Dobro Kupljenac, ti, ako sam dobro skužila - nemaš i nisi imao koronu, jel?
Koliko to tebi već traje, kada i kako je počelo, koji ti se problem najprvo pojavio?
I da, kada dođeš doktoru, bilo LOM, bilo specijalisti, MORAŠ pitati, predlagati, biti uporan i naporan. Povjerenje u liječnika nikada ne smije biti neograničeno i bespogovorno, mi koji smo u određenim godinama to znamo iz osobnog iskustva.
I sam medicinski sustav veli i daje pravo pacijentu tražiti još dva lječnička mišljenja i potvrđivanje dijagnoze besplatno. Znači, ideš jednome doktoru, imaš pravo na teret zdravstvenog sustava u tome zdravstvenom sustavu obići još dva iste kategorije.
Vidi moj primjer - mnogo žena kada dođu u neke godine imaju problem sa inkontinencijom iz više razloga - zbog spuštene maternice, oslabljenja mjehurnog mišića, bolesti nekih, upala......pa sam tako imala i ja. I završila nakon LOM prije dvje godine kod urološkog specijaliste.
Preporuka LOM je bila napraviti ultrazvuk bubrega - napravio je urolog, bilo je sve ok. Nalazi krvni i mikrobiološki - ok. I počne mi on, nakon pregleda, pisati anamnezu i preporuku liječenja - i pitao me, koliko mi uložaka treba dnevno - jer urin kaplje nekontrolirano malo pomalo konstantno - i zato se ima pravo dobivati uloške u ljekarni besplatno kao neophodno pomagalo. Ja ga gledala zgranuto - nemam još niti šezdeset godina, mogu teoretski živjeti još trideset, pa zar ću trideset godina svakodnevno koristiti uloške? Za onesvjestiti se od šoka. I zapitam ja njega - pa zar se to ne može liječiti? Veli on - a može, postoje tablete za jačnje mišiča. Zamisli - postoji način liječenja, a SPECIJALISTA mene želi ostaviti na svakodnevnim ulošcima sljedećih tridesetak godina.
Onda saznam iz razgovora sa ljudima u okolin - bude li potrebe jednoga dana, postoji i operativni način sanacije ugradnjom nekakve mrežice.....a mene specijalista - kojega sam usput rečeno u Čk čekala ravnih 6 mjeseci na listi čekanja bi na uloške. Uz te uloške, zbog konstantne vlažnosti uz to se javljaju razne upale, pa i njih treba povremeno liječiti.
A već treća - četvrta tableta sanirala je problem. Nakon dva mjeseca problem je nestao. Pojavi li se opet, neću trčati po uloške nego po novu turu tableta koje sam dobila samo zato što sam nešto pitala.
Da nisam pitala, danas bih bila na ulošcima. No, ko što sam rekla, davno sam naučila da doktora treba poštovati jer da ih nema, mnogi bi ostali i bolesni i mrtvi, ali ne i bespogovorno uzeti zdravo za gotovo i njihove dijagnoze i načine liječenja.