• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Fiskalizacija nema smisla

http://www.poslovni.hr/hrvatska/lin...ko-ne-moze-poslovati-prestat-ce-raditi-220648

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da neće odgoditi fiskalizaciju te da će od 1. siječnja 2013. svi poduzetnici koji posluju sa gotovinom morati imati fiskalne certifikate i umrežiti se sa Poreznom upravom. Ministar ne prihvaća prigovore da je proces fiskalizacije skup i da stoji 10 tisuća kuna. Trošak nabave fiskalnih certifikata i ugradnje novog sustava dođe od 3 do 4 tisuće kuna, rekao je ministar i dodao da poduzetnik koji ne može platiti tu cijenu ni ne treba biti u poduzetništvu već treba socijalnu pomoć.
Fiskalizacija je totalno bez veze. Srbija odustaje od fiskalizacije jer nije dala neke rezultate. Tko je radio legalno, prešao je u ilegalu i rezao troškove legalnog rada. Druga stvar je smisao tog posla. Misao je da ti izbije bilo kakav način da pokriješ troškove poslovanja. Jer kada bi svi koji rade htjeli pokriti svoje troškove, jasno je da fali novac za profit. A u našoj državi taj novac dolazi od kredita. A kredit je samo još veći dug u budućnosti. Prema tome, kako god okreneš crno se piše. Ljudi će zatvarati firme i obrte te raditi ilegalno, a dio preostalih neće moći pokriti troškove i povećati će se broj bankrota. I ta događanja se neće moći zaustaviti.
Šteta je što se radi ovaj eksperiment jer znam da će propasti prije kraja ove vlade.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Vlada baca bisere

http://www.dnevno.hr/vijesti/nekret...risteno_poljoprivredno_zemljiste/1162048.html

Cilj ovog poreza je, kao i kod poreza na imovinu, potaknuti građane da urade nešto sa zemljištem na kojem 'niče samo korov'. Pred građanima je stoga odluka: ili će platiti masni porez ili pak će obrađivati parcelu, odnosno iznajmiti je ili prodati nekome drugome da obrađuje.
Porez na neiskorišteno poljoprivredno zemljište je još jedna mjera koja je besmislene. Pa i postojeći proizvođači su u komi. Ne ostvaruju oni ekstra profite da bi ih vlada trebala konkurencijom natjerati sa smanje cijenu. Teza je da će bavljenje poljoprivredom donijeti profit vlasniku te da će u tom biznisu i država ušićariti. Međutim teza je globalno neodrživa. A ako treba detaljnije mogu elaborirati "vladin biser".

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ja samo čekam da mi fiskalnu blagajnu donesu na plac, to će biti dan...
a kaj se tiče neobrađene zemlje, imam i ja, skoro dva hektara u 20 parcela, sve žnj kategorija, pa nek si ju Linić dela, meni se ne isplati...;)

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
http://www.dnevno.hr/vijesti/nekret...risteno_poljoprivredno_zemljiste/1162048.html

Porez na neiskorišteno poljoprivredno zemljište je još jedna mjera koja je besmislene. Pa i postojeći proizvođači su u komi. Ne ostvaruju oni ekstra profite da bi ih vlada trebala konkurencijom natjerati sa smanje cijenu. Teza je da će bavljenje poljoprivredom donijeti profit vlasniku te da će u tom biznisu i država ušićariti. Međutim teza je globalno neodrživa. A ako treba detaljnije mogu elaborirati "vladin biser".

Kako misle uvesti porez na neobrađeno zemljište kad znamo u kakvom su nam stanju zemljišne knjige. U mom kraju je možda 20 % poljoprivrednog zemljišta 1/1, a ostalo je kaos. Kome naplatiti kaznu ako je upisan čovjek koji je mrtav skoro 50 godina, ako se ne može utvrditi međa, ako čestica ima 10 suvlasnika...?

Inače podržavam porez na neobrađeno. Ako ne želiš raditi prodaj, iznajmi ili daj onome tko želi ili plačaj penale za uzgajanje šikara.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nebi bilo šikara kad bi netko razmislio i pretvorio to u biomasu, te lijepo grijao ljude, proizvodio struju i bio normalan, kao što su to ljudi koji žive u Europi...;)

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401
nebi bilo šikara kad bi netko razmislio i pretvorio to u biomasu, te lijepo grijao ljude, proizvodio struju i bio normalan, kao što su to ljudi koji žive u Europi...;)

E pa o tome govorim.

Kad bi na zapušteno zemljište lupili porez vrlo brzo bi pale cijene zemlje. Inače u mom kraju dok se interesiraš za kupnju te šikare nabiju cijenu kao da u njoj maricu uzgajaju (zapravo jedan čak i je).

M

MOCO

Guest
e kad bi se oni uhvatili šikara,kamenjara i gudura, al ja se bojim da se oni misle dočepat tabli oranica

Z

zeleno zagorje

Guest
E pa o tome govorim.

Kad bi na zapušteno zemljište lupili porez vrlo brzo bi pale cijene zemlje. Inače u mom kraju dok se interesiraš za kupnju te šikare nabiju cijenu kao da u njoj maricu uzgajaju (zapravo jedan čak i je).
komentirali smo nedavno ovakav uzgoj , ali bio je prijedlog u plasteniku u zagrijanom prostoru , pa onda je to možda stvarno rješenje za neorađeno zemljište ,Zagorje nam ja mislim prednjači po tom zemljištu, nikom se niš ne isplati , možda se bude sad malo probudili

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Mislim da vi ne kužite poantu. Mi hranu uvozimo ne zato jer ljudi ne obrađuju polja, nego zato jer je uvoznicima jeftinije uvesti nego dogovoriti proizvodnju. Nešto kao sa mlijekom.

Država će uvesti porez, a nitko ne garantira prodaju. Evo primjera. Iz nekog razloga svi u državi nemaju novca za trošenje povrća i voća. Koji je smisao povećati proizvodnju? Znači ne povećati produktivnost, nego količinu i troškove koji sa time idu. Kako će se to vratiti profitom? Kupci imaju novca samo za količine koje već troše. Povećana ponuda bi mogla voditi u pad cijene i time pad isplativosti proizvodnje i kod onih koji sada proizvode za domaće tržište.

Taj efekt rada za sve manji profit sam vidio u grafičkoj industriji. Međusobna konkurencija je rušila cijene do to mjere da neki štampaju po cijeni papira tj. namjerno rade sa gubitnom jer profit mogu ostvariti na drugim velikim poslovima. time uništavaju druge poduzetnike, a osobito one koji su kreditima kupovali nove strojeve.

Neki od vas se vesela padu cijene zemlje. Međutim, to je isti problem kao i kod nekretnina. Doći u posjed zemlje može biti samo cilj, ako želite zaokružiti vlastitu proizvodnju i smanjiti troškove. Međutim, to je ono što sam vam napisao gore. Iscrpljivanje sa snižavanjem cijena radi opstanka na tržištu koje nema puno novca. Nema tu mjesta da se povećana ponuda proda po istim cijenama.

Porez na neobrađeno zemljište je zakon kojim se "bacaju kosti pred gladne pse". Dok se mi bavimo besmislenim prijedlogom, vrijeme prolazi i ne rade se prioritetne stvari.
---------

Dajte se zamislite nad činjenicama: mi imamo državu već 17 godina bez rata i cijelo to vrijeme eksperimentiramo sa zakonima. Tj. isti zakoni se stalno mijenjaju i mi stalno o tome razmišljamo, a rezultati su katastrofalni. To je više nego jasan pokazatelj da se promjenom tih zakona ne može ništa riješiti.

U državi se mora znati koji je cilj: krov nad glavom, posao, dovoljno hrane, obrazovanje, zdravstvo, višak novca za trošenje u slobodno vrijeme.

Da bi se ovo postiglo moraju se svi sposobni iskoristiti da rade u državi korisne poslove. Znači da se mora forsirati skoro maksimalna zaposlenost, ljude treba obrazovati da bi znali raditi i stvarati. I na kraju treba im dati novce za njihov rad da bi oni tim novcem kupovali proizvode drugih. I što ako bi se razvila inflacija od 10%? Niska inflacija se ne jede, ne može se koristiti za stanovanje, ne liječi, ne plaća obrazovanje i ne garantira novac za slobodno vrijeme.

Z

zeleno zagorje

Guest
Mislim da vi ne kužite poantu. Mi hranu uvozimo ne zato jer ljudi ne obrađuju polja, nego zato jer je uvoznicima jeftinije uvesti nego dogovoriti proizvodnju. Nešto kao sa mlijekom.

Država će uvesti porez, a nitko ne garantira prodaju. Evo primjera. Iz nekog razloga svi u državi nemaju novca za trošenje povrća i voća. Koji je smisao povećati proizvodnju? Znači ne povećati produktivnost, nego količinu i troškove koji sa time idu. Kako će se to vratiti profitom? Kupci imaju novca samo za količine koje već troše. Povećana ponuda bi mogla voditi u pad cijene i time pad isplativosti proizvodnje i kod onih koji sada proizvode za domaće tržište.

Taj efekt rada za sve manji profit sam vidio u grafičkoj industriji. Međusobna konkurencija je rušila cijene do to mjere da neki štampaju po cijeni papira tj. namjerno rade sa gubitnom jer profit mogu ostvariti na drugim velikim poslovima. time uništavaju druge poduzetnike, a osobito one koji su kreditima kupovali nove strojeve.

Neki od vas se vesela padu cijene zemlje. Međutim, to je isti problem kao i kod nekretnina. Doći u posjed zemlje može biti samo cilj, ako želite zaokružiti vlastitu proizvodnju i smanjiti troškove. Međutim, to je ono što sam vam napisao gore. Iscrpljivanje sa snižavanjem cijena radi opstanka na tržištu koje nema puno novca. Nema tu mjesta da se povećana ponuda proda po istim cijenama.

Porez na neobrađeno zemljište je zakon kojim se "bacaju kosti pred gladne pse". Dok se mi bavimo besmislenim prijedlogom, vrijeme prolazi i ne rade se prioritetne stvari.
---------

Dajte se zamislite nad činjenicama: mi imamo državu već 17 godina bez rata i cijelo to vrijeme eksperimentiramo sa zakonima. Tj. isti zakoni se stalno mijenjaju i mi stalno o tome razmišljamo, a rezultati su katastrofalni. To je više nego jasan pokazatelj da se promjenom tih zakona ne može ništa riješiti.

U državi se mora znati koji je cilj: krov nad glavom, posao, dovoljno hrane, obrazovanje, zdravstvo, višak novca za trošenje u slobodno vrijeme.

Da bi se ovo postiglo moraju se svi sposobni iskoristiti da rade u državi korisne poslove. Znači da se mora forsirati skoro maksimalna zaposlenost, ljude treba obrazovati da bi znali raditi i stvarati. I na kraju treba im dati novce za njihov rad da bi oni tim novcem kupovali proizvode drugih. I što ako bi se razvila inflacija od 10%? Niska inflacija se ne jede, ne može se koristiti za stanovanje, ne liječi, ne plaća obrazovanje i ne garantira novac za slobodno vrijeme.
u državi se mora znati cilj, kažete,a da li u našoj ima cilj:krov nad glavom ,koji mladi to mogu?posao , ko ga ima ?dovoljno hrane?možda na selu uz puno rada i truda,zdravstveno osiguranje,ako nemaš dopunsko?a koliki su doprinosi za obrt ,to dobro znam,novca za štenju ima vrlo rijetko ili ga nema, da li u takvoj državi ima napretka ili rješenja za napredak

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ja kužim jedno, a to je da dok god socijala redovito stiže u ovoj se državi niš ne isplati delati...
i kakva utopija s maksimalnom zaposlenošću, pa mi smo narod koji se ide na posal odmarat, a samo par budala baš dela...
i jako smo kvarni, mito i korupcija cvatu na svakom ćošku, od smetlara do onog u poreznoj, svi vole nešto sa strane hapit...
dakle, nikakvih se poreza netreba bojat, nema to tko uvesti i stalno obračunavati...kao i sve drugo što bi u ovoj državi trebalo napraviti, nikom se ne DELA!!!
i zato, kolko rada tolko love...
kaj prije sve skup crkne, to bolje za našu djecu, mi smo i tak gotovi...

outlanderzg

Član
Tu od
1 Sij 2011
Poruka
401

---------

Čekaj malo:scratch Pa ako ulazimo u EU to znači da su nam granice unutar nje ukinute. Zar onda nećemo postati ravnopravni sa seljakom iz Francuske, Njemačke ili Engleske? Što će nas spriječiti da napunimo šleper kvalitetnog proizvoda i prodamo ga u otkupni centar ili trgovinu u nekoj od država EU? Po nekoj logici mi bi trebali biti oni koji će rušiti cijene proizvoda jer imama jeftiniju radnu snagu u odnosu na razvijenije članice naravno pod uvjetom da smo konkurentni u ostalim parametrima proizvodnje. Zar si naboravio na IZVOZ. Nisi li negdje napisao da je to ključ izlaska iz recesije.Vjeruj mi kao osobi koja živi od zemlje, pusta zemlja ne koristi nikome i tvrditi drugačije se suludo.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Čekaj malo:scratch Pa ako ulazimo u EU to znači da su nam granice unutar nje ukinute. Zar onda nećemo postati ravnopravni sa seljakom iz Francuske, Njemačke ili Engleske? Što će nas spriječiti da napunimo šleper kvalitetnog proizvoda i prodamo ga u otkupni centar ili trgovinu u nekoj od država EU? Po nekoj logici mi bi trebali biti oni koji će rušiti cijene proizvoda jer imama jeftiniju radnu snagu u odnosu na razvijenije članice naravno pod uvjetom da smo konkurentni u ostalim parametrima proizvodnje. Zar si naboravio na IZVOZ. Nisi li negdje napisao da je to ključ izlaska iz recesije.Vjeruj mi kao osobi koja živi od zemlje, pusta zemlja ne koristi nikome i tvrditi drugačije se suludo.

Izvoziti se trebaju viškovi. A kako je našim forumašima prvo na pameti zabušavanje, možemo izvoziti samo fjaku. :confused:

Nekima će sigurno unutar EU biti bolje. Ali i u lutriji neko dobije. Trebamo onda li igrati lutriju ili raditi? Slovenci su uvijek bili veliki mudraci i htjeli su svakoga preveslati, ali to im nije pomoglo u EU. Neuspjeh Slovenije je samo pravilo i siguran put kojim idemo u propast kao društvo.
-----

Inače ne znam kako se danas radi na selu, ali dok sam ja boravio, radili su svi i malo je bilo odmaranja. A to se mora primjeniti i na državu. Bude li se zabušavalo, takav će nam i standard biti.

Z

zeleno zagorje

Guest
Izvoziti se trebaju viškovi. A kako je našim forumašima prvo na pameti zabušavanje, možemo izvoziti samo fjaku. :confused:

Nekima će sigurno unutar EU biti bolje. Ali i u lutriji neko dobije. Trebamo onda li igrati lutriju ili raditi? Slovenci su uvijek bili veliki mudraci i htjeli su svakoga preveslati, ali to im nije pomoglo u EU. Neuspjeh Slovenije je samo pravilo i siguran put kojim idemo u propast kao društvo.
-----

Inače ne znam kako se danas radi na selu, ali dok sam ja boravio, radili su svi i malo je bilo odmaranja. A to se mora primjeniti i na državu. Bude li se zabušavalo, takav će nam i standard biti.
mislim da se na selu ,naravno tko je posao shvatio ozbiljno najmanje odmara,tj nemaš praznika uopče ,a da na govorim o spajanju , jedino asko na farmi zaposliš jeftine radnike , koji ti rade zabadava, a ti samo odmaraš, samo trba pronaći tko če raditi za jeftine pare, najviše zabušanata ima u društvenim firmama grdje nema pravih šefova , a kancelarije pune i to vidim svaki dan,nažalost to je Hrvatska svakodnevica.Na našoj gruntovnici gospođa je jučer rekla u 9 sati i 50 min da ne prima stranke jer je pauza,a na vratima piše od 10 samo šteta što nisam bila u 10 i 30 opet ispred vrata

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Pad-prodaje-i-otkupa-poljoprivrednih-proizvoda

Evo vijesti koja potvrđuje da porez na neobrađenu zemlju bez smisla. Ako prodaja pada, što znači tjerati druge da se bave poljoprivredom. Pa ni postojeći ne mogu prodati više nego što su proizvodili ranije. Nije valjda da nam produktivnost pada pa da zbog toga trebamo obraditi više polja?

ne, iz krivog kuta gledaš...
lijepo ti kaže VRIJEDNOST otkupa, a ne količine...
primjer. mlijeko, proizvodimo ga doduše nešto manje nego lani, ali je cijena upola...
primjer. suša, poharala je barem 30 posto tih poljoprivrednih proizvoda, najbolji primjer su jabuke, a i ostalo voće...
kad sve staviš na hrpu, još je poljoprivredna proizvodnja i porasla u odnosu na lani...8)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
"Postoji tu jedna bitna razlika između države i kamatara. Kamatari ti daju kredit, pa ti onda, na osnovu tog kredita, nabijaju kamate koje ne možeš platit. A država ti ne da ništa, ali i na temelju toga ničega svejedno ubire kamate."

eto, i to priznam kao jednu istinu...

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
ne, iz krivog kuta gledaš...
lijepo ti kaže VRIJEDNOST otkupa, a ne količine...
primjer. mlijeko, proizvodimo ga doduše nešto manje nego lani, ali je cijena upola...
primjer. suša, poharala je barem 30 posto tih poljoprivrednih proizvoda, najbolji primjer su jabuke, a i ostalo voće...
kad sve staviš na hrpu, još je poljoprivredna proizvodnja i porasla u odnosu na lani...8)

Problem mljekara je tipično kapitalistički.

Evo primjera. Recimo ja posjedujem zemlju koji bih iznajmio, a vi posjedujete neki novčani kapital i znanje da je obrađujete. I sad zamislite da postojim samo ja kao feudalac i vi kao kmet. Ako je najamnina 1000 kuna godišnje i vi je platite. Postoje samo tri slučaja. Ili ću ja kao feudalac htjeti potrošiti manje od najamnine i kupovati hranu od vas ili ćete vi kao kmet htjeti da uberete više od najamnine ili će taman iznos najamnine biti vraćen vama togom godine iznajmljivanja zemlje.

Da li shvaćate pouku iz ovog primjera? Poanta je da niti feudalac niti kmet ne mogu ostvariti novčani profit. Zbog toga su kmetovi plaćali najamninu u robi koju su proizvodili. A feudalci su kasnije tom robom trgovali za novac.

Kako su se feudalci mogli obogatiti? Samo preko vanjskog izvora novca. Jer inače stalni novčani gubitak vodi u bankrot i preuzimanje posjeda od uspješnih feudalaca.

A sad se zamislite i recite kako će svi u krugu mljekarstva zarađivati i ostvarivati profit u novcu? Mogu, ako se netko drugi nađe i stvara gubitak ili stvara novac (npr. država).

Nekim čudom, ovo pitanje stvaranja profita i uštede mi je upalo u oči još prije 21 ili 22 godine. Međutim, nisam išao detaljnije istraživati jer tada nije postojao problem dužničke krize.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh