Kvaliteta silaže sirka zavisi dosta od sorte, jer nije svaka sorta siraka namjenjena za stočnu ishranu.
KWS proizvodi sirak uglavnom za dobijanje bio gasa.
Hibrdi sa tom namjenom su: KWS Freya, KWS Zerbus, KWS Bulldozer, KWS Sole i KWS Tarzan. Ove sorte se mogu koristiti i za stočnu ishranu ali imaju manju hranljivu vrijednost zbog povećanog sadržaja lignina (ne svarljivi dio celuloze)
Sirk namijenjen za stočnu ishranu ima manji sdržaj lignina i veću hranljivu vrijednost. Takve sorte se prepoznaju po tome što uglavnom imaju smeđu boju srednjeg nerva lista.
Stabljika sirka je bogata šećerom ima više proteina od kukuruza ali nešto manje energije. Spada u grupu biljaka koje se lako siliraju. Dok je mlad, visine 60 - 80 cm, sadrži neke otrovne supstance tzv. Plavu kiselinu i nije dobar za ishranu stoke. Čak ni provenjavanjem se količina te Plave kiseline neće znatnije smanjiti. Jedino potpuno sušenje za sijeno može je smanjiti ili siliranjem, stim da silaža mora stajati najmanje tri sedmice odnosno 20-ak dana. Kod starijih biljaka visine preko 80 cm količina Plave kiseline znatnije opada i tad se već može koristiti i za ishranu u zelenom stanju. Kod takvog hranjenja znatno popravlja mliječnost kod krava.
Za silažu bi ga trebalo kositi prije faze metličenja, tad je hranljiva vrijednost još uvijek visoka, odnosno sadržaj lignina je nizak a prinos je dovoljno visok. Što se kasnije kosi hranljivost se smanjuje a i stoka ga slabije jede.
Ja već više godina radim silažu sirka silokombajnom ali uvijek ga dajem uz silažu kukuruza i trave. Krave ga dobro jedu ako se silira dok je mlad. Ove godine planiram da ga kosim nižeg od 1 m i radiću ga samoutovarnom prikolicom. Tako mi je puno lakše nego da ga siliram kombajnom jer sve uradim sa dva traktora. Vidjeću kako će se to pokazati i kako će ga krave jesti. Sorta je: NS Džin i imam zasijano 0,8 ha a sudansku travu planiram sijati postrno nakon što skinem ječam, takođe za sjenažu.
Nije problem što pitaš pa tu smo da pomažemo jedni drugima, slobodno pitaj, drago mi je ako mogu pomoći.