• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Soja

Jasmin93

Član
Tu od
5 Ruj 2021
Poruka
87
Ne znam koji je razmak točno unutar reda, ali otišlo 4.5 vreča sjemena na hektar, razmak između redova 70. Ja ga izbacujem i od soje ove godine ide sve pedro. Jesenas tribor rodio prosjek neki 3.7 tona po hektaru, pedro 4.3 tone. Tribor nejednako dozrijevao, bilo dosta zelenog i trulog tako da su mi tonu odbili na otkupu, nisu htjeli uzet, al kasnije su ipak uzeli al u pola manje cijene. Pedro u istom dijelu polja čist ko suza, nije bilo trulog ništa, sav se žuti u prikolici. Ovo su neka moja iskustva ne mora značit da je svuda tako, ali kod mene tko je imao tribor dosta su imali trulog i nejednako dozritog, sredina super, 6 redova do međe sa svake strane zeleno. Može 1 fulat da je više preklopio sa đubrom do međe ali ne može bit ista stvar kod 5-6 ljudi na svim njivama. Pedro je svuda bio ok. Možda ova godina bude drugačija al ja ga izbacujem kako god.

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
724
Ako se zeleni do međe, šume ili livade to je obično znak ne tretiranja grinja ili smrdljivih martina. Koji sišu sokove pa kasnije dolazi do retrovegetacije. A same grinje kreću s ruba prema sredini.
Ja sam odustao od Pedra zbog otvaranja mahuna. Prošle godine sam imao 3 sorte s time da je Tribor bio najzdraviji s najkrupnijim zrnom.

#Pajdaš

Član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
56
te axerealove sorte zadnje 3god kod mene u okolici sve retrovegetiraju..
Ako se zeleni do međe, šume ili livade to je obično znak ne tretiranja grinja ili smrdljivih martina. Koji sišu sokove pa kasnije dolazi do retrovegetacije. A same grinje kreću s ruba prema sredini.
Ja sam odustao od Pedra zbog otvaranja mahuna. Prošle godine sam imao 3 sorte s time da je Tribor bio najzdraviji s najkrupnijim zrnom.
ne bih rekao da su grinje i martini problem posto je kum prosle godine imao na njivi ogled i samo axerealove su retrovegetirale koje su bile u sredini
Ika, diletta, palador, tribor, pedro, i Ika posto je kum malo krivo racunao pa je imao uvratine i do svake međe Iku
najbolji je bio pedro al najvise se je i rasulo, mozda i 20-30%

redom prinosi:
ika 1050 kg/ha, dileta 420 kg/ha, palador 470 kg/ha, tribor 390 kg/ha, pedro 1330 kg/ha, ika 980 kg/ha

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
724
2 godine sijem i axerealove soje i nisam imao problema s retrovegetacijom. Prosle godine dileta imala sitno sjeme,ali led ju je skroz stukao u fazi 3.ce troliske što nebi trebao biti razlog sitnog sjemena. Iku sam sijao 2 godine, nikad većeg prinosa od 2T/ha kod nje, mahune se otvaraju čim vide kombajn. Nema grananja ništa. Prije 2 godine pedro 3,8T s tim da se je po meni 200kg isulo prije nego je kombajn ušao u polje a tribor je na najboljem polju sipao 5,7T/ha.

Ivan00

Član
Tu od
29 Stu 2020
Poruka
94
Jel pronalazite axerealove sorte soje u poljoprivrednim dućanima ili direktno kontaktirate prodajne predstavnike? Kod mene u Bjelovaru nigdje nije bilo prošle godine njihove soje a sumnjam i da će ove.

#Pajdaš

Član
Tu od
7 Sij 2023
Poruka
56
nema smisla usporedivati nase i vase uvjete proizvodnje i vasu klimu..zadnjih 10g imate vec skoro pa idealne godisnnje kolicine padalina
kod nas praksa zadnjih godina u mojoj okolici sa prosjecnih 200-350l godisnje s tim sto 150l padne u zimskom periodu (11-12mj) je pokazala da sto veci potencijal prinosa ima sorta da ujedno i ima također najveci potencijal da jako omakne u suši pa se u mojoj okolici vecinom ljudi okrecu sortama koje su stabilnije i nemaju toliko velike oscilacije..
evo konkretno moji mikroogledi (1jutro) sa sojom onih sorti koje sijem te godine, sjetva sve na 70cm i sve na jednoj istoj njivi, ne kazem da je ika najbolja al pokazuje se daleko najstandarnija sa prinosom tj da nema tako velike oscilacije i probleme sa retrovegetacijom...
za 2025 sam planirao ika, favorit, tribor i carlotta, al od tribora definitivno odustajem, a vjerojatno i od carlotte..zasad samo ika i favorit, vidjet cemo jos za bar jednu jos malo pregledati sta ima u ponudi

Prilozi

• ogledi soje.png
    ogledi soje.png
    22.2 KB · Pregleda: 5

Brad1

Iskusan lik
Tu od
24 Lip 2019
Poruka
724
Daleko smo mi od idealnog. Gledao neki dan video o uzgoju soje u Brazilu. Kaže lik palo je 52 inča kiše (1300L/m2) od sjetve, asoja je sada u nalijevanju. imali su sušni period gdje nije pala kiša 2 tjedna i boji se da ce to utjecati na na prinos. Zamisli koje su to muke.

Najnoviji postovi

Na vrh