• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Danas bu sigurno krenul samo ako odojka u blizini lagva okreneš kak je zima.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Danas bu sigurno krenul samo ako odojka u blizini lagva okreneš kak je zima.
Dok smo još zajedno radili na poslu, dvojici kolega jedne godine mošt nije nikako htio pokrenuti vrenje. Jednome na Varaždinbrijegu, drugome na Barbari. Imali su ozbiljnih problema s pokretanjem vrenja tjednima. Dok ih je več lovila prava panika nekako su uspjeli pokrenuti moštove, zamjenom par desetaka litara mošta sa drugima kojima su moštovi vreli. Puno smo o tome razgovarali na poslu međusobno. Uglavnom "jako su špricali", pa onda "apcigali / prekinuli vrenje i taložili" iza prešanja, pa niže temperature i inox posuđe, sve u svemu imali su jako stresne trenutke.

A po pitanju ovih čvaraka, mmmmm lijepo i fino. Ja sam čvarke volio hladne, onako malo "gumijaste", nekada uz njih i narezani luk. Sada živim u vremenu dok moram izbjegavati sve masno, a i luk mi škodi na želudac.
I kaj mi preostaje, gledati vas druge dok u tome uživate i od jada popiti si kupicu vina.
Čvarci su jedno od omiljenih jela moje mladosti.
Muha mene si samo s njima rasrdio 👍👌

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Muha mene si samo s njima rasrdio
(y):ppozdrav:

U vrijeme kad si ti s njima smel brk omastiti bili su za đabe. ;)

Sječam se kak sam u lokalnoj mesnici "kral" iz kutija u koje su bili zapakirani kaj su ljudi kupovali za pese hraniti, a danas.... danas i rade od ništ koristi mesa i koštaju bogatsvo.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Dok smo još zajedno radili na poslu, dvojici kolega jedne godine mošt nije nikako htio pokrenuti vrenje. Jednome na Varaždinbrijegu, drugome na Barbari. Imali su ozbiljnih problema s pokretanjem vrenja tjednima. Dok ih je več lovila prava panika nekako su uspjeli pokrenuti moštove, zamjenom par desetaka litara mošta sa drugima kojima su moštovi vreli. Puno smo o tome razgovarali na poslu međusobno. Uglavnom "jako su špricali", pa onda "apcigali / prekinuli vrenje i taložili" iza prešanja, pa niže temperature i inox posuđe, sve u svemu imali su jako stresne trenutke.

A po pitanju ovih čvaraka, mmmmm lijepo i fino. Ja sam čvarke volio hladne, onako malo "gumijaste", nekada uz njih i narezani luk. Sada živim u vremenu dok moram izbjegavati sve masno, a i luk mi škodi na želudac.
I kaj mi preostaje, gledati vas druge dok u tome uživate i od jada popiti si kupicu vina.
Čvarci su jedno od omiljenih jela moje mladosti.
Muha mene si samo s njima rasrdio 👍👌
Poštovani kolega, iz gore navedenog, ako vas muči želudac-kiselina, pa ne smijete jesti masno jelo i luk onda bi trebali izbjegavati i kupicu vina-pogotovo ako je bijelo i još k tome kiselo sa mineralnom vodom.....

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Poštovani kolega, iz gore navedenog, ako vas muči želudac-kiselina, pa ne smijete jesti masno jelo i luk onda bi trebali izbjegavati i kupicu vina-pogotovo ako je bijelo i još k tome kiselo sa mineralnom vodom.....
poštovani kolega, a gdje je onda smisao života? :ppozdrav:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Moji su nekada hranili svinje za sebe i po 4-5 kom za prodaju. A domačih čvaraka je bilo u izobilju, stvarno smo i pesa hranili. Danas su to samo šuplje priče nekome.
Dok danas malo probam par čvaraka onako za želju, nekako su brašnjavi, nekvalitetni... Mi smo sprešane čvarke stavili u frižider i nekako su se oplemenili, kao postali vlažni, gumeni, e te sam zaista obožavao. A bili su od pravog, zrelog špeka, od nsših domačih svinja... Sada je to prošlo svršeno vrijeme...

Pokojni tast je znao hraniti i po 12-15 kom za prodaju. Bili su to pokolji ne kolinje... Več mi je bila puna kapa toga, uvijek sam bio normalno uključeni fizikalac...
Možda i bolje da je to vrijeme iza mene...
PS
Obišla me gospođa "popisivačica" malo sam se našalio sa njom, skužila je da sam nas sam popisao, provjerila šifru, pisalo je da je sve ispravno. Otišla je s osmjehom na licu, uz komentar: bolje da ne znate na što sve nailazim, pri pokušaju da odradim popis 😖.

poštovani kolega, a gdje je onda smisao života? :ppozdrav:
Poštovani kolege hrva i lijeskakc, jasno je meni da ste oba dva u pravu.
Ja živim po ovoj krilatici: "jednom se živi pa neka je pošteno" .
Svejedno mi je da svoj životni put okončam sutra ili tko zna kad, samo neka to bude pošten život i dostojan čovjeka.
(Naša su djeca na svojim nogama, naši su nas unuci upoznali.)
Pa onda: 🎶 još ovo malo života🎶🥂👌

Posljednje uređivanje:

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
Poštovani kolege hrva i lijeskakc, jasno je meni da ste oba dva u pravu.
Ja živim po ovoj krilatici: "jednom se živi pa neka je pošteno" .
Svejedno mi je da svoj životni put okončam sutra ili tko zna kad, samo neka to bude pošten život i dostojan čovjeka.
(Naša su djeca na svojim nogama, naši su nas unuci upoznali.)
Pa onda: 🎶 još ovo malo života🎶🥂👌
I sam imam probleme sa gastritisom-upalom želuca. Ne smijem jesti masno, piti žestoko, gemišt,gazirano,toplo,hladno,kavu,mlijeko i tak.
Domaće suhe salame i domaću šunku ne smijem ni pogledat a kam pojesti.Dok mi od domaćeg suhog carskog-hamburgera nije ništa i bez obzira što je masniji od salame i šunke koje su crvenije, hamburger mi paše i ne škodi mi........Jbg, al tak je......
Luk mi škodi, pečeno na masti, slabo prodinstani luk u gulašu, fišu,kotlovini i tak.
A živeti se mora :)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,722
Koliko vidim nemam samo ja te tegobe. Ispada da bi trebalo samo puno delati i ništa ne jesti. Pokušaval sam to riješiti sa lijekovima, sodom, čajevima....ali nema koristi od ničega. Kad me ulove bolovi onda pomaže samo povraćanje sve dok se želudac potpuno ne isprazni. Čini mi se da su porođajne muke prema tome šala. Ali kak velite - živeti se mora.

bitćebolje

Dobro znana faca
Tu od
13 Sij 2016
Poruka
740
(y):ppozdrav:

U vrijeme kad si ti s njima smel brk omastiti bili su za đabe. ;)

Sječam se kak sam u lokalnoj mesnici "kral" iz kutija u koje su bili zapakirani kaj su ljudi kupovali za pese hraniti, a danas.... danas i rade od ništ koristi mesa i koštaju bogatsvo.
Pa prije 40 godina su bile crno-šare svinje-turopoljci, pune masti...špeka...čvaraka....
I onda su pametnjakovići rekli, kao ne valja to svinjče crno-šaro, puno je masti a malo mesa, pa se išlo na hibride, hipore landrase piatrene koji imaju više mesa a manje masti......
I sad je došlo do toga da svinje nemaju više toliko špeka, nema toliko masti a nema ni čvaraka........
Ali ni to današnje meso tih hibrida kad se peče, nema onaj miris mesa pečenoga.......
Kemija, koncentrati-hrana, i kak bi to bilo isto kao prirodno hranjeno svinjče.......nikak....

Koliko vidim nemam samo ja te tegobe. Ispada da bi trebalo samo puno delati i ništa ne jesti. Pokušaval sam to riješiti sa lijekovima, sodom, čajevima....ali nema koristi od ničega. Kad me ulove bolovi onda pomaže samo povraćanje sve dok se želudac potpuno ne isprazni. Čini mi se da su porođajne muke prema tome šala. Ali kak velite - živeti se mora.
Kolega, meni najbolje paše domaća hrana, ali i od te domaće hrane moram dobro paziti šta mi paše a što nepaše. I to što mi nepaše niti ne jedem-pijem. Kupovne salame sirevi čak i kruh su puni aditiva-kemije i u tome je problem......

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Pa prije 40 godina su bile crno-šare svinje-turopoljci, pune masti...špeka...čvaraka....
I onda su pametnjakovići rekli, kao ne valja to svinjče crno-šaro, puno je masti a malo mesa, pa se išlo na hibride, hipore landrase piatrene koji imaju više mesa a manje masti......
I sad je došlo do toga da svinje nemaju više toliko špeka, nema toliko masti a nema ni čvaraka........
Ali ni to današnje meso tih hibrida kad se peče, nema onaj miris mesa pečenoga.......
Kemija, koncentrati-hrana, i kak bi to bilo isto kao prirodno hranjeno svinjče.......nikak....
Moja pokojna baba je ishranila svinjče koje je imalo 4 prsta debeli bijeli špek.
Čitavo selo ju je falilo kak je dobra gazdarica....

Nekad nije bilo škrinja, frižidera.... a gazdarice nisu vremena imale slagati obroke za družinu koja je radila u polju. Danas pri meni, sutra pri tebi, pa onda kod trečeg, četvrtog....
Meso se čuvalo u banjama s masti.

A ovo sad sve skupa me prisjetilo da imam takvu deliciju i kaj bu sutra za ručak :ppozdrav:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Ovak je danas naš forumski kolega jeftino riješil svoj problem s škarama mehanizma brisača na svom autu.
Zamolil me da njegov uradak podijelim sa vama, pa evo ga.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nema problema, već tu čuva vilicu za situaciju da se nenadano zatekne na janjetini ili odojku ;)

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh