Cowboy
Dobro znana faca
- Tu od
- 7 Velj 2011
- Poruka
- 2,449
KWS ima u ponudi sirak ZERBERUS (250 000 zrna pakiranje/1 ha) i TARZAN (250 000 zna pakiranje/1ha) te križanac sirka i sudanske trave FREYA (350 000 zrna pakiranje/1ha) svi ti sirkovi su STOČNI SIRKOVI!
Iduće godine u ponudi će biti i BULDOZER koji je za biomasu.
KWS Zerberus, KWS Inka, KWS Tarzan i KWS Freya su sorte namjenjene za proizvodnju bio plina. Tako se barem da zaključiti iz KWS-ovog kataloga. Svugdje se navodi visina prinosa metana (CH4/Kg) koja je nešto veća kod sorti Tarzan i Freya, nego kod sorti Zerberus i Inka.
Norma sjetve za KWS Zerberus i Tarzan je: 20 - 25 000 zrna/ha, dok je norma za KWS Inka i Freya: 30 - 35 000 zrna/ha.
Tip hibrida za KWS Zerberus i Tarzan je: S orghum bicolor x S orghum bicolor
Dok su tipovi hibrida za KWS Inka i Freya: S orghum bicolor x S orghum sudanense
E da... KWS Inka i Tarzan nisu predviđeni za postrnu sjetvu.
da se nisi malo zabrojao? :icon_scratch:Razlika između KWS sirka i konkurencije je ta da pakiramo 50 000 zrna više u pakiranje
A kojih ostalih, koji se to sirak ne regenerira nakon otkosa?KWS sirak za razliku od ostalih na Hr tržištu se regenerira nakon otkosa
Ovo mi miriše na GMO.radi se na tome da će se svi naši sirkovi moći tretirati svim kukuruznim herbicidima.
e bas da te pitam kad smo vec ovde jel bih smeo recimo takav sirak da dam kravama da jedu, ovi kod nas u apotekama kazu da kad istera metlu opasan zakrave, sto me bas zacudilo, ja znam da ne sme da se kosi ispod 50cm i to samo prvi otkos a za ovo drugo nisam cuothink):
Pusti te iz apoteke oni nisu nutricionisti već ekonmisti ili agronomi, kako ko.
Nije otrovan već star pa ga krave slabije jedu. Stabljika je dosta krupna i imaš više otpada, koga je jako teško sklanjati iz jasala, (provjereno :mur
Zbog toga ga nije preporučljivo koristiti u ishrani za zeleno već za silažu.
Ovih 50 cm podigni za još 10 - 20 cm za svaki slučaj. Dok je tako mlad izbjegavaj košnju nakon kiše, nakon naglih porasta i naglih padova temperature, znači svega što kod biljke izaziva stres. Jer je tad otrovniji nego inače.
ja sam prosle godine krenuo sa SU-SU -om (sjenazon, tj bila je u rolo balama) nakon 3 dana postupnog uvodenja proizvodnja je pala za 20% i odma sam to izbacio iz hranidbe i vratio se na cistu kukuruznu silazu..
Da si rekao 15 dana pa hajde, al 3 dana... :icon_e_surprised: Pa nije krava stroj. Mikroorganizmi buraga se moraju prilagoditi na novu hranu a za to je potrebno neko vrijeme oko 20-ak dana. Ova dužina vremena zavisi čime je krava hranjena prije ali i još mnogo drugih faktora.
Takođe bi trebao i koncentrat prilagoditi novoj ishrani (u pogledu sadržaja energije i proteina).
Izbjegavaj tako nagle promjene!! Hraniva treba uvoditi postepeno jer krava nije silokombajn pa što god da mu baciš on proguta.
pogledajte malo koliko se sirka sije vani tj na zapadu...dosta malo
Gdje na zapadu? Pitanje je kakva je klima tj. može li sirak uopšte uspjevati tamo. Sirak i sudanska trava su tropske biljke i na +10 °C skoro prestaju rasti, ne treba im puno vlage ali treba sunca. Čini mi se da samo riža ima veće zahtjeve za toplotom od sirka. Da bi stvorio 1 Kg suve mase, sirak potroši 200 - 300 lit. vode, dok je za kukuruz potrebno 300 - 400 lit..
Još jedna interesantna osobina sirka je ta da
ukoliko se zbog dugotrajne suše potpuno osuši, nakon što padne kiša ponovo se može regenerisati, što ni jedna druga biljka nemože. :icon_super: