• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,119
Kaj te muči njofra?
Prvo kako fiksirati straznje nozeve...

Ako ih fiksiram kao na drugoj slici onda se odvinu kad zapnu jer flandja preslabo drzi. Ne znam jel to treba biti tak ili kao na prvoj slici jer mozda mu je to zastita od savijanja ako zapne..
Druga stvar je da li prednji i straznji noz idu na istu dubinu ili zadnji ide plice.
Kako duboko koji treba ici?
Podesavanje dubine pojedinog pluga ide valjda kracenjem ili priduljivanjem malih toplinkova na svakom od plugova, a dubina cijelog spartaca sa toplinkom od traktora?

Plugici imaju svaki svoj kotac po kojem bi trebali voziti ali nekad oni idu po zraku, a plugic nece u zemlju. Jesu krivo otkovani prednji nozevi...pretpostavljam da oni ukopavaju plug.
Lijevi plugic mi se podvijao pod spartac i skroz se savio, nikako da ga dobijem u pravac. Nekako sam uspio usmjeriti prednji noz vise u lijevo pa sad ide ravno.
Potrosio sam 75 kg umjetnog gnojva na 3500 m2. Znam kako podesiti na vise ili manje ali ne znam koju kolicinu bi trebao staviti s obzirom da sam do sad to radio na ruke.

Sjetit cu se jos toga...

Prilozi

• 20230527_192055.jpg
    20230527_192055.jpg
    40.8 KB · Pregleda: 26
  • 20230527_192050.jpg
    20230527_192050.jpg
    41.1 KB · Pregleda: 27
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,427
E sad, pošto je to IMT (imam ADU) ja ću baciti kost i dati krivi odgovor (smatrajte ovo krivim odgovorom) tako da ekipa koja ga ima, u naumu da mene pobije tebi odgovori na sva pitanja, jer drugačije će biti teško doći do odgovora...

Ako tražiš fiksiranje noževa, ili krvnički stegnuti, ili nabaciti feder platnu ili stop maticu, kako funcionira sistem na IMTu ne znam. Kod mene su noževi (pačje noge) fiksni, a cijela baterija radi gore-dolje.

Općenito bi trebali biti u identičnoj visini, e sad ako je nešto savijeno, previše ili premalo otpušten topling, kriva rupa pa visi naprijed ili nazad, treba podesiti dužinu toplinga da kada se spusti na zemlju, oba noža budu na tlu ili makar približno.

Dubinu ti trebaš odrediti, dali razbijaš pokoricu, dali špartaš korove ili zagrćeš redove i prema tome nariktati kako ti paše, ako zagrćeš redove, normalno ideš dublje, ako samo korove reduciraš ideš pliće da ili sijeće ili kompletno izvaljuje korove van s korijenom ako su manji korovi u igri.

Dubinu bi trebao odrediti s tim kotačima ako nisu fiskni, to ako je nekada u zraku znači da ili se vozi na repu radnog tijela ili je pretvrdo (obično gdje je išao traktor u sjetvi, prskanje itd...) ako je jedina opcija topling na bateriji, onda tu treba malo skratiti da višr ide na špic u zemlju i trebalo bi fercerat.

Količinu gnojiva trebaš odrediti na način da znaš koliko želiš baciti na kj ili ha, i onda po tome štelaš, trenutno bacaš 213kg/ha ili 121kg/kj.

E sad drži da je ovo sve krivo ili ispravno, ne znam niti ja jer se nisam susretao s IMTovim kultivatorima, sad se nadamo da sam nešto sjebao i da će netko doći da me ispravi. Ako sam štogod pogodio, bravo ja!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
Zar smo dotle dogurali da se onaj tko radi mora ispričavati svima ostalima koji ne rade.
Bravo za tebe, samo ti budala može zamjeriti.
A i neka netko pokaže, ako ti zamjera, to kako se balira suho sijeno - dok pada kiša.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,945
U jutro sam zalijepio slikicu dug je dan, stignem ja zapasti i u nevolje.
Pa eto "snašlo me", sutra moram u nabavu, kupovinu nove expanzione posude, za pitku vodu u solarnom bojleru. Danas sam u podrumu ugledao da je mokro, da negdje curi voda i ugledao vraga kojem je istrunula guzica :mad:. Izdržala je od 14.3.2012., do danas i amen. Sutra tražim po VŽ ako ima od Inoxa...
IMG_20230528_113939.jpg
Kapa po "zelenoj cijevi", dolje na vrh bijele exspanzione, za antifriz... Stavio sam kantu, a kroz noć budem zatvorio dotok pitke vode u bojler, po danu moram ovo nekako otrpjeti...
IMG_20230528_114334.jpg
IMG_20230528_114305.jpg
Ovo je detalj iz kotlovnice u podrumu.
(Da ne morate pitati, drva koja vidite po UPS-u, pa na vrhu bojlera služe kao smetnja našim dvjema macama. Supruga im uvijek uredi ležaj u velikoj kutiji, pokraj peći za centralno, ali ne. Njima je draže pentrati se po toj opremi, pa na stalažu na tri kata sa mojim bojama i lakovima, koje onda večinu skipaju na stol, na pod, ma užas od zaigranih mačaka. Eto gdje ima drva ima i pepela, gdje je toplo ima paučina i objesnih mačaka...)
I pamtim od djetinstva da me zub najradije zabolio na Božić, ili Novu godinu, tako se eto i ovo pokvarilo na današnji blagdan.
Ma zapravo, bolje danas, nego da je propišalo dok bi mi otišli na više dana na more, a podrum bi plivao...

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Treba i malo odmorit od posla, život prolazi da ni ne primjetimo to.
Ja jedvam čekam godišnji da se odmorim kak spada, ovih 5 dana je tak da se nemreš počiniti opće.
Samo plovidba i jelo, odmor slabo.
Doma posla na vrtu, u šumi, opće neznam kad to sve stići i kak.

Pod zub iz prozora🙂

Onda čišćenje kosti🙂

Pozdrav od kapetana. ⚓🏖️🛥️

Posljednje uređivanje:

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,991
Isprike zbog rada danas… Sutra moram na posel a i najavljuju kišu… Balirka radi ko ⏰👌

View attachment 61038
Nisi jedini. I kod nas punom parom. Ja sam baš jučer bio u ispomoči kod prijatelja. 2 traktora u akciji. Kišu najavljuju sutra navečer tako da se nadam da budemo sutra do podneva završili posao.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,119
E moj kapetane, lako tebi sirotinju podj....at...

E sad, pošto je to IMT (imam ADU) ja ću baciti kost i dati krivi odgovor (smatrajte ovo krivim odgovorom) tako da ekipa koja ga ima, u naumu da mene pobije tebi odgovori na sva pitanja, jer drugačije će biti teško doći do odgovora...

Ako tražiš fiksiranje noževa, ili krvnički stegnuti, ili nabaciti feder platnu ili stop maticu, kako funcionira sistem na IMTu ne znam. Kod mene su noževi (pačje noge) fiksni, a cijela baterija radi gore-dolje.

Općenito bi trebali biti u identičnoj visini, e sad ako je nešto savijeno, previše ili premalo otpušten topling, kriva rupa pa visi naprijed ili nazad, treba podesiti dužinu toplinga da kada se spusti na zemlju, oba noža budu na tlu ili makar približno.

Dubinu ti trebaš odrediti, dali razbijaš pokoricu, dali špartaš korove ili zagrćeš redove i prema tome nariktati kako ti paše, ako zagrćeš redove, normalno ideš dublje, ako samo korove reduciraš ideš pliće da ili sijeće ili kompletno izvaljuje korove van s korijenom ako su manji korovi u igri.

Dubinu bi trebao odrediti s tim kotačima ako nisu fiskni, to ako je nekada u zraku znači da ili se vozi na repu radnog tijela ili je pretvrdo (obično gdje je išao traktor u sjetvi, prskanje itd...) ako je jedina opcija topling na bateriji, onda tu treba malo skratiti da višr ide na špic u zemlju i trebalo bi fercerat.

Količinu gnojiva trebaš odrediti na način da znaš koliko želiš baciti na kj ili ha, i onda po tome štelaš, trenutno bacaš 213kg/ha ili 121kg/kj.

E sad drži da je ovo sve krivo ili ispravno, ne znam niti ja jer se nisam susretao s IMTovim kultivatorima, sad se nadamo da sam nešto sjebao i da će netko doći da me ispravi. Ako sam štogod pogodio, bravo ja!
Airbox, hvala ti puno!

Špartač je SIP PANONIJA ali pošto za njega nema dijelova, noževi su od IMT-a i OLT-a....
Ako flanđu okrenem, onda se nože upire u nju i ne može se savinuti/okrenuti prema natrag. Stezanje nema efekta... samo potrgam maticu ili flanđu a nož se i dalje zakreće.
Prema tvojem odgovoru zaključujem da stražnji nož smije biti fiksan/makar zavaren i da mu nebu ništa.

Čemu zapravo služi zadnji nož? jel ga treba malo zavrnuti prema naprijed da zagrče redove ili treba rezati ispod površine kao dodatno nešto? Ako ga nagnem prema naprijed, možda će gurati plug dublje pa bude onda oke?
koji nož vuče plug u dubinu? Prednji ili zadnji? kad bih to postigao onda bih sa kotačima lako odredio dubinu...

Bio je podešen na ravnom betonu tako da su svi noževi na istoj visini kad je špartač savršeno ravan ali nije htio raditi kak spada. Sredina redi koja nije ugažena ide jako duboko, a bočne jako plitko.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,119
Pop veli da ie nedjelja Dan Gospodnji....
Sirotinja mora delati a gospoda kak je Kupljenec uzivaju i podje....ju

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh