• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Spremanje sijena i trave

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,704
I kod mene balirka stigla 2001 godine tad sam imao 16 godina, i tad smo radili 3 do 3,5 kn, a koliko je sve od onda poskupilo, gorivo, špag, maziva, rezervni dijelovi, i još k tome se više radilo.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,380
Mi kupili balirku 97. g.
Ja sam samostalno krenuo balirati s njom 2003.
Onda sam imal 13. g.
Po 2000 bala sam radil sebi i jos oko 10000 usluzno.
Znam da sam ispocetka dobival 1.5 kn po bali, pa se to podiglo na 1.80 i evo sad zadnjih 5 g radim po 2 kn i to nesto jako sitno, 2000-3000 bala po sezoni.
Ima jedan koji je radil po 2.5 kn, ali vise nema kome jer nitko ne drzi stoku.

E da, i meni je to u ono vrijeme bilo super, taman sam krenul u srednju skolu, a imal vlastitih para.
Nikad nisam moral roditelje prositi, pretezno sam se sam skoloval, imal za odjecu, izlaske, za sve.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Ja imam balirku od 2003. Zadnjih par godina sam radil po 2,5 kn bala ali zadnje dvije više ne radim nikome osim sebi jer ne ne stignem. Da ne govorim kolko je to proklet stroj. Svi ostali strojevi skupa mi nisu popili zivaca koliko ta balirka. Znalo mi je doći da ju zapalim na polju. Jedan dan radim 200 bala ne razveže ni jednu, drugi dan svaku drugu a da ju nisam ni taknul. Treći dan opet radi dobro… Rekel sam da bi valjda trebal platit misu da dobro dela…

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,927
Nemam balirku, ali mislim da u kalkulaciju treba uključil:
1. amortizaciju traktora,
2. redovno održavanje i planirani popravci traktora,
3. amortizacija balirke,
4. održavanje i planirani popravci balirke,
5. gorivo
6 radno vrijeme.

Navedeno se planira za 1 radni sat. Podijeliti zbroj gore navedenog s brojem bala koje se prosječno naprave za sat vremena i pridodati na dobivenu cijenu cijenu špage po bali.
Na taj način se dobije cijena ispod koje nije isplativo raditi, a više od toga osigurava neku dobit i rezerva je u slučaju krive procjene troškova održavanje i popravaka.
Uvijek se nekome (npr. prijatelji, rođaci, siromašniji susjedi) može pokloniti baliranje, ili neke stavke iz kalkulacije, ali to se odlučuje od slučaja do slučaja.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,041
ja imam balirku, i niko nemore shvatit da ja ne želim balirat tuđu brigu...
jbt, uvrijeđeni mi odu s dvorišta... :hahah:

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
674
Mi već uslužno baliramo na godine. cijena je 3 kn/bal, posla ima dosta i previše... jedini smo u okolici koji baliramo tak da ima posla, stoke ima slabo al evo ove godine začuđujuće kolko je bilo sijena.. sad još malo kreće slama tak da je oke..

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,926
Danas špaga 26,5 kn po kg.
U trgoagenciji dva klupka 212 kuna. Nekakva F Line. Moja balirka isto zeza. Danas ovak sutra onak. Tak da me začudilo da sa ovom špagom sasvim dobro radi.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,927
Ajde baci kalk za st od 1. Do 6... za traktor 60 ks ....
Nažalost ne mogu ti udovoljiti jer nemam balirke. Mogu samo za prve dvije stavke za moj traktor. Prve dvije stavke (zajedno) se kod mene kreću oko 40 kn/rh, neovisno jel radim sebi ili nekome drugom. To ti vjerojatno ne znači puno jer nije 60 KS, a i stavke se razlikuju ovisno o tome je li traktor kupljen novi ili stari. Novi ima veću amortizaciju, a manje održavanje i popravke, a ako je kupljen stari, obično je obrnuto.
Uglavnom svatko bi za sebe trebal znati realno odrediti te stavke, a tko ne zna, bolje da niti ne pokušava jer može dosta fulati. Treba pratiti troškove i usklađivati kalkulaciju. Nema univerzalnih cifri koje pašu za sve, ali stavke za kalkulaciju jesu univerzalne. I njih se može dopuniti, ako se želi biti precizniji, ali smatram da nema potrebe.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,926
Ja zato koristim skupu špagu i malo deblju.
Onda ne razvezuje
Koristio sam i ja onu tewe. Ta je valjda najskuplja. Njoj je isti vrag 400 ili 500. Ova ili ona. Ako balirka valja raditi će ako nevalja neće. Zajebavam se sa njom preko 20 godina. Neki dan mi mati kaže da nezna šta više u njoj i radi. Stara je bila kad sam ju kupio a kamoli sad.
Jedan moj susjed je jedne godine radio računicu sa svinjama, kukuruzom i žitom. Na kraju kad je povukao crtu i izračunao zgužvao je papir i bacio u peć. Nikad mi nije htio reći šta je bilo ispod crte.🤣

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,927
Analize znaju dati neočekivane rezultate, pogotovo ako je kalkulacija bila pogrešna, ili je nije bilo, ali barem dalje ne živimo u zabludi. ;)

O

ObrisanŽ28

Guest
Hoće ja sam 350 stavio.
I preštelali rs vezače i radi ko sat dok ne podere a onda remont.
Na 2000 bala ni jedne ne razveže.
A nema goreg kad razvezuje.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,704
Ja koristim twe TIP 400,i radi i radi, jedino nekad na grbavom terenu kad ju zanjišem jer pre brzo idem zna poneku raspusti ti, ali uglavnom ništa alarmantno.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,105
A kolko bala napraviš iz paketa špage(10Kg)?
Ja sam naveo cijenu špage nekad i sad, u jednu balu duljine 90cm ide cirka 220 cm špage po vezaču znači puta dva. Paket špage se sastoji od dvje klupke po 5 kg koje se troše istovremeno, pa mi ti onda izračunaj. Koliko vremena , praznog hoda od parcele do parcele, goriva potroši traktor koji troši oko 4 litre na sat. Bilo bi mi drago kad bi istaknuo tu računicu za realnu cijenu. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. E da , ako ne znaš tip špage određuje metre u kili, znači tip 400 znači 400metara u jednoj kili.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,926
A kolko bala napraviš iz paketa špage(10Kg)?
Nemoj me pitati za dimenzije bale jer neznam a i manje bitno, barem meni. Prosjek težine je bio 15 kg. Oko 800 bala je moj prosjek za ta dva klupka tipa 400, sa njom sam najviše radio.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
2,105
U trgoagenciji dva klupka 212 kuna. Nekakva F Line. Moja balirka isto zeza. Danas ovak sutra onak. Tak da me začudilo da sa ovom špagom sasvim dobro radi.
Pošto sam prodao balirku AP -41 prije dvije godine,zbog gubitka koje mi je pravila, moram priznati da mi špaga nikad nije pravila problem,osim one Mađarske, bijele,ali i ona je išla dobro ako se malo "posunčala"

Najnoviji postovi

Na vrh