• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stočni sirak i Sudanska trava

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
najjeftinija varijanta obični Radazin,samo bi bilo bolje da je sa njime poprskano odmah nakon sijetve

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Ja špricam sa Terbis-om, kod nas nema Radazina jer je zabranjen. Terbis koristim već par godina, pokazao se dobar a ide odmah poslije sjetve.

Ivica Blagaj

Član
Tu od
13 Velj 2011
Poruka
470
Kakva su vam iskustva sa sijanjem sirka poslije ječma?
Dali bi tanjuranje težom tanjuračom bila dovoljna obrada ili je oranje nužno?
Dali će dati jedan ili 2 otkosa?
Inaće bi ga sijao pneumatskom sijaćicom na razmak 70cm radi siliranja.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
tanjuranje će biti sasvim dovoljna obrada. Oranjem će se isušiti i ono malo vlage u zemlji. Baci gnojivo prije, dobro pretanjuraj i biće super.
Što se tiče prinosa to zavisi od vremenskih prilika. Ako bude bilo dovoljno kiše, možda i uhvatiš dva otkosa ali najvjerovatnije da će biti jedan ipo.

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Usporiće mu porast ali kad ugrije sve će on to nadoknaditi jer ima dovoljno vlage. Bitno ga je samo zaštititi od korova jer njima ova hladnoća manje smeta nego njemu i dok on stoji oni rastu.

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
mozes..samo moras imati odgovarajuce ploce..ja sam narucio za olt psk 2milimetra rupe,valjda nece biti velike

Momci, imam pitanje!

Koje rupe na pločicama za OLT PSK moraju biti za sirak????
kakva su vaša iskustva???

Naime, planiram postrno nakon pšenice na 1 ha posijati sirak. Vjerojatno Syngenta.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Momci, imam pitanje!

Koje rupe na pločicama za OLT PSK moraju biti za sirak????
kakva su vaša iskustva???

Naime, planiram postrno nakon pšenice na 1 ha posijati sirak. Vjerojatno Syngenta.

ja bi ti savjetovao da posijes sudansku travu,ako mislis po psenici... ili krizano sudanska sirak,nemoj cisti sirak jer ti on dode kao fao500 kod kukuruza...

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
ja bi ti savjetovao da posijes sudansku travu,ako mislis po psenici... ili krizano sudanska sirak,nemoj cisti sirak jer ti on dode kao fao500 kod kukuruza...

sve mi je jasno!
no nema šanse da opet posijem sudansku pa da ju omatam...
bolje sirak pa ga posiliram u silos i to je to...puno bolje mi se sviđa silaža sirka nego sjenaža sudanske...

pitanje je i dalje tu, koje pločice za OLT PSK?

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
1,8 mm..mislim da 72 ili 74 rupe..

Zombie, hvala!
i to funkcionira jel?
na koju gustuću siješ s tim pločicama?

Kaj se tiče Zerberusa i bioplina-pa on je i rađen prvenstveno za biomasu!
Tu je genetika odigrala svoje!
Koga zanima detaljnije, nek kontaktira KWS stručnjake!

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
sve mi je jasno!
no nema šanse da opet posijem sudansku pa da ju omatam...
bolje sirak pa ga posiliram u silos i to je to...puno bolje mi se sviđa silaža sirka nego sjenaža sudanske...

pitanje je i dalje tu, koje pločice za OLT PSK?

Zašto ti se ne sviđa sjenaža sudanske? Ja planiram postrno posijati sudansku baš za sjenažu. A sirak za silažu radim već godinama a sad ga planiram raditi sa prikolicom u silos.

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
sijes ovisno o hibridu...ja ove godine imam nesto manje od 2 ha sirka i budem to izbacio...nije to lose za plodored ali sirak i sudanska trava ti je nuzno zlo...kako si i sam rekao velika masa ali mala kvaliteta....

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
cowboy izvini ja tebe samo zasipujem pitanjima ali zanima me ako bi mi pojasnio kakva je silaza od sirka? ima li sto od kvaliteta ili samo masa?? oprosti na gnjavazi

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,449
Kvaliteta silaže sirka zavisi dosta od sorte, jer nije svaka sorta siraka namjenjena za stočnu ishranu.
KWS proizvodi sirak uglavnom za dobijanje bio gasa.
Hibrdi sa tom namjenom su: KWS Freya, KWS Zerbus, KWS Bulldozer, KWS Sole i KWS Tarzan. Ove sorte se mogu koristiti i za stočnu ishranu ali imaju manju hranljivu vrijednost zbog povećanog sadržaja lignina (ne svarljivi dio celuloze)
Sirk namijenjen za stočnu ishranu ima manji sdržaj lignina i veću hranljivu vrijednost. Takve sorte se prepoznaju po tome što uglavnom imaju smeđu boju srednjeg nerva lista.
Stabljika sirka je bogata šećerom ima više proteina od kukuruza ali nešto manje energije. Spada u grupu biljaka koje se lako siliraju. Dok je mlad, visine 60 - 80 cm, sadrži neke otrovne supstance tzv. Plavu kiselinu i nije dobar za ishranu stoke. Čak ni provenjavanjem se količina te Plave kiseline neće znatnije smanjiti. Jedino potpuno sušenje za sijeno može je smanjiti ili siliranjem, stim da silaža mora stajati najmanje tri sedmice odnosno 20-ak dana. Kod starijih biljaka visine preko 80 cm količina Plave kiseline znatnije opada i tad se već može koristiti i za ishranu u zelenom stanju. Kod takvog hranjenja znatno popravlja mliječnost kod krava.
Za silažu bi ga trebalo kositi prije faze metličenja, tad je hranljiva vrijednost još uvijek visoka, odnosno sadržaj lignina je nizak a prinos je dovoljno visok. Što se kasnije kosi hranljivost se smanjuje a i stoka ga slabije jede.

Ja već više godina radim silažu sirka silokombajnom ali uvijek ga dajem uz silažu kukuruza i trave. Krave ga dobro jedu ako se silira dok je mlad. Ove godine planiram da ga kosim nižeg od 1 m i radiću ga samoutovarnom prikolicom. Tako mi je puno lakše nego da ga siliram kombajnom jer sve uradim sa dva traktora. Vidjeću kako će se to pokazati i kako će ga krave jesti. Sorta je: NS Džin i imam zasijano 0,8 ha a sudansku travu planiram sijati postrno nakon što skinem ječam, takođe za sjenažu.

Nije problem što pitaš pa tu smo da pomažemo jedni drugima, slobodno pitaj, drago mi je ako mogu pomoći. :)

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Pa onda cowboy šta bi ti predložio koju bi sijao za siliranje i hranu odma svježu ? Hranio bi krave ali više za svinje ( krmače i tovljenike ). Planirao sam sijati sirak ali nisam mogao nači pakiranje za manje od hektara ( možda ni nema ) a to mi je bilo puno. htio sam posijati 1/4 ha za probu a sad kako čitam što kažeš i bolje da nisam jer tko zna šta bi mi uvalili trgovci samo da prodaju

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Ja sam posijao su-su za kosit zeleno za probu. Prolazim i gledam kad če narast 60 cm da mogu kosit. Kad danas vidim malo mi je narasla idem mjerit i 120 cm. To raste ko blesavo. Sutra kosim prvi put pa budemo vidli što veli mljeko na to. Zaorao sam stajski gnoj, predsjetveno zatanjurao uree i prihranio sa Kan-om kad je izašla. Divota ju gledat. Sve mi se čini da ja to ne budem mogo oboružat. U par dana je narasla ko blesava. Nikako da mogu krave na pašu i onda prerasla trava i sad ju pokosio za sijeno. Sad nemaju što past tako da mi sudanska stiže ko kec na desetku.

Na vrh