Koliko mogu primjetiti,čovjek koristi traktore i kombajn koji imaju vjerojatno dosta radnih sati. Znači u tim godinama dolazi do zamora materijala, pa kad se nešto "zdrobi" to se mjeri u tisućama eura. Nadalje, kombajnsko remenje je skupo ko da je zlato, a vremenske nepogode da i ne računamo, o osiguranju nečemo jer procjene štete su naučna fantastika. I ne možeš usporediti Vojvodinu i Hrvatsko Zagorje, to su različita podneblja,tla ,a samim time i prinosi.
Ja u ozbiljnom životu i poslu ne pristajem na naučnu fantastiku, nego samo na egzaktne nauke i matematiku. Da nije moguće "usporediti proizvode iz Vojvodine i Hrvatskog Zagorja" pa kako bi funkcionirala trgovina? Različita podneblja - donose različite ulazne troškove, ako hočeš sve do troškova obrane od tuče i do navodnjavanja itd., moguće je, sve je moguće danas solidno usporediti, naravno samo ako se to želi (i ako se zna).
Ja sam samo pokušao ukazati na danas (u eri kompjutora), na jako laku mogućnost izračuna, na kalkulaciju realnih troškova, prihoda i cijene proizvoda, iz kojih dolazimo do famozne "isplativosti", te odgovora na onu tvrdnju od kolege Kupljeneca - da se nama skoro više ništa ne isplati proizvoditi.
Neznam kako Vi mnogi ovdje prisutni forumaši, ali moj je otac dok se time bavio (obradom zemlje) aktivno godinama vodio svoju bilježnicu sa godišnjim ulaganjima, troškovima, uslugama i na kraju s eventualnim prihodima, ili gubicima. Uvijek je mogao argumentirano raspravljati o isplativosti, ili neisplativosti neke zemlje, ili na njoj zasijane kulture itd. I nije nikada niti tražio, niti primao bilo kakve subvencije, poticaje, plave nafte i pitaj boga što sve ne. Suprotno tome plaćao se porez...
Definitivno evo ovdje ja odustajem od svake daljnje rasprave o ovome, obzirom da vidim da na poljoprivrednom forumu nije baš previše poželjno znati kako se dolazi do cijene pojedinih poljoprivrednih proizvoda (pa i da li je cijena poštene i realna), odnosno zaključka: kada je neka poljoprivredna proizvodnja dohodovna, a kada zapravo proizvodi gubitke.
Za kraj budem to samo usporedio s činjenicom kao da bi na nekakvom "građevinskom forumu" bio tako veliki problem pitati i spoznati troškovnik recimo izgradnje obiteljske kuće, a kamoli zatražiti tri ponude. Iz te recimo dobivene tri ponude vrlo lako se vidi u čemu su različiti financijski iznosi za "isti projekt - objekt". Da li je to na račun nekvalitetnih materijala, ili na nisku, ili visoku cijenu radne snage ili...