• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810

Druže dali ti to radiš tenkom kad trošiš toliko goriva
Izgleda da tenkom,kad sam imal ursusa 360 i testiral ga sa roto kosom na ral zemlje koju sam pokosil za 40min i putom od kuće do zemlje 5km sam potrošil 8 litara nafte rečeno mi je na ovom forumu da nemože tak malo s druge strane ti sad veliš da je previše jer sam uzel prosjek za košnju 10 litri. Nisu mi sve livade pored kuće do nekih se vozim i po 20 minuta. Da bi dobro posušil sijeno trebal bi ga bar tri puta prevrnut i onda prigrnut pa 10 bal dopeljati.

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
Kojom kosačicom kosiš, ja sa rotacionom 165cm ne potrošim ni 5 litara na hektar a dok sam kosio običnom bočnom i manje a što se prevrtanja tiče na suvo i toplo vreme nema potrebe

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
@LAKI za tebe možda nema potrebe prevrtat sijeno al dečki su prošle godine ili pretprošle(ne sjećam se više) prodavali sijeno za austriju 30 posto bala im je čovjek ostavio jer su radili ko i ti.

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Sjeno se mora prevrtati jer ako je trava visoka i tanka, dolazi do problema kod baliranja kod balirka "kocki". Neravnomjerno punjenje tunela rezultira "iskrivljenim" balama.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Koliko mogu primjetiti,čovjek koristi traktore i kombajn koji imaju vjerojatno dosta radnih sati. Znači u tim godinama dolazi do zamora materijala, pa kad se nešto "zdrobi" to se mjeri u tisućama eura. Nadalje, kombajnsko remenje je skupo ko da je zlato, a vremenske nepogode da i ne računamo, o osiguranju nečemo jer procjene štete su naučna fantastika. I ne možeš usporediti Vojvodinu i Hrvatsko Zagorje, to su različita podneblja,tla ,a samim time i prinosi.
Ja u ozbiljnom životu i poslu ne pristajem na naučnu fantastiku, nego samo na egzaktne nauke i matematiku. Da nije moguće "usporediti proizvode iz Vojvodine i Hrvatskog Zagorja" pa kako bi funkcionirala trgovina? Različita podneblja - donose različite ulazne troškove, ako hočeš sve do troškova obrane od tuče i do navodnjavanja itd., moguće je, sve je moguće danas solidno usporediti, naravno samo ako se to želi (i ako se zna).

Ja sam samo pokušao ukazati na danas (u eri kompjutora), na jako laku mogućnost izračuna, na kalkulaciju realnih troškova, prihoda i cijene proizvoda, iz kojih dolazimo do famozne "isplativosti", te odgovora na onu tvrdnju od kolege Kupljeneca - da se nama skoro više ništa ne isplati proizvoditi.

Neznam kako Vi mnogi ovdje prisutni forumaši, ali moj je otac dok se time bavio (obradom zemlje) aktivno godinama vodio svoju bilježnicu sa godišnjim ulaganjima, troškovima, uslugama i na kraju s eventualnim prihodima, ili gubicima. Uvijek je mogao argumentirano raspravljati o isplativosti, ili neisplativosti neke zemlje, ili na njoj zasijane kulture itd. I nije nikada niti tražio, niti primao bilo kakve subvencije, poticaje, plave nafte i pitaj boga što sve ne. Suprotno tome plaćao se porez...

Definitivno evo ovdje ja odustajem od svake daljnje rasprave o ovome, obzirom da vidim da na poljoprivrednom forumu nije baš previše poželjno znati kako se dolazi do cijene pojedinih poljoprivrednih proizvoda (pa i da li je cijena poštene i realna), odnosno zaključka: kada je neka poljoprivredna proizvodnja dohodovna, a kada zapravo proizvodi gubitke.

Za kraj budem to samo usporedio s činjenicom kao da bi na nekakvom "građevinskom forumu" bio tako veliki problem pitati i spoznati troškovnik recimo izgradnje obiteljske kuće, a kamoli zatražiti tri ponude. Iz te recimo dobivene tri ponude vrlo lako se vidi u čemu su različiti financijski iznosi za "isti projekt - objekt". Da li je to na račun nekvalitetnih materijala, ili na nisku, ili visoku cijenu radne snage ili...

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
@LAKI za tebe možda nema potrebe prevrtat sijeno al dečki su prošle godine ili pretprošle(ne sjećam se više) prodavali sijeno za austriju 30 posto bala im je čovjek ostavio jer su radili ko i ti.
Kod mene i nema nešto puno sena ali ima lucerke koja je dosta jača i deblja stabljika i deblji otkosi nego kod sena i sve se lepo osuši bez problema

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Malo mokro ali ipak kosili... Ovu jos nije trebalo ali bilo je vremena pola sata pa reko da i to pa mala pauza...

Prilozi

• IMG_20210531_183357.jpg
    IMG_20210531_183357.jpg
    107.2 KB · Pregleda: 25

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
A ja tebi ponavljam da "takvi nama u politici ne trebaju". On je običan cirkusant i ništa drugo.

U politici se mora znati: što je potrebno, što se treba i želi i kako to realizirati / napraviti.

Raditi svakodnevnu sprdnju od životnih problema ostalih ljudi nije nikakvo rješenje. Nisu svi u našoj politici loši, samo što su naši mediji strašno loši i svakodnevno istiću i guraju u prvi plan samo loše.
Ima poštenih, marljivih i kvalitetnih operativaca, koji su uvijek u sjeni "medijski eksploatiranih političkih faca". Ono što stotinjak dobrih napravi, jedna "zadatku nedorasla politička faca" u trenu "ukenja".
Ili sve ono što stotine njih doprinese, jedna narcisoidna politička figurica opstruira, "privatizira", izmanipulira, uništi.

Rješenje je: poznajem problematiku, mogu i želim to napraviti.

Oni koji su točno takvi - nemaju niti volje, a niti vremena za našu politiku. "Hebiga" živimo u krivo vrijeme, na krivom mjestu, s krivim suvremenicima.
Samo bi napomeno da u HR nema skolovanih politicara kao na zapadu. Jos u HR vladaju iz starog sistema. A mladi koji su dosli na vlast nemaju potrebno iskustvo a znanje tako, tako. Meni je suludo da politicai imaju moc i mogucnost upravljati potfeljem firmi kao sto npr ima grad Zagreb. A vjerujte mi možda znate za njih 30%. Sve te firme bi trebali biti u sluzbi malo covjeka a pritom pazeci na profitabilnost i socijalnu osjetljivost. Sada cete reci to dvoje ne idu zajedno a itekako idu, samo je potrebno iskustvo i znanje. U mojoj opcini vlada hdz od 91 i unistili su zivot u njoj a opet sve izbore dobivaju. Niti jedan natjecaj iz EU nisu aplicirali a kamoli dobili.. da ne duljim bezveze...jer zaboli me za politiku

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ma svi su isti, evo ja danas kad išel na terapije u toplice prolazim kroz puno mjesta di se vlast promijenila, i iskreno sve je isto kak je bilo u petak. Nisam primjetil neke pomake, a svi obečavali mi budemo odma počeli tak i tak. Čak danas čujem razgovor u Krapinskim neka 2 lokalna kaj sjedili na kavi i pričaju kak su opet komunjare došle i da se vraća Yuga, da su jučer neke krijesove palili na nekom brijegu kak su palili i 45-te partizani na čelu sa diktatorom, eto za kaj naš kraj glasal je bila priča.
Drugi veli bojim se za posel kad su komunisti došli na vlast.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Čer. Danas dovozio zadnji utovarivac. Cu ga srediti i izraditi jos kiblu za sitni material.

Prilozi

• IMG_20210531_134833.jpg
    IMG_20210531_134833.jpg
    57 KB · Pregleda: 23

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Ne znam je l ovo predizborna fora, ali sam dobio dojam da ovi političari nemaju veze sa stvarnošću.
Obećaju nešta što po "liniji događaja" dolazi poslije nekoliko stvari.
Bar je tako na Baniji.
Obećavaju med i mlijeko, a nemaju temelje za to.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh