Danas sam između ostalog bil - dimnjačar. A poslije toga sam evo i "pečikurec".
Nakon svega natipkanog proteklih dana, evo da još malo uznemirim i zatalasam ovu, sada sve više aktualnu i nadam se jako korisnu temu
🙃
. Ne morate me odmah na prvu streliti, prvo ipak poluknite ove slike
:
Da bi znali kaj točno vidite: to je moja SSM peć za centralno na drva. Vidite u gornjem dijelu slike cijevi od ložišta prema dimnjači i u njima turbulatore. Vidite da se plamen zalaufal, a to znači da sam upravo zakuril, a ja Vam kurim "na vrhu drva" pa moja vatra gori od gore do dolje u peći, a moji mi susjedi radi toga više godinama ne spominju sve svece po spisku, jer više im ne radim dimne zavjese
(hvala gospodinu @ramzay-u na savjetu). Evo vatrica se još bolje, rasplamsala, gori sve jače.
Na termo-manometru se to vidi ovak:
E jebiga, moram u novi post, 3 slike i amen, vrag nek nosi te probleme u okviru iste teme
.
Na peći imam primitivnu tehniku, kapilarni termostat za zaštitnu pumpu kotla i termometar vode u peći:
Na puferu "gore" termometar pokazuje ovo:
A na dnu pufera to izgleda ovak:
To bi bio dokaz da se puferi pune vrelom vodom od gore prema dolje 🥂
Opet na novi post, vrag mu sve dal.
Termometar na povratu vode u peć pokazuje ovo:
To znači da se moja peć ne bude nikad zasmolila, da nema u njoj niti mrve katrana, da ne bude nikad pišala crnu vodu i ne bude naglo korodirala i propadala. Nemam Ladomat, koristim jeftini način vlastitim vijugama mozga osmišljene zaštite svoje peći s troputnim miš ventilom, s termostatom od 56 stupnjeva, cirkulacijsku pumpu i klapnasti nepovratni ventil.
Eto ja sam za novu sezonu kurenja za sad spreman. U podrumu je kamion starih suhih drva, vani je na cjeloljetnom sušenju, pod krovom 12 metri bukva-grab i valjda se ne budemo smrzli.
Ak budu redukcije struje ja prebacim na termosifoniku, na prirodnu cirkulaciju, cijevi sam unapred složil colerice (1"), imam termostate za motore miš ventila, imam UPS autonomije oko 12 sati, pa nekak bu.
Sad me možete prašiti do mile volje, ak bum znal bum odgovore povedal, sad postajem kuharica, jer i jesti moramo zar ne
🥂
.