• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šta smo radili danas

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
U jutro sam zalijepio slikicu dug je dan, stignem ja zapasti i u nevolje.
Pa eto "snašlo me", sutra moram u nabavu, kupovinu nove expanzione posude, za pitku vodu u solarnom bojleru. Danas sam u podrumu ugledao da je mokro, da negdje curi voda i ugledao vraga kojem je istrunula guzica :mad:. Izdržala je od 14.3.2012., do danas i amen. Sutra tražim po VŽ ako ima od Inoxa...
View attachment 61039
Kapa po "zelenoj cijevi", dolje na vrh bijele exspanzione, za antifriz... Stavio sam kantu, a kroz noć budem zatvorio dotok pitke vode u bojler, po danu moram ovo nekako otrpjeti...
View attachment 61040
View attachment 61041
Ovo je detalj iz kotlovnice u podrumu.
(Da ne morate pitati, drva koja vidite po UPS-u, pa na vrhu bojlera služe kao smetnja našim dvjema macama. Supruga im uvijek uredi ležaj u velikoj kutiji, pokraj peći za centralno, ali ne. Njima je draže pentrati se po toj opremi, pa na stalažu na tri kata sa mojim bojama i lakovima, koje onda večinu skipaju na stol, na pod, ma užas od zaigranih mačaka. Eto gdje ima drva ima i pepela, gdje je toplo ima paučina i objesnih mačaka...)
I pamtim od djetinstva da me zub najradije zabolio na Božić, ili Novu godinu, tako se eto i ovo pokvarilo na današnji blagdan.
Ma zapravo, bolje danas, nego da je propišalo dok bi mi otišli na više dana na more, a podrum bi plivao...
Za mačke stavi alu foliju, kad jednom skoči, više neće 😉😂

Airbox, hvala ti puno!

Špartač je SIP PANONIJA ali pošto za njega nema dijelova, noževi su od IMT-a i OLT-a....
Ako flanđu okrenem, onda se nože upire u nju i ne može se savinuti/okrenuti prema natrag. Stezanje nema efekta... samo potrgam maticu ili flanđu a nož se i dalje zakreće.
Prema tvojem odgovoru zaključujem da stražnji nož smije biti fiksan/makar zavaren i da mu nebu ništa.

Čemu zapravo služi zadnji nož? jel ga treba malo zavrnuti prema naprijed da zagrče redove ili treba rezati ispod površine kao dodatno nešto? Ako ga nagnem prema naprijed, možda će gurati plug dublje pa bude onda oke?
koji nož vuče plug u dubinu? Prednji ili zadnji? kad bih to postigao onda bih sa kotačima lako odredio dubinu...

Bio je podešen na ravnom betonu tako da su svi noževi na istoj visini kad je špartač savršeno ravan ali nije htio raditi kak spada. Sredina redi koja nije ugažena ide jako duboko, a bočne jako plitko.
Vidjeh da su noževi kao na IMT pa sam zato pretpostavio da je IMT.

Trebao bi smjeti biti fiksan, to ostavljam nekome od IMT družine da odgovori ako ima volje. Ili mogu priupitat moje drugove koji ga imaju, hmm, da vjv bolja solucija nego da čekamo nekoga ođeka.

S tim sogim perima bi trebao biti za podsjecanje korova a ujedno i zagrtanje reda jer ide prema gore. Uvijek koji prvi ulazi u zemlju određuje dubinu ulaska, a zadnji koliko duboko ide, kada staviš na špic, onda dobijaš i dubinu. Ali kako rekog gdje je tvrdo bez kilaže ni žilet neće ići.

Koliko vidim to je svoredni i onda ti bočni taman dolaze na tragove kotača u sjetvi ako je sijano sijačicom 4 reda. Slobodno malo vanjske redove stavi dublje i na špic da proboju taj tvrdi sloj, ako mogu, ali nemoj forcat da nebi savio ili slomio.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Riješeno. Nisam uspio kupiti inox ekspanzionu.
IMG_20230529_102217.jpg
Ovako je to jutros bilo. Dođem u veliku trgovinu, tražim "expanzionu 25 lit, za pitku vodu". Pita trgovac, za kaj vam treba. Za solarni bojler koji mi grije pitku vodu, ja njemu ponovim. On se meni nasmije u lice, iza mene stoji još 5-6 ljudi. E to me povrijedilo, mladi gospodine, zašto ste me sad ismijali? Veli on, gospon za solarno i antifriz vam ide drugačija posuda, a ne za pitku vodu. Opet ja njemu, smireno, gospodine ja trebam za pitku vodu, ne za antifriz. Onda mu pokažem i sliku i onda je tom gospodinu od kojih 35 godina ušlo iz guzice u mozak što ja trebam. Ode u skladište i donese sličnu, plavu, ali vidim da mi je manji navoj, morao bi reducirati. Jedan je gospodin dobacio pa prodajte mu inox od hidropaka (ne zna on jadan da je razlika između rezervoara i expanzione najmanje u dušici, ali nije mi bitan). Odem ja u drugu trgovinu i sve me razumiju u trenu, donesu odgovarajuču posudu, cijena joj je niža za 12 EUR-a i ja zadovoljan.
Kad iz leđa ulazi kupac "evo mene iza tebe" ni on u prethodnoj trgovini nije uspio kupiti, ovdje su dečki odmah rekli imamo, malo pričekajte. 👌
IMG_20230529_103855.jpg
Postavio sam ju, a beton i zid sad neka se polako posuše. Do nekih novih "problema", red je za malo opuštanje.
Sad v gorice, z mladicama među žice 🎶🥂

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
@Lee Champa kaj točno imaš i nudiš? Ova je sada nova...
Ima uopće neki vrag a da ga ti nemaš u podzemnom skladištu od Đems bonda, znam ja kaj terkeljam sad, nisi mi smel pustiti da uđem na dvorište 🤣😜

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Na jednom otpadu sam vidio jednu inox posudu prošli tjedan isto tako i jedan svrdlo-kalač!

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Gospon Champa, jel ima koji otpad da prodaje zeljezo? Ja bi trebal nekih otpadaka, profila, debljeg, tanjeg, pa da znam za buduce...

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Ručno

I ja sam se bavil sličnim poslom sa sličnim ako ne i istim alatom proteklih dana samo kaj moja runilica ima motor koji sam naknadno ugradil.
Prije dosta godina sam skinul sa stare veš mašine motor i remenicu, ali na tome je ostalo. Zaključil sam da nekih 700-1000 kg godišnje dobro dojde za razgibavanje i održavanje kakve, takve kondicije. ;)
Penzionerskog vremena ima i kad se nemre nekaj drugo delati, par vur se vrti ručno. Danas smo naruđili 2 bačve po 220 litri i nismo se nič zmučili.

@sttipa,
na nekima ostane nekoliko zrna. Ja vrtim ruđilicu, a žena sjedi na stolčeku i oruđi kaj ostane.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh