• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Stočni sirak i Sudanska trava

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,436
KWS ima u ponudi sirak ZERBERUS (250 000 zrna pakiranje/1 ha) i TARZAN (250 000 zna pakiranje/1ha) te križanac sirka i sudanske trave FREYA (350 000 zrna pakiranje/1ha) svi ti sirkovi su STOČNI SIRKOVI!
Iduće godine u ponudi će biti i BULDOZER koji je za biomasu.

KWS Zerberus, KWS Inka, KWS Tarzan i KWS Freya su sorte namjenjene za proizvodnju bio plina. Tako se barem da zaključiti iz KWS-ovog kataloga. Svugdje se navodi visina prinosa metana (CH4/Kg) koja je nešto veća kod sorti Tarzan i Freya, nego kod sorti Zerberus i Inka.
Norma sjetve za KWS Zerberus i Tarzan je: 20 - 25 000 zrna/ha, dok je norma za KWS Inka i Freya: 30 - 35 000 zrna/ha.
Tip hibrida za KWS Zerberus i Tarzan je: S orghum bicolor x S orghum bicolor
Dok su tipovi hibrida za KWS Inka i Freya: S orghum bicolor x S orghum sudanense

E da... KWS Inka i Tarzan nisu predviđeni za postrnu sjetvu.

Razlika između KWS sirka i konkurencije je ta da pakiramo 50 000 zrna više u pakiranje
da se nisi malo zabrojao? :icon_scratch:

KWS sirak za razliku od ostalih na Hr tržištu se regenerira nakon otkosa
A kojih ostalih, koji se to sirak ne regenerira nakon otkosa?

radi se na tome da će se svi naši sirkovi moći tretirati svim kukuruznim herbicidima.
Ovo mi miriše na GMO.

e bas da te pitam kad smo vec ovde jel bih smeo recimo takav sirak da dam kravama da jedu, ovi kod nas u apotekama kazu da kad istera metlu opasan zakrave, sto me bas zacudilo, ja znam da ne sme da se kosi ispod 50cm i to samo prvi otkos a za ovo drugo nisam cuo:(think):

Pusti te iz apoteke oni nisu nutricionisti već ekonmisti ili agronomi, kako ko.
Nije otrovan već star pa ga krave slabije jedu. Stabljika je dosta krupna i imaš više otpada, koga je jako teško sklanjati iz jasala, (provjereno :mur:)
Zbog toga ga nije preporučljivo koristiti u ishrani za zeleno već za silažu.
Ovih 50 cm podigni za još 10 - 20 cm za svaki slučaj. Dok je tako mlad izbjegavaj košnju nakon kiše, nakon naglih porasta i naglih padova temperature, znači svega što kod biljke izaziva stres. Jer je tad otrovniji nego inače.


ja sam prosle godine krenuo sa SU-SU -om (sjenazon, tj bila je u rolo balama) nakon 3 dana postupnog uvodenja proizvodnja je pala za 20% i odma sam to izbacio iz hranidbe i vratio se na cistu kukuruznu silazu..

Da si rekao 15 dana pa hajde, al 3 dana... :icon_e_surprised: Pa nije krava stroj. Mikroorganizmi buraga se moraju prilagoditi na novu hranu a za to je potrebno neko vrijeme oko 20-ak dana. Ova dužina vremena zavisi čime je krava hranjena prije ali i još mnogo drugih faktora.
Takođe bi trebao i koncentrat prilagoditi novoj ishrani (u pogledu sadržaja energije i proteina).
Izbjegavaj tako nagle promjene!! Hraniva treba uvoditi postepeno jer krava nije silokombajn pa što god da mu baciš on proguta.

pogledajte malo koliko se sirka sije vani tj na zapadu...dosta malo

Gdje na zapadu? Pitanje je kakva je klima tj. može li sirak uopšte uspjevati tamo. Sirak i sudanska trava su tropske biljke i na +10 °C skoro prestaju rasti, ne treba im puno vlage ali treba sunca. Čini mi se da samo riža ima veće zahtjeve za toplotom od sirka. Da bi stvorio 1 Kg suve mase, sirak potroši 200 - 300 lit. vode, dok je za kukuruz potrebno 300 - 400 lit..


Još jedna interesantna osobina sirka je ta da
ukoliko se zbog dugotrajne suše potpuno osuši, nakon što padne kiša ponovo se može regenerisati, što ni jedna druga biljka nemože. :icon_super:
 

ZvonimirKWS

Član
Tu od
19 Srp 2013
Poruka
173
KWS nema sorte sirka nego su sve hibridi.
Od konkurencije sirak ima syngenta I taj se koliko ja znam ne regenerira ( nema drugog otkosa).
Syngeta ima pakiranje 200 000 zrna/ha, KWS 250 000 zrna/ha (50 000 zrna vise).
Sirak je slabiji od kukuruzne silaze 15% ako se silira sa metlicom u vostanoj zriobi a ako se silira ranije tada je jos slabiji pa u ishrani mljecnih goveda nemoze sluziti kao zamjena kukuruznoj silazi ako se ne korigiraju hranjiva u drugom djelu obroka.
Najbolji rezultati se dobivaju izradom sendvic silaze sa zrnom kukuruza ili silazom cijele stabljike kukuruza.
Prinosi silaze sirka krecu se izmadju 80-100 t/ha za prvi otkos sirka sa udjelom suhe tvari oko 30%.
Mogucnost prskanja kukuruznim herbicidima protiv korova nema nikakve veze sa GMO-om!
Prednosti sirka su osiguravanje dovoljnih kolicina voluminozne hrane u losim, susnim godinama ili kompenzacija za ishranu veceg broja grla po jedinici obradive povrsine I ja uvjek govorim farmarima da ako imaju dovoljno zemlje da proizvedu dovoljno kukuruzne silaze da I'm sirak netreban a druga prednost mu je sto ga ne napadaju divlje svinje. Dakle nije stvar u nikakvom lobiranju nago je samo stvar u ponudi I izboru.
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
Da si rekao 15 dana pa hajde, al 3 dana... :icon_e_surprised: Pa nije krava stroj. Mikroorganizmi buraga se moraju prilagoditi na novu hranu

nisi me razumio ..znaci 3. dan OD POCETKA UVODENJA!!! znaci nije bilo zamjenjen u 100% kolicini..jer kad uvodim novu hranu onda ju uvodim u periodu od 2 tjedna..

sami sirak za VISOKU proizvodnju mlijeka ne drzi vodu...
 

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
:icon_e_surprised: A meni i dalje nije jasno kako neki kazu da sirak povecava mlecnost a neki kazu da ne povecava mlecnost (mislim na litre) :icon_question: :icon_scratch:
ili neko laze da oprostite na izrazu,ili slabo hrani krave.... sto cu da sejem onda sirak ako smanjuju mleko :mur:
 

Zombie

Član
Tu od
29 Ožu 2013
Poruka
629
nije isto ako ti krava doji 5 L ili 25L nekih 100 dan od telenja(to je samo primjer) jer ako hranis kukuruznom silazom i predes na sirak( u primjeru 25 L) a da nisi namirio energiju iz nekog drugog izvora onda smanjuju...a ako doje 5L i hranis samo sa sjenom onda normalno da ce podici litrazu...iz mojeg iskustva sirak nije los kao medukultura,,ima jaci korjenosni sustav...ali nemoj se puno veseliti,sto se tice kvalitete......

a to da je sirak 15% slabiji od kukuruzne silaze...hmmmm..da mi je vidjet od kakve to kukuruzne silaze...:p
da se razumjemo,sirak ima duplo manje zahtjeve prema gnojidbi i moze ici na losija tla od kukuruza sto je jedan veliki +...ali ako mozes i imas dosta zemlje postoje bolje kulture...
 

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
razumeo, ipak cu sejati za davanje na zeleno :), koliko god lose bolje je i to nego da dajem pare i kupujem hranu :)
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,436
KWS nema sorte sirka nego su sve hibridi.
U pravu si, moja je greška u pisanju. Mislio sam na tipove hibrida a ne na sorte.

Od konkurencije sirak ima syngenta I taj se koliko ja znam ne regenerira ( nema drugog otkosa).
Syngeta ima pakiranje 200 000 zrna/ha, KWS 250 000 zrna/ha (50 000 zrna vise).
Ako misliš na Krmni sirak Sucrosorgo 506 od Syngente nigdje nisam našao da piše dali se regeneriše ili ne. Što se broja zrna tiče, preporučeni sklop Syngenta sirka je od 170 000 do 200 000 biljaka/ha a KWS-a od 200 000 do 350 000 biljaka/ha zavisno od hibrida. Tako da tih 50 000 zrna nije nikakav višak. I Syngenta i KWS imaju pakovanje dovoljno za 1ha, a broj zrna u pakovanju zavisi od preporučenog sklopa.

nisi me razumio ..znaci 3. dan OD POCETKA UVODENJA!!! znaci nije bilo zamjenjen u 100% kolicini..jer kad uvodim novu hranu onda ju uvodim u periodu od 2 tjedna..

sami sirak za VISOKU proizvodnju mlijeka ne drzi vodu...

Da si tako napisao nebi došlo do nesporazuma. :)

Sve zavisi u kojim uslovima se posmatra, normalno da neće povećati proizvodnju kad krave jedu silažu, sjenažu, sijeno...
Ali kad krave ljeti na +40 imaju mršavu ispašu uvele trave, tad će povećati proizvodnju samo tako. :)
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
razumeo, ipak cu sejati za davanje na zeleno :), koliko god lose bolje je i to nego da dajem pare i kupujem hranu :)


Ja sam posijao Sudansku SU SU. I mogu reči da je za košnju za zeleno i način hranidbe kakav mi hranimo prava stvar. Povečao budeš mljeko kako vele, jer to bude bolji dodatak. Ovi kojima krave doje po 30 l ako nešto izbaci a uvede to sumnjam da bude povečao. Ti budeš sigurno povečao. Najbolja stvar je da ju možeš nakosit za tri dana i ostavit na hrpi bez da se upari. Jedna kola nakosiš odma jer ima puno mase. Moje krave su lude za sudanskom. Evo dovršavam četvrti otkos ove godine. Samo kosi malo više na 10-15 cm.
 

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
mraz je svoje rekao za ovu godinu,imam nekih pola rali 4 otkosa visine 50 -70 cm a jedan dio je nekih 30 cm,uglavnom sve se bude počistilo u 2 tjedna,dogodine opet pod obavezno sijanje SUSU,ako prežive krave recesiju:icon_weed::icon_weed:
 

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Nažalost i kod mene je mraz svoje reko. Sva je poplavila. Još sam imao u planu ju kosit bar pol mjeseca.
 
Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Nažalost i kod mene je mraz svoje reko. Sva je poplavila. Još sam imao u planu ju kosit bar pol mjeseca.

kod nas je jos sirak zelen,vrhovi listova su malo potamnili,bezobzira sto nije jos u metlici sutra se silira dok jos vise nije stradao.ak nebude kise.:(think):
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,436
Evo i mog sirka, malo ga je mraz skuvao al još se drži. Gornji listovi su malo potamnili a donji su još zeleni. Ovako leži već od zadnje kiše pa ga samo silokombajnom mogu kositi za hraniti krave.

sirak1.jpg


sirak2.jpg
 

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Evo i mog sirka, malo ga je mraz skuvao al još se drži. Gornji listovi su malo potamnili a donji su još zeleni. Ovako leži već od zadnje kiše pa ga samo silokombajnom mogu kositi za hraniti krave.

sirak1.j:icpg


sirak2.jpg

Kazes"gornji listovi su malo potamnili a donji su jos zeleni"sto bi u prijevodu znacilo da ga je to sto je polegnut spasilo od vece stete:icon_kidra:
Eto bar neke koristi,sto bi rekli ljudi svako zlo za neko dobro...:(hi):
Uf,uf a ja jos skoro pol jutra zelene kuruze imam koju koristim za svakodnevnu ishranu,koja je isto dobila po repu...
 

Sika

Član
Tu od
16 Sij 2012
Poruka
77
Da li neko moze da mi kaze koliko ide semena sirka po hektaru kada bi se sejao rasipacem djubriva(ciklonom).Koristio bih ga uglavnom za senazu.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,436
NS Džin ide 20 do 25 Kg/ha, KWS zavisno od hibrida od 200 000 do 350 000 zrna, Syngenta 170 000 - 200 000 zrna/ha.
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,436
Evo mog sirka nakon svih ovih mrazeva i kiša.
08112013.jpg

Još uvijek stoji, zapravo ranije je bio polegao od kiše i vjetra a sad se potpuno ispravio. :) Čak je i mladi krenuo tamo gdje je pokošen... Eh da mu je još samo 20-ak julskih dana...
Neznam šta uraditi sa ovim što stoji? Nema ga puno. možda za 1 - 1,5 prikolicu siliranog a ne otvara mi se silos za tako malo. Kravama ga ne smijem davati a nebi ga ni htjele jesti jer je već star.
Po svoj prilici će ići pod brazdu kao zelena gnojidba. :cool2:
 

Cowboy

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2011
Poruka
2,436
Da izgleda baš da je otporan na: sušu, visoke temperature, mraz i polijeganje. :icon_super:
Pravi je Džin!! :cool2:
 

podravec :)

Član
Tu od
18 Ruj 2011
Poruka
492
cowboj koja je to sorta sirka
mi smo imali kws zerberus i dok je opal mraz opal je 2 dana za redom i sav je dobil i to poprav, a gdje je bil poprav jak tu nam ga je vetre skopital i ne se dizal
 

Najnoviji postovi

Na vrh