• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas 2

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,201
napravi čaure sutra i dobro.
Pozdrav, dopusti mi da te pitam.
Od kojeg točno materijala budete izradili nove puškice, čaure?
Koliko su stvarno stare istrošene, koliko imaju lufta, zračnosti? Da li su več toliko loše da je strugao rotor po statoru?

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,765
Rekao bi Kupljenec: "Od inoxa" 😂 Brončane naravno.

Nisu toliko loše da ih se baš - baš treba mijenjati, ali zbog zajebane demontaže i montaže radim odmah, da se ne hebem za pola godine - godinu opet sa crijevima od pumpe, uljem i svime ostalim.

Nisu se tačnuli opozicijski drugari, ali srednja piksna je kriminalna, vanjske su kako - tako, ali luftaju.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,765
Srednja nije prva, ali je dobila po fenjeru, pošto mašina malo curka na zimeringu, kraj nje je ulazilo u rotor-stator i mastilo, u kombinaciji s bakrenom masćobom, unutra je nastao tutkavi sloj kooji je polijepio sve živo, četkice su ostale uglavljenje kako sam izvukao stator.

Prednja piksna je dobila stomak standard zbog napora kod uzubljenja, zadnja je najbolja, ali sve idu nove.

On okreće, ali jako neveselo. Nisam ga sastavljao nakon odmašćivanja i pranja, ali pretpostavljam pošto su svi namotaji ispravni da bi vrtio kako treba, jer se ovo počelo dešavati u zadnja dva - tri paljenja i sada na zadnje, nema šanse da okrene motor.

Što se tiče materijala, bit će bronca, nemam niti ja, niti tokar grafitnu broncu tako da ide standardica.

Ali uvažit ćemo savjete za neki drugi put.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,201
Vjerujem da me točno razumiješ kako sam se izrazio. Prvu piksu smatram onu ispred zupčanika bendiksa.
Srednjom smatram piksu u "pregradnom limu", njezinom nosaču. Ona trpi jednu silu dobivenu od strane zamašnjaka motora i drugu od strane rotora.
Zadnja piksa je za mene iza nosača s četkicama.
Znalo je biti u mojoj praksi da je bakreno grafitna prašina bila pomiješana s uljem u anlaseru. Takva smjesa može biti djelomično vodljiva, naročito ako zapuni prostore između lamela kolektora rotora i pretvori ih u neželjeni vodljivi prsten, koji nema šanse osigurati okretni moment.
"Sve si savršeno opisao, vodljivi smrad unutar anlasera", sve si oprao, odmastio. Ošmirglaj malo sve četkice izvana s vodobrusnim šmirglom, kod sastavljanja kapni par kapi ulja na pikse, na žljebove rotora za bendiks i imaš veselu bombu koja kreše od prve.
Čistoča i malo podmazanih piksi je anlaseru 80% veselja.
I osiguraj nosaču četkica jako dobru masu ako je pokretan. Ako četkice nisu u "zadnjem poklopcu, dijelu anlasera".
Vjerujem da me 100% kužiš. Lp.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,765
Razmemo se mi više nego nekad mislimo herr plus 😉

Tako je, prednja je ispred zupčanika (dobila blagu elipsu) , srednja u tanjuru (luft cijelim promjerom) i zadnja iza četkica (najmanje lifta, ali također prisutan.

Upravo tako, kombinacija ulja i strugotina s kolektora i četkica, ali netko si je dao truda dodatno mazati bakrenom mašću, jer je zadnja piksna bila zapunjena i vidjelo se ispod podloške da je mazano, također na bendiksu i onaj bakreni tuljak i opruga plus viljuška, sve je bilo obilato namazano.
Bilo kako bilo, nafta, pa benzin i na kraju Nerta su odradili posao.

Četkice imaju masu preko šarafa zadnje kape i sa zadnje kape ide pletenica na blok motora.

Najnoviji postovi

Na vrh