Da se razumijemo na početku: Ovo nije pitanje tko vjeruje ili ne vjeruje, tko ide u crkvu ili ne ide...
Kolega
@plus, to kaj vaš (i naš i mnogi drugi župnici) ulažu u nekretnine (održavaju i obnavljaju crkve), Križne puteve i slično, ne bu ostalo njemu, nego vama (župi) i da dalje ne nabrajam...no niste shvatili poantu...
Napisao sam da se izvode građevinski radovi obnove - na novoj crkvi. Novoj.
Ljudi su se složili i kupili "križni put" došao je iz Rima, ne bilo kakav. Došao je novi župnik, nova metla, baci to, to je staromodno, nove slike koje je postavio teško bi razumio i Pikaso. Što nije prvo pitao ljude s oltara jeste za to ili niste, želite novi trošak ili ne. Svršeni čin.
Ništa ne valja, kao ne valja mu raspored stana, ne valjaju podovi, ne valja stolarija, čekaj, stani malo. Sve je po odobrenim projektima građeno i skupo je nije jeftino.
Poanta je da je crkva sve praznija i praznija, nešto ipak izgleda odbija narod da ne dolazi svaki dan u sve večem broju.
Prijašnji naš, sada pokojni župnik, je oko sebe uspijevao okupljati "bez prisile" svu djecu, išli su s veseljem i veliki i mali u crkvu, a tek se kao objekt gradila. Crkva se građevinski gradila od nule, iz temelja. Gradili su ju svi ljudi zajednički i duhovno. Bezbroj puta su iza vjeronauka srednješkolci lupili disko u vjeronaučnoj dvorani. Mladi su čitali na misama, pjevali, svirali - rasturali, u pozitivnom smislu. I onda postahu dolaskom novog župnika razočarani.
Sada "dok sam na misi" slušam nekakav "splet novih pjesama" koje zna samo "elitni pjevački zbor" i župnik. Gdje nam je nestalo pučko, narodno pjevanje u crkvi. Nemojmo gurati glavu u pijesak, ili neka ju gura tko želi, ja gledam i vidim, slušam i ćujem...