• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

steonost

  • Temu pokrenuo jasarevic
  • Datum prvog posta
J

jasarevic

Guest
Sta ako krava izbacuje "sluzu" u 3 mjesecu steonosti?? moze li mi neko objasniti sta bi to moglo znaci?? sluza je smedjkaste boje! hvala
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Koliko si siguran da je steona ? I mene interesira, jer i ja imam sličan slučaj. Nisam siguran da je steona, jer se nije tjerala, pa onda nakon 1.5 mjesec ima malo sluzi, pa opet ništa. Moram veta zvat da ju pregleda i ako nije ide pod nož. Već mi je je pun ....
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
ako je smedkaste boje,odnosno bilo kakve boje a da nije bistra ili malo mutna,to ti nije dobar znak...mozda se dogodio pobacaj ili ako se to ranije dogada onda je u vecini slucajeva ranoembrijalna smrtnost-ako je breda..a ako je bila breda i to se dogada vjerojatno da ima upalu sluznice maternice odnosno endometritis a to se dogodilo zbog gore navedenog...a nemora ni to biti...najbolje nazvati veterinara..
jedna zanimljivost kako mozete odrediti spol teleta bez ultrazvuka: vecina krava, barem kod mene koje nose zensko tele tokom graviditeta od 3-9.mjeseca se javlja sluz iz rodnice, a to se dogada zato sto i jajnici kod teleta pocnu izlucivati hormone..tako mi je barem veterinar objasnio,da neduljim..

ako ti se tjera nakom 1,5 mjeseca to ixnosi oko 45 dana,jel si siguran da si mozda propustio jedno vodenje izmedu??
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
To sam bezveze lupio. Događa se nešto slično ko sa ženskim teletom. Sad je prošlo 3 mjeseca od zadnjeg sjemenjenja. Prošli tjedan sam primjetio malo sluzi jedan dan i ništa više. Bi mi pasalo da bude ovak kak ti veliš.
 
J

jasarevic

Guest
cekat cu jos 4-5 dana pa da pozovem veterinara da ju pregleda! pa cu vas informisati o stanju mojih krava,pa da se mozemo svi zajedno ravnati po tome i bar donekle lupati da li je steona ili nije! hvala vam
 
J

jasarevic

Guest
moje su krave nekako cudne po tom pitanju...nakon oteljaja,jedna mi je krava vodila kad je teletu bilo 3 mjeseca,a ne pustim kravu ni da olize tele,odmah ide u box i hranim ga na kantu,druga krava je malo agresivnija pri vodjenju,ali tesko ostaje steona?? sta da radim? nisam u stanju mijenjati krave,jer nisam finansijski dobrostojeci..hvala vam
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
kako mislis agresivnije?moze se dogoditi agresivno ponasanje ako krava ima problem s jajnicima..
zasto toliko cekate s pregledom bredosti???
 
J

jasarevic

Guest
u Bosni veterinari utvrdjuju steonost krava kada prodje 3 mjeseca od sjemenjenja! djelujete mi kao da znate da se nekad i ranije to moze utvrditi?? ako moze,recite mi kada! ja sam pocetnik u ovoj grani posla,i uclanjen sam na ovaj forum u nadi da cu ponesto i nauciti! tezak je svaki pocetak,pa tako i ovaj moj! hvala vam mnogo
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
moze se utvrditi ranije,kod mene utvrdujemo sa sigurnoscu 28 dan od UO, a ponekad i s 25-26 dana...mozda izgleda malo ta 2-3 dana,ali to je jako puno na tako niskoj bredosti jer se 28 dan moze vidjeti da kuca srce...
 

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
moze se krava pregledati i od 2 mjeseca ali to ti nije 100% i samo iskusni veterinari mogu zaakljuciti dali je steona ili ne... od 3 mjeseca je najbolje pa nadalje ako zelis da si 100% siguran...
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Ja baš isto ne kužim ali kod mene veterinar dođe sa ultrazvukom i garantira bređost nakon mjesec dana .
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Tako je u normalnim krajevima. Jedanput je dopeljao moj vet Tučeka iz cent. za reproduk. Križevci i sjemenio mi je Tuček i od prve ostala bređa. Došao za manje od mjesec dana sa ultrazvukom i reko da je bređa. I bi tako. A ovi moji su na 3 mj. i onda još veli ja mislim ili trebala bi ako se ne tera. Znači postotak sigurnosti je takav da i sam to znam bez njega. Sad imam prvi put situaciju da nisam siguran, jer sam tu kravu kupio. Baš me interesira dijagnoza, jer ako nije ide mesaru.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,431
moje su krave nekako cudne po tom pitanju...nakon oteljaja,jedna mi je krava vodila kad je teletu bilo 3 mjeseca,a ne pustim kravu ni da olize tele,odmah ide u box i hranim ga na kantu,druga krava je malo agresivnija pri vodjenju,ali tesko ostaje steona?? sta da radim? nisam u stanju mijenjati krave,jer nisam finansijski dobrostojeci..hvala vam

Moguće je da se kod ove prve radi o tzv. tihom vođenju. Moraš više pažnje obratiti na to kako se krava ponaša, više je posmatrati isl.
Kod tihog vođenja krava pokazuje neke znake vođenja, međutim oni nisu tako lako uočljivi kao kod krava koje imaju normalno vođenje.
Krava kad vodi: više stoji, nemirna je, usteže mlijeko, njuši drugu kravu, hoće je lizati, pokušava skočiti na nju, pušta druge krave da je zaskoče i pri tom mirno stoji, riče, manje jede, stidnica je blago natečena, sluzokoža je crvena i vlažna, može se primjetiti i vaginalna sluz, treba obratiti pažnju i na to da nema sasušenih tragova sluzi na repu i butinama, ako joj pođeš rukom niz leđa ona se uvija (kod nas kažu "užima") i blago podiže rep uvis ili ga kao malo skloni u stranu itd.
Sve su ovo znaci vođenja, krava može ispoljavati više njih ili samo neke koji su na brzinu teško uočljivi. Zato je potrebno pažljivo posmatrati kravu.
Ishrana takođe mnogo utiče na vođenje i uspješnost osjemenjavanja. Krava koja je u lošoj kondiciji (BCS 2,5 i manje) takođe će teško ostati steona ili neće uopšte ispoljavati znakove vođenja.
U nekim slučajevima je čak potrebna i hormonska terapija da bi krava počela voditi.

Uglavnom ako krava ne ispoljava nikakve znakove vođenja najkasnije 45 dana nakon teljenja. Tad treba zvati veterinara, on će utvrditi dali je potrebna hormonska terapija ili nešto drugo. Uglavnom što se prije reaguje to će i krava prije ostati steona.
 

vargas

Aktivni član
Tu od
15 Kol 2012
Poruka
523
Naj sigurnije je prirodno. Kad bik skoči i zalije kravu svojim sjemenom to je kao da je veterinar cijeli svoj kontejner ispucao u kravu. Znam iz vlastitog iskustva jer sam na proljeće prekasno odvojio bika od junica. S njim su bile tri junice, jedna se otelila, druga će ovih dana a treća bi se trebala teliti za cca mjesec dana. Bik naj bolje zna kad se blago tjera.
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
nebi se slozio nimalo da je bik najbolje rjesenje,vec bik bi trebao biti zadnje rjesenje...
 

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Zanima me kako je moguce da junica koja nije steona formira vime(naljeva mljeko) ???
Znaci tri puta osijemenjivana i opet pretrazuje a formira vime....
Juce bio veterinar osijeminit kravu pa ga usput pitam i za to,al mi nije dao neki suvisao odgovor,prvo je napomenuo dali ju mozda druga junica sisala,sto je iskljuceno...takodjer mi nije jasno ako je bila steona pa naknadno imala lazno gonjenje i onda osjemenjena, dal to naknadno osijemenjivanje nebi utjecalo da ona pobaci???
Kolko mi je poznato nemoguce je ako je naknadno osijemenjena da ostane od prethodnog puta???
I dal je moguce da je nakon odredjenog vremena pobacila ali da je ciklus pokrenut pa je to razlog...ovo mi djeluje nekako najrealnije,al vise ni sam neznam....pa ako je neko imo slicno iskustvo bio bi zahvalan!
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
krqva-junica moze biti breda i tjerati se,odnosno pokazuje sve znakove vodenja...koliko sam imao takvih situacija..i u 80-90% osjemenjivanja neces nqpraviti nista plodu..morala bi biti breda vise od 6mj da bi pobacila i pocela vime formirat..
ja bi isto rekao da je sisana,dali je vime simetricno?
 

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Sisana nije jer je kraj starije krave u staji a i fizicki je nemoguce da dodje do vimena tak da.....
Kad kazem pobaci mislim na odbacivanje ploda(il sta vec je)nakon dva tri tjedna od osijemenjivanja...
Vime je negdje velicine u usporedbi kao dve sake,i na opip se primijeti. ...inace imam jos dve junice njenog uzrasta 18mj. od kojih je jedna oko 2mj. steona(za sad neprimjecujem nista na vimenu)pa mi je to i cudno....i jos jednu koja je eventualno steona(osjemenjena prije 2 tjedna).
Problem je sto ovi moji veterinari nemaju ultrazvuk pa nemogu ustanovit jel stelna,tek nakon 3mj...tako da? ?????
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
na ranoembrionalnoj smrtnosti se nedogadaju nikakve promjene tj u 99%slucajeva neces niti naci plod vec ce samo sluz krave ili junice biti prozirna s bjelim sadrzajem ili samo bjela...
 

Najnoviji postovi

Na vrh