• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SOJA sjetva-žetva 2007.-2008.-2009.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Ne trebaju ni pravit ulje dosta je da prodaju sojinu sačmu!

R

Ratarko

Guest
mario kaže:
Ne trebaju ni pravit ulje dosta je da prodaju sojinu sačmu!

Ah eto , još im ostaje taj nus proizvod , jestivo ulje :wink:
Da li netko zna koliko košta litra jestivog ulja u trgovini ?

... i još nešto , jednom sam čuo za pojam sojina pogača , kaže dobra za svinje i slično , šta je onda to ?

B

branko

Guest
cijena sojinog ulja je oko 8 kn (ima ga cca 18 % u zrnu) , sojina sacma nastaje kao nusproizvod kod proizvodnje ulja kemijskim putem a pogaca presanjem, inace postoji jedna solidna zamjena za soju koju ja vec godinama uzgajam ali nikako da je posijem :lol: a to je stocni grasak, kojeg netreba tostirati tj. moguce ga koristiti sirovog samo mora biti jako zrel da se ne pokvari.

R

Ratarko

Guest
Daaa , stočni grašak , vršio sam to nekim svinjogojcima iz okolice , nisu ga mogli dovoljno nahvaliti .
Samo to čudo od kulture gotovo uvijek bude u korovu pa se pošteno naradim dok sve pokupim :(

A

Axial

Guest
Sojina sačma, ekstrudirana soja, itd...

Dečki situacija je slijedeča:

Ekstrudirana soja je ona soja koja je prošla kroz ekstruder, obično punomasna (18-22% masti)- soja ovako prerađena izgleda kao da ju je netko samljeo, a radi se o tome da soja na izlazu iz ekstrudera MORA expandirati (ako je dovoljan tlak u ekstruderu).
Sojina sačma je ostatak iz proizvodnje ulja-obično kemijski izvučeno ulje iz soje pomoču hexana (do 1% ulja u sačmi) ili ulje izvučeno na preši (oko 8-10 % ulja u sačmi)-vrlo rijetko se sreče na tržištu.
Tostirana soja je ona koja je termički obrađenja na tosteru (pečeno zrno).
Postoje i mnogi drugi načini obrade soje ali ovo se uglavnom kod nas sreče.

M

marko

Guest
Kakvu ste zaštitu od korova koristili u proizvodnji soje i dali idete u zaštitu od štetnika?

R

Ratarko

Guest
marko kaže:
Kakvu ste zaštitu od korova koristili u proizvodnji soje i dali idete u zaštitu od štetnika?

Evo da ti odgovorim kako sam ju ja zaštitio od korova .
Å pricam sa kombinacijom Pulsar + Flex ( 6 dcl + 2 dcl na hektar ) u split aplikaciji . Nema korova nakon toga , niti travke !
Evo kako mi soja izgleda danas , slikano malo prije iz kombajna , malo i kišica pada .

Obrisan neispravan link.

R

ROKI

Guest
SOJA sjetva-žetva 2007.-2008.

PIK Vinkovci, radna jedinica Sopot je počeo vršiti soju. Vrše dva velika Lexiona, a praši se nemilo. Tu je soja napoprijeko sazrila. Neznam vlagu i prinos jer sam to sve vidio iz auta u prolazu.

R

Ratarko

Guest
Re: Žetva soje 2007.

Koja je to luda soja ako je već zrela ? Da mi je takva sorta , kako bi se dobro pripremilo za žito nakon tako rane žetve , možeš i uljanu repicu još posijati bez problema .

R

ROKI

Guest

Neznam koja je sorta, ali tu tablu pratim već dugo i suša ju je totalno naterala na gotovs tako da se jadna osušila. Lišće je malte ne preko noći izgubila. U Babinoj Gredi prema Gundinci ima jedna krasna soja,kao more je, gusta, dobru visinu ima i sva je čista. U njoj ima tek digdi koji žućkasti list. Izgleda fantastično za ovu sušu samo što neznam koliko etaža ima. PAOR bi sigurno morao znati čija je to soja kad bi mu detaljno objasnio. Svaka čast gazdi te soje!

B

bajki

Guest

Jučer sam vidio da na ulazu u Osijeku vrše soju. Dva Đure su vršila, nisam se dosad bavio uzgojem soje tako da neznam dali se to može vršiti ili ne, ali njoj je stabljika još bila zelena, pri vrhu je bila zrela.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292

Vrsu se vrsi soja Ratarko ona pored Remota u BM

vedrankc

Aktivni član
Tu od
10 Kol 2007
Poruka
1,193

Kod nas nitko ne kombajnira, iako vidim da je soja zrela.

I

Ivan_MF

Guest

Na mojoj su donje mahune zrele ,a gornje su još zelene.

Z

zoran

Guest

Prvi put namjeravam vršiti soju sa zmajem 161 pa molim pomoć:
- s kojom korpom raditi (kukuruznom ili za pšenicu)?
- s koliko okretaja bubnja?
- da li na bubanj moram stavljati letve?

R

Ratarko

Guest

zoran kaže:
Prvi put namjeravam vršiti soju sa zmajem 161 pa molim pomoć:
- s kojom korpom raditi (kukuruznom ili za pšenicu)?
- s koliko okretaja bubnja?
- da li na bubanj moram stavljati letve?

Možeš staviti adaptaciju za kukuruz a ne moraš , ove godine nemoj ili ako si već stavio OK a na godinu napravi kontra pa ćeš i sam vidjeti razliku ( ako je ima ) kako se to ponaša na tvom kombajnu .

Okretaje bubnja smanji do kraja , kako se tu radi o Zmaju bojim se da će to biti nekih 600 okretaja ali ako ide ispod toga samo smanji na 500 i tako probaj vršiti . Već ćeš i sam vidjeti na kojim ti okretajima bolje vrši , veći okretaji veća šansa da ćeš imati loma ...a ako si ostavljaš soju za sjeme onda to nije dobro ...

S

Simon1980

Guest

ja vršim krmni grah...znam nije to soja al isto ti je to :mrgreen: ....korp odpreš, vrtljaje-obrate drumla smanjiš na min, a vršim pšeničnom opremom (bez letva-blinda)

R

Ratarko

Guest

Ajde kada nema niti jedna slika vrševine soje evo moje dvije .
Biti će ih još , ovo danas je trening :mrgreen:

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

I

Ivan_MF

Guest

Koliki ti je urod ? Ja sam dobio tonu po jutru. :oops:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh