Ima i u tome nesto...
No, u mom kraju postoje dva stocara za koje znam i da se isticu od ostalih po tome sto rade s okruglim balama i tako dalje... Prije su isli na male kvadratne, pa kad trebas nahraniti 20-30 krava, prisjednu ti i male bale... Jedne godine se samo pojavile okrugle bale na njihovim livadama. Sad vidim jednog covijeka kako odvuce prikolicu na njivu, otkvaci ju, prednjim utovarivacem utovari nekih 10-15 bala na prikolicu i ide kuci. Naglasavam rijec SAM.
steda je to velika i za ljudstvo koje se kod kuce moze baviti drugim poslovima, a i usteda je i kicme i vremena...
Eto, usporedba i nije bas najbolja, ali dajem Ratarka i njegov polovan vilicar za primjer cistog napretka. Evo, vise se ne nateze vrecama gnojiva p ocijeli dan, nego samo digne paletu i reze vrece ko covijek. Taj vilicar mu takodjer utovara istovara velike posude s vodom za prskanje, a isto tako sam vidio da mu pomaze i oko mijenjanja korpi na kombajnima. Kad se takav stroj ide kupovati, kosta dosta novaca, ali se s vremenom vidi da je neophodan. dajem glavu na panj da ako mu se (nedaj boze) pokvari vilicar da ce se iz petinih zila napeti da ga popravi, a ztek kad iscrpi sve ostale mogucnosti, zadnja mu je da tegli svojim ledjima.
Tako i ti ljudi koji rade s malim balama. Trebalo bi ukazati na prednost takvog rada (okrugle bale) pa mislim da bi se tesko vratili na male kvadratne bale. I dan s postoje poljoprivredni krediti s povoljnim nacinima otplate, tako da sumnjem da ne bi uspio kupiti takvu presu i zadnji traktorski vilicar.
Jednom kad se naviknes na bolje, boljem se mozes i nadati...