polupusta,više nema ročne vojske,ipak je to bio centar PZO.
Gaj je još u funkciji,i prilikom oslobađanja JNA vojnici nisu pružali nešto veliki otpor,malo se puškaralo iz osobnog naoružanja i to je bilo sve.Nikakva oštečenja kuća nije bilo pa čak ni onih 2-3 preko šume, ( danas tamo nema ni onog ribnjaka ni vikendice ni tih kuća ,orušene su zbog gradnje autoceste ,jedino je ostao onaj stari vočnjak )inače do prvih kuća i od strane Đakova i strane Satnice Đakovačke su tada bile udaljene i više od km.Vojnici JNA iz Gaj-a su izvršili predaju kada i vi u Dračicama. Bio je pokušaj od strane JNA zrakoplovstva da napalmon pogodi skladište Gaj no promašili su,to im je bilo i prvi i zadnji. Da im se plan ostvarilo onda bi bilo svega,ne želim se ni sjetiti mogučih posljedica.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Davno bila jesen '89. u Kragujevcu, u centru grada... Gledam nedavno na Google Earthu snimke i vidim da su stare zgrade ameri skoro sravnili sa zemljom. Zalosno. Okolo su stambena naselja a i dok se sjetim bilo je dobro nekad tamo samo sve je pocetkom '90-ih poslo k vragu. Moglo bi se dane i noci raspravljati o tim vremenima kao sto je moj djed nekad uzivao pricajuci o "onim vremenima" misleci na 2. svj. rat i tomu nebi bilo kraja. Eto nakon tolikih godina cak i poljoprivredni forum probudi sjecanja. Zanimljivo kako od svega toga na kraju se pamte ipak samo ljepe stvari a ruznih kao da nije bilo a bilo ih je mozda i vise vec onih lijepih.

todos

Član
Tu od
12 Svi 2012
Poruka
167
Tamo na tom putu prema Gaj-u i Nabrđu na istom mjestu je i danas trgovina,one kuće koje su bile nasuprot vojarne su bile oštečene.No to se danas više ni ne vidi,čak ima i nekih novih objekata.Sama vojarna je skoro polupusta,više nema ročne vojske,ipak je to bio centar PZO.
Gaj je još u funkciji,i prilikom oslobađanja JNA vojnici nisu pružali nešto veliki otpor,malo se puškaralo iz osobnog naoružanja i to je bilo sve.Nikakva oštečenja kuća nije bilo pa čak ni onih 2-3 preko šume, ( danas tamo nema ni onog ribnjaka ni vikendice ni tih kuća ,orušene su zbog gradnje autoceste ,jedino je ostao onaj stari vočnjak )inače do prvih kuća i od strane Đakova i strane Satnice Đakovačke su tada bile udaljene i više od km.Vojnici JNA iz Gaj-a su izvršili predaju kada i vi u Dračicama. Bio je pokušaj od strane JNA zrakoplovstva da napalmon pogodi skladište Gaj no promašili su,to im je bilo i prvi i zadnji. Da im se plan ostvarilo onda bi bilo svega,ne želim se ni sjetiti mogučih posljedica.
Nas su trebali da puste devetnestog i bas tog momenta je nadleteo avion jako blizu nas ondas je bio stampedo da se vratimo u bioskop. Secam se da je bilo izgsazenih vojnika od nas samih. Ja bio medju poslednjima i jedan gardista rece: Sta ti cekas koji *****! Oces ja da te poguram... Nista specijano ali eto. E sad me zanima taj avion koji je oboren. Uhvatili ste tog pilota koje je bio 10 godina u zatvoru mislim da je bio u Osijeku pusten je na slobodu za neko cudo bez polsedica po njega. Sta je taj avion uradio? Nama je recenood vase strane da je bombardovao kasarnu.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
http://www.youtube.com/watch?v=xo2ko3nObS0 jedan dio cjelokupnog snimka,pa se možda i pronađeš.
Taj puta poslje oslobađanja kasarne dali taj isti dan ili dan-dva kasnije, tada su nadletjela 3-4 aviona,dali su borbeno djelovali na području grada Đakova ne sječam se više.Znam da je tada jedan oboren i to sa pokretnog lansera za protugradne rakete,što je sa ostalim neznam.Borbena i letnoizviđačka aktivnost JNA zrakoplovstva bila je učestala na sam grad Đakovo i okolna sela u narednim danima

Najnoviji postovi

Na vrh