• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Smjesa stočnog graška i žitarica

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Malo kopam po starim slikama i nažem jednu reprezentativnu. Ovdje je bilo mase, brdo...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
cabage,ovo je prekrasna slika,ali sumnjam da bude tako skoro ovakvog sklopa,evo prognoze za proljeće su loše,sjemena graška gotovo i nema ,barem domaći sjemenari iako mi se čini da je ovo bio Maksimirski

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293
Žito za silažu (tzv Niska silaža)

Pošto sam prolistao forum, nisam našo temu pa sam je otvorio, ako negdje postoji nek se premijesti.
Kako i naslov kaže, zanimaju me iskustva o siliranju žita (titikal, zob, ječam, pšenica, stočni grašak) za ishranu stoke, tj krava.
Koja bi kultura pomješana sa graškom bila najbolja? Dobio sam svakave odgovore, al ništa konkretno, koje je bolje za što, i da li je uopće potrebno, uz kukuruznu silažu, i sjenažu dts-a?
Planirao sam u jesen posijat za iduču godinu oko 2 jutra da vidim efekat, al me zanimaju iskustva, i preporuke s obzirom da ću se prvi put susretat s time.
Da li je to potrebno dodavat ovoj hrani koju pripremam i hoće li doć do efekta, npr povečanje mlječnosti ili kvaliteti mlijeka?
Ja sam planirao kulturu tritikal-stočni grašak, neki pak kažeju bolje zob, neki pak raž, i totalno me još više zbunjuju, a nemam baš na odmet da se kockam i bacam koje je bolje od kojeg.
Pa bi volio pomoć i svaki komentar je dobrodošo.
Hvala !

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Re: Žito za silažu (tzv Niska silaža)

Iz nekakvih razgovora i iskustava mislim da bi najbolje bilo staviti crnu zob i grašak. Krave općenito obožavaju zob, a grašak ne može pokvariti kvalitetu.

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

Da svi hvale crnu zob i radi mlječnosti i same kvalitete cijele biljke, da je bolja za ishranu od bilo koje druge žitarice.
Na jesen ću riskirati 2 jutra, pa ćemo vidijeti. Samo sad svaka informacija i kritika dobro dođu, pa interesiram pošto sam novi.

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496

I ja sam za zob jer ona ima i kvalitetu i volumen,e sad dal bi ucinak bio bolji od lucerne?
Gledam poljake oni to jako siliraju ali nije zob u pitanju,mislim da je psenica ili raz?!

Poslano sa mog D5103 koristeći Tapatalk

kikic MF

Aktivni član
Tu od
6 Srp 2008
Poruka
1,293

Oni pretežno raž siliraju, ja bih tritikal baš radi volumena, makar i jesenska zob mi je tu negdje kao i titikal, a i stabljika je kvalitetnije od tritikalove.
Lucerna se kod mene nije nešto pokazala, jer teško uspijeva. imam travno djetelinske trave i djeteline bijele pomješane s lucernom, i to imam zamotano u balama.
To me i zanima, da li pored takve sjenaže u bala ima potrebe za takvom silažom ili nema?

nino6110

Aktivni član
Tu od
19 Srp 2014
Poruka
1,496

Ja to isto razmisljam probati ali ne vjerujem da je bolja od lucerne(kazem treba probati) ali ako je ista kvaliteta ko lucerna onda je lucerna bolja po meni,kod mene uspijeva dobro i ja ju omotam isto u bale.S tim da nju kosim min 4 puta godisnje.

compy

Član
Tu od
4 Sij 2013
Poruka
209
Ove godine prvi put sijemo i imamo posijano 15ha.
Evo i video.
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=YXeelxndAIk[/YT]

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
939
Ljep, malo mi deluje rjedak. Koliko kg /ha si ga sijal .Planiraš da ga dognojiš sa kanom ?

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
Sijao sam ga 230 kg/ha, možda malo djeluje rjedak ali nije,taman je :)

Stalni tragovi su ostavljeni, i nisam dobro spojio mašine dva traga :(

Neču ga ništa dognojavati. Dosta je dobio.

Najnoviji postovi

Na vrh