Cowboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Velj 2011
- Poruka
- 2,449
Cowboy
imali gdje sudanske trave da se kupi kod tebe
U ovim trgovinama za koje ja znam nema je već jako dugo. Međutim prijatelj je prošle sedmice u nekoj trgovini u Prijedoru našao i kupio sve što je bilo, a to je par vreća po 5 Kg, sorta "NS Srem". Tako da je moguće da je još ima po nekim manjim trgovinama, al na to čovjek može samo slučajno "naletjeti".
Pa onda cowboy šta bi ti predložio koju bi sijao za siliranje i hranu odma svježu ? Hranio bi krave ali više za svinje ( krmače i tovljenike ). Planirao sam sijati sirak ali nisam mogao nači pakiranje za manje od hektara ( možda ni nema ) a to mi je bilo puno. htio sam posijati 1/4 ha za probu a sad kako čitam što kažeš i bolje da nisam jer tko zna šta bi mi uvalili trgovci samo da prodaju
Neznam šta imaš u ponudi, koje sorte? Za sudansku neznam dali se radi za industrijsko koristenje, ona je uglavnom za stočnu ishranu. Tako da koju god kupiš nećeš pogrešiti. A sirak ako nema nešto drugo onda uzmi KWS-ov.
Na kraju krajeva, ako si slab sa hranom onda bolje išta nego ništa. Ako ga planiraš za silažu ili sjenažu onda koristi inokulante. Ali traži neke koji osim što konzerviraju, povećavaju i svarljivost npr. 11 GFT od Pioneer-a.
Kod mene ovdje se mogu naći uglavnom srbijanske sorte sirka i sudanske. A one su rađene baš za stočnu ishranu i pakovanje je zavisno od proizvođača: 5 i 10 Kg.
Ako imaš para onda kupi pakovanje za hektar, jedan dio posij a ostalo dobro zatvori i ostavi za sledeću godinu. Sjeme bez problema niče i nakon 3 - 4 godine.
Ali ako ti treba zelena masa za hraniti svinje, onda bi možda bilo bolje da si posijao lucerku ili crvenu djetelinu.