• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas 2

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,225
Malo zidarije danas. Čekam jednog lika iz Vinkovaca za ceradu za jedan otvor i trebam nekad napraviti klizna vrata i terasa spremna za zimu...
1000049288.jpg 1000049281.jpg

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,216
@zoran89, koliko je težak taj jedan blok siporeksa? To nije 10 x 20 x 60 cm ili krivo vidim?

Koji tip navoja obično imaju šarafi koji drže kotačiće na panelima električnih garažnih vrata? Bi mogao biti 410 samourezujući?

Odgovorit ću sam sebi, vijek je čini se američki UNC 1/4"-20, naručit ću s Alije 10 kom za probu, lokalno ne nađem.

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
5,225
Nije bilo za kupiti u Našicama.

Bočne sam lijepio nekom montažnom što sam imao i drži ko sam vrag.

Definitivno lakši. Ako ne i duplo

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,836
Da nisam radio sa siporeksom koji se proizvodi u Tuzli,, vjerovao bih,, mjogo je tog prošlo kroz moje ruke,najviše onaj dimenzija 62,5×20×19,,

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,046
I ja sam ga brdo ugradil,ali baš ytonga . On je sav 62,5 ,bez obzira na debljinu. Ima ga 5,7.5,10,12.5,15,17.5,20,25 i 30. 19 nisam srel. A ovaj 60 dužine ,neznam gdje se proizvodi,ali znam da je iz bosne. I da,u hrvatskoj se više ne proizvodi(proizvodnja je bila u Puli,a pijesak iz Jerovca),proizvodnja je sad u Tuzli

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,072
Nekad su zidari s palcima mjerili ali su kasnije napredovali pa je bilo centimetar sim ili tam. I nikad se ništ nije zrušilo, pogotovo ono na palce.
A još malo i šubler u ruke pa na bauštelu.... jadni ljudi

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,836
I ja sam ga brdo ugradil,ali baš ytonga . On je sav 62,5 ,bez obzira na debljinu. Ima ga 5,7.5,10,12.5,15,17.5,20,25 i 30. 19 nisam srel. A ovaj 60 dužine ,neznam gdje se proizvodi,ali znam da je iz bosne. I da,u hrvatskoj se više ne proizvodi(proizvodnja je bila u Puli,a pijesak iz Jerovca),proizvodnja je sad u Tuzli
UBosni samo u Tuzli je fabrika siporexa,, ovo 19,, sam mislio na visinu,, al je greška visina je 20,, stim čovjek mi objasni koji je radio kalupe,, da se vremenom kalupi smanu,, pa visina zna da padne par mm.
Ako koza laže nelaže rog,,
20251029_150202079.jpg
Nekad su zidari s palcima mjerili ali su kasnije napredovali pa je bilo centimetar sim ili tam. I nikad se ništ nije zrušilo, pogotovo ono na palce.
A još malo i šubler u ruke pa na bauštelu.... jadni ljudi
To se kaže,,, tad je oko bilo visak,
a guzica vaservaga,,:hahah:

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,395
Zida majstor jedan čošak. idem cestom i:
- "Majstore čošak vam bježi prema prugi"!
- "da mi Bog mater, kaj ja njega zajebavam"!
Iza mene ide selski cimerman (onaj što radi krovišta) i:
- "Drago ajd ti proveri i meni se čini"!
Kad je provjerio onda je ponovo zidao nekoliko reda.
A to je bio takav zidar da je sebe zazidao u jednoj prostoriji - zaboravio je ostaviti ulaz u sobu!!!!

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,216
Koliko su čvrsti ti blokovi? Vidim da cijele kuće grade od toga. Nećkam se oko rušenja stare šupe i svinjca i zidanja od temelja. Na tavanu bi redovno bilo parsto kila tereta, povremeno do tonu, pa me zato zanima.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
31,072
čovjek mi objasni koji je radio kalupe,, da se vremenom kalupi smanu,, pa visina zna da padne par mm.
Ako koza laže nelaže rog,,
Hmmm, da.
Siporex nastaje expanzijom ili ti širenjem materijala, a nakon toga se reže na mjeru pa dalje ide na obradu pod visokim tlakom i visokom temperaturom.

Kak god pogledaš ključan momenat za točnu mjeru je rezanje, ovo sve kasnije ga može samo napuhnuti.
Milimetar po milimetar....pogača ;)

Najnoviji postovi

Na vrh