• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Nisam čitao knjigu Roberta Kiyosakog. A teško da bih mogao otkriti što već ne znam.

Z

zeleno zagorje

Guest
Nisam čitao knjigu Roberta Kiyosakog. A teško da bih mogao otkriti što već ne znam.
nostradurus gdje si ti , nema te na forumu , siguran si da si sve u toj knjizi pročital? možda proučavaš , pa te nema , več nam je bez tebe dosadno,:madmana: pošto si uvijek od 0- 24 aktivan , malo se bojim za te ,stvarno si me zabrinul, oprosti zagorke su ti vraže žene uvijek tam gde ne treba, pozdrav iz snježnog podsljemenskog Zagorskog kraja

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
nostradurus gdje si ti , nema te na forumu , siguran si da si sve u toj knjizi pročital? možda proučavaš , pa te nema , več nam je bez tebe dosadno,:madmana: pošto si uvijek od 0- 24 aktivan , malo se bojim za te ,stvarno si me zabrinul, oprosti zagorke su ti vraže žene uvijek tam gde ne treba, pozdrav iz snježnog podsljemenskog Zagorskog kraja

Malo sam se odmarao i čitao zanimljiv tekst: http://www.ekof.bg.ac.rs/nastava/osnovi_makro_ekonomije/radovi/b-d/B-D-1.pdf

Tu je obrađena razlika između keynesizma i monetizma. Traži se neko predznanje da bi se razumjelo o čemu s priča.

Z

zeleno zagorje

Guest
Malo sam se odmarao i čitao zanimljiv tekst: http://www.ekof.bg.ac.rs/nastava/osnovi_makro_ekonomije/radovi/b-d/B-D-1.pdf

Tu je obrađena razlika između keynesizma i monetizma. Traži se neko predznanje da bi se razumjelo o čemu s priča.
:confused:kad sam otvorila tekst zaključila sam da učiš od brače susjeda? po rječniku se odma vidi, a sad mi je jako drago što sam baš u poljoprivredi , a ne u takvom đumbusu, rekel je zagorec : baš dobre da sam zaostal, jer da nisam bil bi cug zgazil :finga:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
:confused:kad sam otvorila tekst zaključila sam da učiš od brače susjeda? po rječniku se odma vidi, a sad mi je jako drago što sam baš u poljoprivredi , a ne u takvom đumbusu, rekel je zagorec : baš dobre da sam zaostal, jer da nisam bil bi cug zgazil :finga:

Uopće nije bitno tko je objavio gradivo, ako je dobro. Nalazio sam i odlične tekstove iz Crne gore veznane za bankarstvo.

Ako ste čitali taj tekst, mogli ste vidjeti da se on uopće ne bavi multiplikacijom novca u bankama niti raspodjelom profita između realnog i financijskog sektora.

Zanimljivo je objašnjenje hiperinflacije u uslovima emisije novca od strane države. A objašnjeno je i koji su uvjeti stabilizacije.

Posljednje uređivanje:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Vujčić: Hrvatska je na sudbonosnom raskrižju

http://www.glas-slavonije.hr/180138/1/Vujcic-Hrvatska-je-na--sudbonosnom-raskrizju

Hajmo ljudi raditi ljudske lance oko HNB-a. Ma dajte, sad ozbiljno. Kao prvo, Vujčić je zagovaratelj neoliberalne politike. Njegovo znanje je praktički neupotrebljivo za izvlačenje države iz problema.
Jednostavno ne postoje mjere koje nas mogu spasiti. Mi više ne možemo plaćati kamate na kredite, a tolike kamate ne bi mogli ni da imamo iste rezultate kao Njemačka po stanovniku. Ljudi, spustite se na zemlju. Imamo posla sa profesionalnim bacačima magle koji vam neće reći istinu.

Vrijeme “lakog” rasta na temelju povećanja dužničkog kapitala je, kako kaže guverner, prošlo. Taj je model ekonomskog razvoja slomljen i nepopravljiv, a za sobom je ostavio javnu zaduženost od 102 posto, a javni dug se približava granici od 60 posto BDP-a.

Ova rečenica vam je dokaz. Drugo rješenje je da se privatnom inicijativom ulaže. A fiksni tečaj i visoki troškovi zbog otplate kredita su nas učinili skupim za proizvodnju. To znači da bi morali devalvirati valutu i srozati standard. Ali kako kada masu ljudi ima valutnu klauzulu na kredite? Osim toga, danas kada nam je valuta kredit, daljnje dizanje kredita vodi samo u realni rast duga (sa više nula).

Privatna inicijativa naravno će imati problem u isplativosti. Od kuda će doći novac za isplativost, ako novac ne dolazi u državu? Jedini izlaz je financijski inženjering - stalni rast investicija gdje se predhodne investicije otplaćuju od novih.

Dakle, traži se meštar koji će pokrenuti taj financijski inženjering na globalnom planu. Ali da znate, taj biznis se mora srušiti kad tad jer neće trajati u nedogled.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
i kad sve to skupa stavimo na hrpu, kuda bi bilo najbolje uložiti novac od recimo dobitka na lotu (kad odlučim igrati).;)
čuvat ga u banci (domaća, strana, švicarska) i koja valuta?
kupit kuću, stan, apartman?
strojevi, brodovi?
zlato, dijamanti...?
kupnju zemljišta ili šume?
dionice, obveznice ili neke druge ice...?
što će biti najmanje ugroženo nekim potresima u budućnosti (bližoj ili daljoj)?

Z

zeleno zagorje

Guest
http://www.glas-slavonije.hr/180138/1/Vujcic-Hrvatska-je-na--sudbonosnom-raskrizju

Hajmo ljudi raditi ljudske lance oko HNB-a. Ma dajte, sad ozbiljno. Kao prvo, Vujčić je zagovaratelj neoliberalne politike. Njegovo znanje je praktički neupotrebljivo za izvlačenje države iz problema.
Jednostavno ne postoje mjere koje nas mogu spasiti. Mi više ne možemo plaćati kamate na kredite, a tolike kamate ne bi mogli ni da imamo iste rezultate kao Njemačka po stanovniku. Ljudi, spustite se na zemlju. Imamo posla sa profesionalnim bacačima magle koji vam neće reći istinu.

Ova rečenica vam je dokaz. Drugo rješenje je da se privatnom inicijativom ulaže. A fiksni tečaj i visoki troškovi zbog otplate kredita su nas učinili skupim za proizvodnju. To znači da bi morali devalvirati valutu i srozati standard. Ali kako kada masu ljudi ima valutnu klauzulu na kredite? Osim toga, danas kada nam je valuta kredit, daljnje dizanje kredita vodi samo u realni rast duga (sa više nula).

Privatna inicijativa naravno će imati problem u isplativosti. Od kuda će doći novac za isplativost, ako novac ne dolazi u državu? Jedini izlaz je financijski inženjering - stalni rast investicija gdje se predhodne investicije otplaćuju od novih.

Dakle, traži se meštar koji će pokrenuti taj financijski inženjering na globalnom planu. Ali da znate, taj biznis se mora srušiti kad tad jer neće trajati u nedogled.
kod nas u zagorju prije jedno 6 godina , ti je zaista bilo takovih meštrov i točno su to tak nazvali FINANCIJSKI INŽENJERING ,muž moje sestrične ti je bio jedan od njih,ali ljudi su ulagali , a kad bi ta neka glavnica i kamata ,po redu kak su ulagali bila za isplatu , meštri su se skrili, a moj teček i slični skoro su ostali bez kuće ,traktora, bez zemlje neke je i ostal, kupil ju je ili oduzel drugi meštar naš poznati zagorski renđer slavni miketić, zagorci znaju kakav je to igrač bil, a nek netko od zagorce malo ga opiše , ak je pri volji , ako ne budem ti ja to pobliže objasnila , ali u privatnoj poruci

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
i kad sve to skupa stavimo na hrpu, kuda bi bilo najbolje uložiti novac od recimo dobitka na lotu (kad odlučim igrati).;)
čuvat ga u banci (domaća, strana, švicarska) i koja valuta?
kupit kuću, stan, apartman?
strojevi, brodovi?
zlato, dijamanti...?
kupnju zemljišta ili šume?
dionice, obveznice ili neke druge ice...?
što će biti najmanje ugroženo nekim potresima u budućnosti (bližoj ili daljoj)?

Ako zbilja dobijete na lotu najbolje bi bilo lovu pretvoriti u trajnu vrijednost koja se ne oporezuje. A bilo bi dobro da na njenu vrijednost ne djeluje potres i slično. Druga mogućnost je da uložite novac u resurse koji vam smanjuju troškove života tj. čine vas minimalno ovisnim o okolini. Na taj način ćete moći lakše prebroditi buduće krize.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
kod nas u zagorju prije jedno 6 godina , ti je zaista bilo takovih meštrov i točno su to tak nazvali FINANCIJSKI INŽENJERING ,muž moje sestrične ti je bio jedan od njih,ali ljudi su ulagali , a kad bi ta neka glavnica i kamata ,po redu kak su ulagali bila za isplatu , meštri su se skrili, a moj teček i slični skoro su ostali bez kuće ,traktora, bez zemlje neke je i ostal, kupil ju je ili oduzel drugi meštar naš poznati zagorski renđer slavni miketić, zagorci znaju kakav je to igrač bil, a nek netko od zagorce malo ga opiše , ak je pri volji , ako ne budem ti ja to pobliže objasnila , ali u privatnoj poruci

Bilo je toga i kod nas. Neki imućniji su ulagali u kreditne zadruge koje su davale 10% mjesečnih kamata. :mrgreen:

Meni je prvo pitanje tada: "Uložite sami i obogatite se". Ja vam ne trebam.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Ako zbilja dobijete na lotu najbolje bi bilo lovu pretvoriti u trajnu vrijednost koja se ne oporezuje. A bilo bi dobro da na njenu vrijednost ne djeluje potres i slično. Druga mogućnost je da uložite novac u resurse koji vam smanjuju troškove života tj. čine vas minimalno ovisnim o okolini. Na taj način ćete moći lakše prebroditi buduće krize.

dakle, kol'ko mogu razumjeti, od mog popisa ostaju šume i zemljišta, zlato, te možda ulaganje u energetsku neovisnost vlastitog domaćinstva?

...interesantno, bez obzira kaj nisam dobil na lotu, na tome radim posljednih 15 godina...:scratch

nego, stalno me siluju da uzmem neko životno osiguranje, štednju, one neke stambene štedionice i to...a ja neću pa neću.
Imam li i tu pravo?

Z

zeleno zagorje

Guest
dakle, kol'ko mogu razumjeti, od mog popisa ostaju šume i zemljišta, zlato, te možda ulaganje u energetsku neovisnost vlastitog domaćinstva?

...interesantno, bez obzira kaj nisam dobil na lotu, na tome radim posljednih 15 godina...:scratch

nego, stalno me siluju da uzmem neko životno osiguranje, štednju, one neke stambene štedionice i to...a ja neću pa neću.
Imam li i tu pravo?
zašto si naveo šume i zemljišta , što se to ne oporezuje, ako ne drugačije kod kupnje ili prodaje sa postotkom, a za dalje još neznamo, to možda naš savjetnik nostradurus ima u pripremi , možda porez na neobrađeno zemljište, na imovinu, nekretnine ili slično, a osiguranje teško, a stambena štedionica imam iskustvo , dosta komplicirano ,kad se o isplatama kredita na to radi , a sklapanje stamb. štedionica , jako brzo i ažurno

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
zašto si naveo šume i zemljišta , što se to ne oporezuje, ako ne drugačije kod kupnje ili prodaje sa postotkom, a za dalje još neznamo, to možda naš savjetnik nostradurus ima u pripremi , možda porez na neobrađeno zemljište, na imovinu, nekretnine ili slično, a osiguranje teško, a stambena štedionica imam iskustvo , dosta komplicirano ,kad se o isplatama kredita na to radi , a sklapanje stamb. štedionica , jako brzo i ažurno

nisam gledao na porez na promet nekretnina kao neki strašan porez, nego sam gledao na smanjenje troškova i neovisnost vlastitog domaćinstva...kroz proizvodnju hrane i energije.

Z

zeleno zagorje

Guest
nisam gledao na porez na promet nekretnina kao neki strašan porez, nego sam gledao na smanjenje troškova i neovisnost vlastitog domaćinstva...kroz proizvodnju hrane i energije.
porez na promet nekretnine je 5% ali na vrijednost ne samo iz ugovora o kupoprodaji , ako je to neka nebuloza onda prosječno npr. kod nas u Zagorju je prosjek cjena jako visoka , a neoporezivo se smatra nostradurus piše kupiti zlatnike ili npr. satove kao Sanader, to je zaista onda neoporezivo samo treba to i zaraditi mislim da je naš kolega na poigrešnom forumu savjetnik

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
porez na promet nekretnine je 5% ali na vrijednost ne samo iz ugovora o kupoprodaji , ako je to neka nebuloza onda prosječno npr. kod nas u Zagorju je prosjek cjena jako visoka , a neoporezivo se smatra nostradurus piše kupiti zlatnike ili npr. satove kao Sanader, to je zaista onda neoporezivo samo treba to i zaraditi mislim da je naš kolega na poigrešnom forumu savjetnik

Pa nisam savjetnik, nego samo odgovaram na upit. Po meni je logično da štednju možeš sačuvati samo ako je pretvoriš u trajno dobro koje nije godišnje oporezivo da ti stvara trošak. A drugi način štednje je da se ulaže u mjere koje trajno smanjuju vanjski trošak (neovisnost) te se time dugoročno povećavaju šanse za preživljavanje krize. Time stvarate uvjete za štednju u budućnosti. A sve što ne potrošite je u stvari dobitak.

Dobar primjer je povećanje izolacije kuće. Samo ne financiranjem iz kredita. To je poprilično loše ulaganje sa rizikom da se zakomplicira otplata.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Ekonomsko ropstvo u višoj fazi

http://www.vecernji.hr/komentar/469416/

Prema novom dokumentu koji je pripremila Trojka, Grčka će se morati odreći dobrog dijela svog državnog suvereniteta želi li i dalje primati pomoć Europske unije. Na listi daljnjih 150 reformi koje Europska komisija, MMF i Središnja europska banka zahtijevaju od Atene je i niz mjera koje zadiru u unutrašnja pitanja Grčke i zaobilaze njezin parlament. Tako Trojka zahtijeva da joj se dodijeli pravo dizanja poreza u Grčkoj bez suglasnosti parlamenta, zahtijeva slobodu uvođenja novih zakona koji bi olakšali otpuštanje zaposlenika, te zakona koji bi smanjivali minimalnu moguću plaću.

Ekonomsko izrabljivanje ulazi u višu fazu. Maske padaju. Vide se pravi ciljevi: izvlačenje dobiti i preuzimanje vlasti nad resursima i fiskalnom politikom. To je prikriveni kolonijalizam. I sve nas to čeka. :vragek:

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Opet porez na nekretnine

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Porez-na-imovinu-2-posto-vrijednosti-nekretnine

Napokon neka cifra o iznosu poreza na nekretnine: 2%.

Svatko tko ionako plaća troškove održavanja nekretnine, dobiti će ekstra troškove. Valjda će nas to pokrenuti da vrijedne nekretnine prodamo strancima po bagatelnim cijenama. Jer mi para za porez nećemo imati. :)

Naravno biti će i popusta za one koji uspiju iznajmiti. Oni drugi će morati da nešto učine ili da isprazne novčanike.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Nacionalni forum - skup bez vizije

http://www.business.hr/dogadjaji/hrvatskoj-trebaju-ljudi-koji-imaju-strast-i-viziju

"Uspješna društva oko najvažnijih ciljeva formiraju konsenzus", poručio je predsjednik Josipović.

Sa stajalištem predsjednika Josipovića složio se i inicijator i pokretač Nacionalnog foruma, Nikica Gabrić, koji je naglasio kako ni nakon 20 godina hrvatske državnosti, još nemamo konsenzusa o tome što je to interes Hrvatske kao zajednice.
Ovo je tekst za tjeranje na smijeh. Nikica Gabrić vidi prosperitet u EU. Zar on ima problema sa vidom? Pa slijepci vide što je EU i što se Hrvatskoj tamo piše.

Obratite pažnju na sudionike: Nikica Gabrić, Sandra Švaljek, Božo Skoko, Dragan Primorac, Vladimir Ferdelji.

Mister No

Član
Tu od
26 Svi 2007
Poruka
373
http://www.vecernji.hr/komentar/469416/

Ekonomsko izrabljivanje ulazi u višu fazu. Maske padaju. Vide se pravi ciljevi: izvlačenje dobiti i preuzimanje vlasti nad resursima i fiskalnom politikom. To je prikriveni kolonijalizam. I sve nas to čeka. :vragek:

pocelo je vec dovodenjem premijera u italiji i navedenoj grckoj BEZ IZBORA...opravdanje je kriza...prekrsilo se "ustavne" zakone jer su mediji rekli "ovi decki buju resili seee"..u grckoj je prvi dio izlaska iz krize bio sto su banke namirile svoj dio...strane naravno..a raja se tuce po ulicama..
sve je to vec videno u iraku gdje su otisli do kraja..bez cenzure, " celofana", rukavica i sl..

Stvore problem i onda nude rjesenja tako dugo dok ljudi ne pocnu prihvacati..
Kada sam citao "dekrete" na kojima je osnovan "novi" irak nisam vjerovao.Ljudi prvo moraju shvatiti da vise nemaju mogucnost izbora i da su izbori samo davanje subjektivnog dojma za donesenje odluke...osim da dode Schwarch :-D ,ali bi ga rijesili kao i Dindica u susjedstvu.Dok ljudi ne shvate da smo mi njima samo broj na papiru kojeg treba unovaciti i cijediti slijedecih 40 god. i da su ti ljudi doslovno amoralni i perfidni u bilo kojem aspektu svojeg zivota do tada nema promjena.
Uglavnom pises zanimljive teme...konkretni prijedlozi i rjesenja za male ljude...lijepo je da te neki i prate sa konkretnim pitanjima.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh