Kapetan_broda_Kupljenec
Iskusan lik
- Tu od
- 6 Tra 2017
- Poruka
- 16,289
Hm, vruči čvarki i hladno kiselo zelje, idešššš Đurđa.......
Dok smo još zajedno radili na poslu, dvojici kolega jedne godine mošt nije nikako htio pokrenuti vrenje. Jednome na Varaždinbrijegu, drugome na Barbari. Imali su ozbiljnih problema s pokretanjem vrenja tjednima. Dok ih je več lovila prava panika nekako su uspjeli pokrenuti moštove, zamjenom par desetaka litara mošta sa drugima kojima su moštovi vreli. Puno smo o tome razgovarali na poslu međusobno. Uglavnom "jako su špricali", pa onda "apcigali / prekinuli vrenje i taložili" iza prešanja, pa niže temperature i inox posuđe, sve u svemu imali su jako stresne trenutke.Danas bu sigurno krenul samo ako odojka u blizini lagva okreneš kak je zima.
Muha mene si samo s njima rasrdio
Poštovani kolega, iz gore navedenog, ako vas muči želudac-kiselina, pa ne smijete jesti masno jelo i luk onda bi trebali izbjegavati i kupicu vina-pogotovo ako je bijelo i još k tome kiselo sa mineralnom vodom.....Dok smo još zajedno radili na poslu, dvojici kolega jedne godine mošt nije nikako htio pokrenuti vrenje. Jednome na Varaždinbrijegu, drugome na Barbari. Imali su ozbiljnih problema s pokretanjem vrenja tjednima. Dok ih je več lovila prava panika nekako su uspjeli pokrenuti moštove, zamjenom par desetaka litara mošta sa drugima kojima su moštovi vreli. Puno smo o tome razgovarali na poslu međusobno. Uglavnom "jako su špricali", pa onda "apcigali / prekinuli vrenje i taložili" iza prešanja, pa niže temperature i inox posuđe, sve u svemu imali su jako stresne trenutke.
A po pitanju ovih čvaraka, mmmmm lijepo i fino. Ja sam čvarke volio hladne, onako malo "gumijaste", nekada uz njih i narezani luk. Sada živim u vremenu dok moram izbjegavati sve masno, a i luk mi škodi na želudac.
I kaj mi preostaje, gledati vas druge dok u tome uživate i od jada popiti si kupicu vina.
Čvarci su jedno od omiljenih jela moje mladosti.
Muha mene si samo s njima rasrdio 👍👌
poštovani kolega, a gdje je onda smisao života?Poštovani kolega, iz gore navedenog, ako vas muči želudac-kiselina, pa ne smijete jesti masno jelo i luk onda bi trebali izbjegavati i kupicu vina-pogotovo ako je bijelo i još k tome kiselo sa mineralnom vodom.....
Poštovani kolege hrva i lijeskakc, jasno je meni da ste oba dva u pravu.poštovani kolega, a gdje je onda smisao života?
I sam imam probleme sa gastritisom-upalom želuca. Ne smijem jesti masno, piti žestoko, gemišt,gazirano,toplo,hladno,kavu,mlijeko i tak.Poštovani kolege hrva i lijeskakc, jasno je meni da ste oba dva u pravu.
Ja živim po ovoj krilatici: "jednom se živi pa neka je pošteno" .
Svejedno mi je da svoj životni put okončam sutra ili tko zna kad, samo neka to bude pošten život i dostojan čovjeka.
(Naša su djeca na svojim nogama, naši su nas unuci upoznali.)
Pa onda: 🎶 još ovo malo života🎶🥂👌
Pa prije 40 godina su bile crno-šare svinje-turopoljci, pune masti...špeka...čvaraka....
U vrijeme kad si ti s njima smel brk omastiti bili su za đabe.
Sječam se kak sam u lokalnoj mesnici "kral" iz kutija u koje su bili zapakirani kaj su ljudi kupovali za pese hraniti, a danas.... danas i rade od ništ koristi mesa i koštaju bogatsvo.
Kolega, meni najbolje paše domaća hrana, ali i od te domaće hrane moram dobro paziti šta mi paše a što nepaše. I to što mi nepaše niti ne jedem-pijem. Kupovne salame sirevi čak i kruh su puni aditiva-kemije i u tome je problem......Koliko vidim nemam samo ja te tegobe. Ispada da bi trebalo samo puno delati i ništa ne jesti. Pokušaval sam to riješiti sa lijekovima, sodom, čajevima....ali nema koristi od ničega. Kad me ulove bolovi onda pomaže samo povraćanje sve dok se želudac potpuno ne isprazni. Čini mi se da su porođajne muke prema tome šala. Ali kak velite - živeti se mora.
Moja pokojna baba je ishranila svinjče koje je imalo 4 prsta debeli bijeli špek.Pa prije 40 godina su bile crno-šare svinje-turopoljci, pune masti...špeka...čvaraka....
I onda su pametnjakovići rekli, kao ne valja to svinjče crno-šaro, puno je masti a malo mesa, pa se išlo na hibride, hipore landrase piatrene koji imaju više mesa a manje masti......
I sad je došlo do toga da svinje nemaju više toliko špeka, nema toliko masti a nema ni čvaraka........
Ali ni to današnje meso tih hibrida kad se peče, nema onaj miris mesa pečenoga.......
Kemija, koncentrati-hrana, i kak bi to bilo isto kao prirodno hranjeno svinjče.......nikak....