• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Što se iza brda valja?

Želite li besplatno naučiti kako procijeniti gospodarske programe stranaka?

• Da

Glasova: 31 27.2%
  • Ne

Glasova: 16 14.0%
  • Znam sam procijeniti programe

Glasova: 16 14.0%
  • Ne zanima me

Glasova: 51 44.7%

• Ukupno glasača
    114
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nisam htio zucnuti prije, ali dogodilo se da sam slučajno sreo "hotelu". Skužio sam po nastupu, načinu, vokabularu 😖😖😖, ovo me podsjetilo na te dane na forumu.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Bolje za tvoje psihičko zdravlje, da te ne snađe njegova jezičina, vrađbine, ruska pravednost, raspolaganje ženinom svakodnevnicom. Uspijeva zagađivati sav prostor oko sebe, jače nego probušena kanalizacija, užasan je.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
OK ljudi. Zadovoljan sam vašom rekacijom na činjenične fakte. Oduvijek sam cijenio ovaj forum jer mi je davao uvid u pravo stanje društva.
Za neke je ovo mlaćenje prazne slame, a za neke dublji razlog zašto nema sretne budućnosti od bavljenja gospodarskom djelatnošću. Imate priliku saznati neke stvari koje je teško dokučiti. Pa tko je iskoristi, iskoristi.

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Ja mislim da se kula od karata krenla urusavati. Aj ima nesta vijesti iz Izraela, danasnji strajk u Njemackoj samo poneka crtica u medijima. Slovacka i Francuska nista,a ludnica je. Jedino je nama ok ocito ili nam je najveci domet ic gledat i d..na Modrica&co. Bas me zanima kako ce to zavrsiti u Izraelu jel prakticki svaki muskarac i zena je tamo profesionalni vojnik. A Izraelcu vjerojatno najpametniji i najsposobniji narod na svjetu. Tu bi moglo biti svasta. Ili je sa zaostatkom doslo i kod njih arapsko proljece....

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
A što to tebi i nama kao pojedincima znači? Sve je to tako, ali to je sistem koji vlada i nitko od nas ga ne može izbaciti iz tračnica.

E sad, laprdati o inflaciji bez pokrića je potpuno bezveze, ne radi se ovdje o inflaciji prouzročenoj viškom novca u opticaju, nego manjkom roba, koja je indirektno povezana sa plandemijom Covida i potpunim zaustavljanjem globalnog gospodarstva u trenutku kada ljudi doslovce glume hrčke i kupuju i koriste stvari koje inače nebi, a gro hrane i sranja je propadalo jer su ljudi kupovali da bi kupili.

Nedostatak čipova je faktički zaustavio proizvodnju automobila u prvom planu, a onda u ostalim proizvodnim granama, sad ti meni reči Nostra jel to bilo zbog toga što su svi imali viška para i dizali kredite, samo ne znam što su ih dizali kad su već imali pare, ili je to zato jer je globalno gospodarstvo bilo paralizirano mjesecima? Živimo u svijetu teškog konzumerizma.
Pogledaj situaciju u Ukrajini, u danu ispucaju više municije nego cijela EU proizvede u mjesec dana.
E sad uzmimo taj činjenični fakt i usporesimo ga s potrebama MILIJARDI ljudi koji i dalje, jedu, seru, pišaju, kupaju se, renoviraju kuće u jeku lockdowna, kupuju duplo više svega za kuću, jednostavno žive kao da nema sutra, a proizvodnja stagnira. Dakle ponuda pada sa svakim kupljenim proizvodom, novi se ne proizvodi da zauzme njegovo mjesto, a potražnja raste. To ne utječe na inflaciju? Samo krediti?

Kod nas se to nije osjetilo previše, jer ni u jednom trenutku nismo imali tešku restrikciju osnovnih namirnica i energenata, a u drugim zemljama su trgovine bile opustošene i dan danas imaju restrikcije, ali vidi vraga baš onih proizvoda koje su svi mahnito kupovali kao sumanuti za vrijeme plandemije.

Inače, kredite pametni ljudi dižu jer se na njih ne plaća porez i troše novac na nove izvore zarade, a oni manje pametni kupuju kuće i aute, ali puno je onih koji u banci samo plate račune, a ostatkom od 200 - 300€ preživljavaju mjesec, možda dignu kredit do 1000€ da kupe neki kućanski uređaj koji ih je izdao, tipa bojler, veš mašina itd... I onda se grizu cijele godine dok ga ne isplate.

To su po tebi i dalje glavni inflatori? Banke i krediti?

Nadalje, ratom u Ukrajini energenti skaču u nebo jer je ovisnost o Ruskom plinu tolika da jednostavno nema drugog efikasnog, a jeftinog rješenja.

Opet udar na standard građana kojima kupovna moć pada, a samim time i kreditna sposobnost...

Banke tu imaju možda 10% udjela u svemu, ako će zaključak donijeti rješenje 10% problema, bolje ga niti ne donositi...

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Grjesis. Manjak robe je bio samo fiktivan. Trzistu nemos zabrant trgovanje. Plin,energenti i sve ostalo je bilo kolko je trebalo. Zitarice se prodale. Ovo je sve manipulacija od strane pitaj boga koga da se nadoknade troskovi zbog beznacajne gripe.

• Like
Reactions: ZJ
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Tko je rekao da je zabranjeno trgovanje, trgovanje je itekako išlo... Proizvodnja je problem, prodaš sirovinu, nema je tko preraditi u gotov proizvod, odakle ćeš ga nabaviti?

Da je ovo agenda to je odavno jasno, ali hajmo utvrditi neke činjenice prije izvlačenja šibica tko je kriv.

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Ali odakle ti to da se nije preradivalo? Tko nije preradivao? Inflacija je izazvana zbog stampanja para na kojekake pomoci u koroni. Stvorio se visak para,ljudi krenli kupovat i umjetno se digle cjene. Ja sam osobno na ovoj ajmo nazvat inflaciji profitiro. Pokupovo sam neku zemlju neko imanje,jednu sumu itd. I to oso dic kredit. E u meduvremenu mi se povecala penzija,sad ce jos otic 5%,zeni osla placa isto solidno. Tak da mi povecanje dok presisalo ratu kredita. A iskreno nemogu rec da mi je nesta osobio zivot skuplji. Dobar dio hrane proizvedemo sami. Neznam,goriva su sad jeftinija nego prije xy godina. Neke sitnice se uvjek uspiju promuvat u sivoj zoni. Ajmo rec primjer gnojiva,uvjek naletim na koju vrecu ispod sanka. Recimo neki dan dobio 200 kg kana za 70eu. Covjeku se zurlo u kockarnicu. 1500 kg Phenixa trgovac mi prodo za 108 m metar. Znaci umalo predratna cjena. Netreba sam bit lakom,pare lupat na bezpotrebne stvari i moze se. Moze si bolje nego prije.men je bolje.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Nemoj gledat RH, mi smo jedan promil u odnosu na druge zemlje. Mi smo i jesdni s najlabavijim covid mjerama.
Kinezi su i dan danas poključani po zgradama i umiru zbog plandemije, ta kod njih kao najvećeg proizvođača tvornice nisu radile mjesecima, i dan danas su u lockdownu, ako baš hoćeš gledati RH, koliko Petrokemija nije radila?

Inflacija je dobra i loša stvar, samo je loša ako se pretovri u hiperinflaciju, to znači da nakon njene stabilizacije dolazi do recesije, e onda smo svi u govnima...

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
Petrokemija je druga stvar. Petrokemiju gledaj sa strane Agronom-Babiš i Babiševe ostale kompanije i tvornice povazane sa gnojivom u Bugarskoj,Rumunjskoj. Da se samo nadovezem jos na Babisa. Babis je kupovinom Agronoma zarobio kolko ono 14000h nase zemlje 😰i to prije isteka moratorija na prodaju nekretnina strancima. Strasno dobar potez.

avialias

Aktivni član
Tu od
10 Ožu 2011
Poruka
540
OK ljudi. Zadovoljan sam vašom rekacijom na činjenične fakte. Oduvijek sam cijenio ovaj forum jer mi je davao uvid u pravo stanje društva.
Za neke je ovo mlaćenje prazne slame, a za neke dublji razlog zašto nema sretne budućnosti od bavljenja gospodarskom djelatnošću. Imate priliku saznati neke stvari koje je teško dokučiti. Pa tko je iskoristi, iskoristi.
Ma mi kao ekipa smo dva koraka ispred. Neki znaju za sve što ti navodiš nekima je to toliko apstraktno i neshvatljivo da ne mogu vjerovati u to uopće jer ne poznaju koncept dug=novac i nikada nisu propitivati državu i nacionalnu banku pa i sad privatne banke da se odnose negativno ne prema pojedincu nego cijeloj naciji. I uz to još u suradnji s vlasti.

Ali sukus svega je da nije to samo sustav vrijednosti u RH nego u svijetu i stoga ti se reklo da mlatio praznu slamu jer ne moze ni ti ni mi s i skupa promjeniti to. Pa u USD se od 2008 vode polemike da se sve to stavi u okvire što banke rade , pa ništa, a kamoli kod nas gdje se ni ne propitkuje a i znanje o novcu i financijama je poprilično nisko.

Govori vam to mag struke elektrotehnike , FERovac, koji radi 12 godina u IT s financijskim ustanovama na razini HUB, HNB, NKS, onaj koji je krenuo u ratarstvo zelenilo i prirodu isfrustriran kako je fin sustav postavljen i kome se tu pogoduje...

Mlatio ti slamu il ne, odredeni , kojima je najteze uz one koji znaju nesto, uvijek moraju motiku uzet u ruke da bi nešto za sebe promjenili.

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
A što to tebi i nama kao pojedincima znači? Sve je to tako, ali to je sistem koji vlada i nitko od nas ga ne može izbaciti iz tračnica.

E sad, laprdati o inflaciji bez pokrića je potpuno bezveze, ne radi se ovdje o inflaciji prouzročenoj viškom novca u opticaju, nego manjkom roba, koja je indirektno povezana sa plandemijom Covida i potpunim zaustavljanjem globalnog gospodarstva u trenutku kada ljudi doslovce glume hrčke i kupuju i koriste stvari koje inače nebi, a gro hrane i sranja je propadalo jer su ljudi kupovali da bi kupili..

Banke tu imaju možda 10% udjela u svemu, ako će zaključak donijeti rješenje 10% problema, bolje ga niti ne donositi...

Dok svi ekonomisti govore o ogromnim kreditima koje su banke dale u zadnjih par godina, vi tvrdite da je to sitnica. U doba korone su korporacije koristile kredite da bi otkupljivale vlastite dionice i time umjetno stvarale potražnju te održavale cijenu. Takvih "zombi" korporacija ima ko u priči. One te kredite neće moći vratiti. Ali novac od tih otkupa (Buyback) je pušten u financijski sustav na osnovu kredita.

Banke su glavni kreatori tkz. poslovnih ciklusa koje sada lako možete shvatiti zašto se moraju dogoditi. Emisija kredita mora stati čim se pojavi inflacija jer banke naplaćuju kamate uvećane za inflaciju. U primjeru kada bi željeli zadržati istu kupovnu moć novčane mase od kredita te uzimali kredit samo da zadržimo kupovnu moć, naš dug brojčano raste zbrojem kamate banke i inflacije. Budući da imamo inflaciju, dug realno (stvarno) raste za kamatu banke. Kada banke odluče svoju kamatu uvećati za inflaciju tada bi u našem primjeru dug kumulativno realno rastao za tu uvećanu kamatu. Ako je inflacija recimo preko 10%, tada bi kamatu od 3% + uračunatu inflaciju u kamati od 10% naš realni dug rastao 13% godišnje.

Takva visoka stopa realnog rasta duga ne samo da bi ubrzo uništita realno gospodarastvo, nego bi uništila i financijski sustav zbog reakcije realnog sektora na ponašanje banaka.

I to je objašnjenje zašto postoje "poslovni ciklusi" u ekonomiji. To je informacija koja je jako vrijedna gospodarstvenicima u planiranju svoje poslovne aktivnosti. Poslovne cikluse kreiraju banke radi održanja trulog financijskog sistema i rezultat su bankarskog poteza za samoodržanjem.

Vi kao privrednici možete i dalje žmiriti na problem koji stvara bankarski sustav te očekivati da će nam netko drugi rješiti problem (jer ga sami ne možemo riješiti). Međutim, svatko tko zna raditi kalkulaciju u XLS tablici može provjeriti moje tvrdnje do kojih sam došao na isti način.

Biti upoznat sa uzrokom problema je prvi korak k rješenju. Ne očekujem da ga sad krenemo rješavati. To je temljno gradivo za promjenu sistema. A dok se to ne dogodi, može vam poslužiti za izbjegavanje nepotrebnog bankrota u poslovanju zbog nepoznavanja tajni financijskog sustava.

Vi znate da nisam morao potrošiti sate i sate da bih vas informirao o pravom stanju ekonomije, neizvedivim programima političkih stranaka. Učinio sam to za mali broj ljudi koji žele znati "što se iza brda valja". Također, rezultati ankete na ovoj temi su mi puno pomogli u "shvaćanju ponašanja ljudi". Na temelju naše ankete, sam zaključio da nema šanse da se izvučemo iz krize. Jer kriza nikad nije bila zbog neznanja, nego zbog ponašanja ljudi prema znanju.

Prije 13 godina sam mislio da je problem u znanju. I svoje znanje sam povećao. Međutim da bi se stvari pokrenule osnovno ekonomsko znanje moraju povećati i drugi ljudi. Jeda od načina je i pisanje na forumu. Rezulat nakon 10 godina je da nema promjene. Što znači da su ljudi zadovoljni ovime što imamo. :) I to je opet dobra informacija.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
Ne, ljudi nisu zadovoljni onim što imamo, ali znaju da ne mogu ništa promijeniti! :mad:
Banke i osiguravajuća društva kroje politiku!

Nostradurus

Aktivni član
Tu od
13 Lis 2012
Poruka
696
Ne, ljudi nisu zadovoljni onim što imamo, ali znaju da ne mogu ništa promijeniti! :mad:
Banke i osiguravajuća društva kroje politiku!
Problem je što, mnogo ljudi ne zna kako sistem funkcionira. A drugi problem je da oni koji sada uspjevaju u tom sistemu ne žele tražiti rješenje jer oni nemaju problem. I oni vjerojatno zagovaraju da se tu radi tezu o mlaćenju prazne slame. Tek kada sistem udari po pojedincu on vidi da sistem nije dobar. Jer nitko ne može dokazati da svi vrijedni i stručni ljudi mogu ostvariti pozitivan financijski rezulat poslovanja. Osobito ne po zakonima tržišta koje ide u korist najjačih i najprilagođenijih igrača na tržištu. Ali ne mogu svi biti takvi jer uvijek postoje ekonomski slabiji koji se neće uspjeti prilagoditi zbog stanja na tržištu. Problem je što tome procesu nema kraja. Taj model je potreban da bi oni ekonomski jači postali još jači. Tome zapravo služi.

Rekao sam da su ljudi zadovoljni jer ne razmišljaju o tome kako da promjene sustav na bolje. Za to je potrebno učenje na koji mnogi nisu spremni.

Osobno se ne želim angažirati u bilo kakvoj promjeni jer za to mora postojati podrška ljudi. A ona ne postoji jer ljudi ne znaju uzroke problema. Bez veze je nametati ljudima ono što oni ne mogu shvatiti. I upravo rasprava o ekomiji na ovoj temi mi pomaže u toj odluci.

S druge strane, bez obzira koliko mi produktivni bili, neće se stanje promjeniti na bolje. Tako da ideja da bavljenje s onim što najbolje znamo ne stvara našu bolju budućnost. Mi se zbilja moramo početi baviti ključnim stvarima na osnovu pravih informacija. Nemojmo zaboraviti da je obrazovni sustav svakog društva tu s ciljem konzerviranja stanja tj. sprečavanja bilo kakve promjene, a s ciljem maksimaalnog iskorištenja ljudskog potencijala. To mu je oduvijek bila svrha. Tako da slušanje akademskih ekonomista, ali i mnogih praktičara u biti samo vodi k očuvanju statusa Q.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh