• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Moguče, pa Srbija je bila največi svjetski izvoznik jagoda, neznam dali je još uvijek.
Ponavljam izvoznik.
Oni su općenito jaki u proizvodnji bobičastog voća ali ih Poljska prešišala unazad par godina

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Kod nas nije problem posijati i proizvesti nego je problem nači kupca koji bi po realnoj cijeni kupio i platio taj isti proizvod. Nači kupca je u HR je problem jer nema prerađivačkih kapaciteta

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
I sama proizvodnja je skupa, repromaterijal i ostalo na usporedno na cijenu.
Ako usporedimo da je recimo prije bila cijena kukuruza cca 150 kn metar i sad isto, a prije umjetno 50 kn metar, sad 250...

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Ima članova iz Bih i Srbije pa nek vele cijenu goriva kod njih.Slovenci toče pravu naftu u Traktor Al im država na kraju godine vrati neki dio neću pisat kolko jer ne znam, Al tak je bilo 2018.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Mislim nije mi jasno, ali kupujem feferone u svim mogućim dućanima, po trgovačkim centrima, i svi ali baš svi piše zemlja porijekla Makedonija, ima godinu dana kak to pratim, pa jel moguće da oni proizvode za sve? Manji od nas a tak na veliko delaju.
Bi li ti bil zadovoljan da dobiješ u firmi toliku plaću kolika se dobije za takav posel u Makedoniji? :unsure:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Bilo bi i korisno za iskrenu i poštenu raspravu uvijek znati i pojedine "kalkulacije" prodajnih cijena proizvoda. Koliko su u toj cijeni stvarni troškovi repromaterijala, energije, amortizacije, dobiti, poreza, te za plaću, mirovinsko i zdravstveno, ali i državnih stimulacija i poticaja?
Isto tako slobodno i javno usporediti cijene za istu vrstu proizvoda od nekoliko zemalja.

Očekujem da prodavatelji što bolje razumiju, da kao što oni moraju voditi brigu o održivosti njihove proizvodnje i rentabilnosti, da i svaki kupac ima pravo voditi brigu o svojem interesu, da si nabavi pojedini proizvod, slične ili jednake kvalitete, na "slobodnom tržištu", po njemu najpovoljnijoj cijeni.

Tržište bude samo sebe reguliralo, s time se svi morate složiti, to je ipak ekonomija ponude i potražnje.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Znanac odjavio obrt, nakon 20tak godina i postal penzić. Al ne meŽe to tak!
Mora platiti porez na strojeve, zgradu,......dolazi mu komisija za procjenu!

Perko

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2020
Poruka
407
Budimo realni lani sam prodao janjce za 500 kn dio ovaca za 100 kn a cijena postavljanja keramike u primorju se blizi 200 kn za m2.Jel se meni isplati drzati ovce? Jos uvjek zbog tog poticaja kakav je da je pokrije mi trosak odrzavanja zemlje čistom da ne zaraste. Veliki mozda mogu imati neku racunicu ali mali se mogu baviti s time iz neke nostalgije.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Budimo realni lani sam prodao janjce za 500 kn dio ovaca za 100 kn a cijena postavljanja keramike u primorju se blizi 200 kn za m2.Jel se meni isplati drzati ovce? Jos uvjek zbog tog poticaja kakav je da je pokrije mi trosak odrzavanja zemlje čistom da ne zaraste. Veliki mozda mogu imati neku racunicu ali mali se mogu baviti s time iz neke nostalgije.
Kolega, zašto je sad potrebno i kako je to moguće usporediti "janjce za 500 kn" i "dio ovaca za 100 kn", s "cijenom postavljanja keramike u primorju" koja se bliži iznosu 200 kn za kvadrat?

Da li trošak postavljanja spomenute keramike ulazi u trošak izgradnje i uređenja prostorije za te ovce?

Za bilo kakav odgovor na tvoje pitanje "da li se tebi isplati držati ovce", bi mi trebali imati na raspolaganju malo više tvojih brojki vezanih uz uzgoj tih ovaca, a ove brojke koje si naveo su sve samo ništa konkretno.

Jasno mi je unaprijed da ovdje sad ne bude osvanulo baš previše realnih kalkulacija za bilo koje cijene proizvoda. Iako bi bilo jako zanimljivo proanalizirati što to točno pojedini proizvođači sve uvrste u zajednički trošak svoje proizvodnje i u kojim je to omjerima. Da li su uvijek svi ti omjeri zapravo realni, održivi, istiniti, ili su onako odokativni... Znam, premalo ljudi je spremno komunicirati ovakvom metodom i baratati u takvom razgovoru s istinom i činjenicama. Tu počinju povišeni tonovi slične metode.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Rekel bi da dobar dio ljudi i nema neku kalkulaciju, već vidi samo koliko na kraju (ne)ostane.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Kolega, zašto je sad potrebno i kako je to moguće usporediti "janjce za 500 kn" i "dio ovaca za 100 kn", s "cijenom postavljanja keramike u primorju" koja se bliži iznosu 200 kn za kvadrat?

Da li trošak postavljanja spomenute keramike ulazi u trošak izgradnje i uređenja prostorije za te ovce?

Za bilo kakav odgovor na tvoje pitanje "da li se tebi isplati držati ovce", bi mi trebali imati na raspolaganju malo više tvojih brojki vezanih uz uzgoj tih ovaca, a ove brojke koje si naveo su sve samo ništa konkretno.

Jasno mi je unaprijed da ovdje sad ne bude osvanulo baš previše realnih kalkulacija za bilo koje cijene proizvoda. Iako bi bilo jako zanimljivo proanalizirati što to točno pojedini proizvođači sve uvrste u zajednički trošak svoje proizvodnje i u kojim je to omjerima. Da li su uvijek svi ti omjeri zapravo realni, održivi, istiniti, ili su onako odokativni... Znam, premalo ljudi je spremno komunicirati ovakvom metodom i baratati u takvom razgovoru s istinom i činjenicama. Tu počinju povišeni tonovi slične metode.
Pročitaj post 8219 i ima još jedan gdje sam postavil pitanje @Kupljenec - u, a odgovora nisam dobil.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Pročitaj post 8219 i ima još jedan gdje sam postavil pitanje @Kupljenec - u, a odgovora nisam dobil.
To je dakle sada tvoj signal meni u stilu "ne talasaj"?

Pročitao sam, što sad?
Ako si nešto pitao kolegu, forumaša Kupljeneca, ja ti ne mogu dati odgovor umjesto njega, jedino me tema rasprave malo zagolicala, pa sam napisao kako ja to vidim, da je ako se to želi vrlo lako moguće uspostaviti jasne i usporedive kriterije za "bilo kakvu analizu".
Ti si ako smijem slobodno protumačiti isto na stanovištu da valjda niti ja neznam ama baš ništa o toj temi, pa bolje da šutim i ne diram u tu temu.
Mora to ostati tabu tema?

I ovo kako je gore kolega ZJ napisao da dobar dio ljudi nema kalkulaciju, samo vide koliko na kraju ostane ili ne ostane. Ja budem sad rekao da je to u najmanju ruku i neodgovorno i neozbiljno. Treba se puno bolje potruditi da me uvjerite da ono za što imate sveukupni proizvodni trošak 100 (nečega), meni kao kupcu budete samo tako prodali za 90 (nečega), otišli u svjesni gubitak. Otkud onda takvim "nesposobnim proizvođačima" mogućnost za življenje "na visokoj nozi", bez problema?
Možda je ipak ta tema tabu?

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Bravo prijatelj @plus tabu tema.
Da se ne isplati nebi ljudi delali, meni da se ne isplati imat 6 kokoši ja ih nebi imal.
Svi ali svi nekaj kukaju a dobro žive, sad bu opet ispalo da sam babaroga, ali nažalost ja gledam realno.
Probelm je kaj svi naši imaju sve precjenjeno ko da je sve od zlata.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Ja sam se ulovil primjera s balom sijena pa bum i završil..... Jako velika zarada je sa tom balom kad ti je trošak samo uslužnog baliranja i nafte 55 kn a balu je prodal po 80 - 90 kn i još mora čekati za svoje novce.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Pa kaje moguće da ja to ne kužim ili kaj?
Ak sam ja dobro skužil kak veliš tebe bala ispadne 55kuna a prodaš ju za 80,i to nije zarada?

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh